Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda". (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (997)

dwyane 

všechny recenze uživatele

Dobrý Will Hunting je zkrátka dobrý film. Pro mě osobně ne výborný tak, aby hodnocení dalo na 5 hvězd. To není ale nic špatného, možná právě naopak. Soustu výborných filmů už nemám potřebu dlouhou dobu vidět (byť mě v daném okamžiku odzbrojily), ale na Willa se s chutí v brzké budoucnosti opět rád mrknu. Třeba se pak dostane i do elity nej filmů mé osobní sbírky. Rozhodně k tomu má slušně nakročeno. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Základní východisko děje, že Will je geniální a zároveň psychicky nevyrovnaný a "sympaticky" nepochopený je sice krásně jednoduché a více méně se mi líbilo ale celkový dojem z filmu mám ten, že jsem se dvě hodiny myšlenkově motal v kruhu. Občas byl sice náznak nějakého posunu ale pořád jsem cítil jaký si nevysvětlitelný odstup od postav a děje. Druhá věc nejasné vyznění téměř většiny scén: vždy je to o tom, že se má právě teď divák zamýšlet nad tím jak ten nebo ten chce pomoci, aby si Will všechno srovnal, následuje výměna názorů, občas "levný" vtípek, pak všechny Will vyfuckuje, jde se do baru nebo se dál vykládá v jiné lokaci... střih a jede se nové kolo. Po půl hodině mě toho přestalo bavit a ke konci filmu i mírně řečeno otravovat. Prostě jsem v tom neviděl žádný smysl. Neviděl jsem dovnitř postav a to je asi chyba, protože jinak ve filmu není nic, co by to zachraňovalo. Ani ta matematika tam skoro nebyla. Opravdu nevím, co si mám myslet, protože v některých chvílích jsem cítil, že se to lepší a zase si nacházím cestu k postavám, ale z nenadání bylo všechno pryč. Ale i to málo, co jsem si ve filmu užil bych vyzdvihl, jako zajímavé...ale bohužel osobně jsem se asi úplně minul s tím jak to dvojce Damon a Affleck mysleli. ()

Shaqual 

všechny recenze uživatele

Tak konečně skvělý film o neuvěřitelně nadaném géniovi, haleluja! Snad je to díky skvěleckým hereckým výkonům Matta Damona nebo Robina Williamse, nebo snad díky skvěle napsanému a právem oceněnému scénáři, ale do tohohle chytrolína (i kdzyž osobně se spíš hlásím k většinové populaci) se dokážu vžít a vcítit. Je docela vtipný (nebo spíš smutný), že zrovna příběh smyšlený je právě ten nejopravdivější a nejuvěřitelnější. Fakt paráda. ()

AshT 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s Čistou duší mě film přišel až moc Americký a nerealistický.O vzestupu povaleče až na geniálního matematika. Asi nejlepší role Robina Williamse a jeho první a poslední oscar za vedlejší roli. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Niekto, kto mal ťažkú minulosť, musí byť automaticky zlý. Niekto kto je namyslený, odporný, arogantný nemusí vôbec, kedže je v podstave s ťažkou minulosťou, a emocionálne vyčerpaný človek. Pozitíva: Scenár, herci, hudba. Réžia by sa patrila o trocha lepšia i kamera. Jeden z tých, ktorý má veľmi dobrú myšlienkou, a nakoniec toľké množstvo dialógov má zmysel + to nie je vata. /85 %/ ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, který nadchne úžasnými výkony herců, obzvláště oscarový R. Williams byl super a scénářem Matta Damona a Bena Afflecka, kteří i přes mladý věk, ve kterém ho psali ukázali, že dokáží sepsat něco tak dobrého s vážnější tématikou. I přesto ale musím lehce nesouhlasit s takto vysokým hodnocením, co zde na čsfd je, protože u mě to tak obrovský úspěch nebyl. Ne že bych byl zklamaný, to ne, ale čekal jsem ještě něco víc než se mi dostavilo. Toť můj názor. 75% ()

hekla 

všechny recenze uživatele

Skvělé zrdcadlo a psychologický rozbor, ve kterém se najde tak trochu každý z nás. Úžasný film o hledání sama sebe, lidskosti, opravdovosti, o odvaze a rozhodnutí prožít svůj Osobní příběh (Achymista - Paul Coelho). Klobouk dolů před velmi oduševnělým scénářem Matta Damona a Bena Afflecka, nejedena replika je hodna zarámování. Matt podává bravůrní výkon, ale přeci jen neskutečně charismatický Robin Williams mě uhranul možná ještě víc, přesně s takovým člověkem/psychologem bych si někdy ráda popovídala. Nicméně výkony všech již zmiňovaných, ale i třeba Stellana Skarsgårda, jsou opravdu vydařené, a díky jejich vyváženosti a také hudbě Dannyho Elfmana je film jako takkový celistvý a v podstě dokonalý. A věta: "I had to go see about a girl." mluví za vše. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Dokonale napsané i zahrané. Hovory Damona a Williamse jsou úžasný, obzvlášť scéna na lavičce v parku je nejsilnější. Když tomu připočtu podmanivou hudbu a spoustu hloubavých momentů, tak není co vytknout. Hlavní hvězdou je tu pro mě Robin Williams, kterýmu vážné role sedí mnohem víc než komediální. Plnej počet ale dát nemůžu i když bych chtěl, protože jsem očekával, že mě to emocionálně postihne víc, ale je to jediná šmouha z mýho pohledu. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poněkud nadsazený příběh, ale skvěle vystavěný a hluboce lidský. Scéna, kdy psychiatr Willa přesvědčuje o tom, že je nevinný tím, co se mu v dětství dělo, je jednou z nejsilnějších filmových scén vůbec, navíc naprosto mistrovsky a přesvědčivě zahranou. Klíčový zlom ve Willově zablokované psychice se tak jeví jako zcela uvěřitelný. Konec už je pak sice poněkud zbytečně hollywoodsky přeslazený a prvoplánově i ve své neuzavřenosti předvídatelný, ale i tak jde o jeden z nejlepších amerických filmů. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Na niektoré filmy musíte proste dozrieť. Willa Huntinga som videl ako mladík, neoslnil ma a hoc som uznal isté kvality filmu, tak som ho považoval za preceňovaný. S odstupom takmer dvadsiatich rokov som ho teda zhliadol znova. Nie tak úplne dobrovoľne, ale čo už, že? Zdal sa mi o niečo lepší. Bavila ma najmä prvá polovica, no a počas tej druhej som si uvedomil, že nešlo o moje nedozretie, ale o to, že film má kvalitatívne nevyrovnané polovice. Trochu som sa dokonca aj nudil v tej druhej. Napriek tomu nezostávam na troch a dám štyri pretože … za prvé, koniec to malo úplne krásny, smutnokrásny a za druhé … no čo myslíte? …. predsa dozrel som 😉. ()

HanSolo 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film s propracovaným scénářem a životním výkonem Robina Williamse, který za svou roli získal Oscara. Škoda, že tvůrci scénáře a představitelé hlavních rolích Matt Damon a Ben Affleck nic ani zdaleka tak dobrého už nenatočili a asi nenatočí (u Damona je jedinou výjímkou Legenda o slavném návratu). ()

Baki 

všechny recenze uživatele

Další film o geniálním chlapci, který je přeci jen o něco jiný než ty ostatní. Nevím v čem, ale prostě je. Až na to příjdu, tak se o to s vámi podělím, do té doby ... to berte jako fakt. ()

Ethano 

všechny recenze uživatele

Soundtrack k tomuhle filmu patřil dlouho k mým nejoblíbenějším, tak jsem si řekl, proč se taky nepodívat na film. To se nakonec ukázalo jako super nápad, protože film je stejně tak dobrý jak soundtrack. Nejsilnějším okamžikem pro mě bylo, když začala hrát Angeles. 90% ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Až letos jsem se podíval na film, který má dobré hodnocení, ale je opravdu dost dobré? Myslím si že ne, poněvadž podle mého názoru, je Good Will Hunting film, který by měl být v první desítce poboku Shawshanku a Gumpa, jenomže není, ale i tak patří mezi špičku. Matt Damon a jeho záčátky - tohle je film, který ho jednoznačně dostal na výsluní mezi nejlepší herce světa, protože jeho výkon je úžasný, ten výraz nezájmu o nějaký počítání a naopak ten výraz zájmu k chození po hospodách atd. je prostě genialní. Robin Williams, abych pravdu řekl do nedávna mi byl poměrně neznámý a spíš průměrný herec, ale teď už si uvědomuji jak moc jsem mu křivdil, už po několikáté bych tu vyzdvihnul scénu na lavičce kdy promlouvá k Damonovi - fantastická scéna doplněná výborným scénářem a teda hlavně neuvěřitelbým a strašlivě silným Williamsovým monologem. Jak tady v Good Will Hunting, tak dokazuje tuhle svou skvělou vlastnost také ve filmu Aweknings, má pěkný hlas a fantastický výraz tváře - absolutně přirozený a zkrátka nemá chybu. Scénář - začínající nebo spíš už mírně pokročilí umělci Matt Damon a Ben Affleck dokázali vymyslet jeden z nejúžasnějších scénářů jaké jsem kdy mohl vidět a náležitě za to byli oceněni - oscarem, stejně tak jako Williams za svou vedlejší roli. Shrnuto a podtrřeno dávám 6 hvězd :-). ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, vždycky jsem se bál nechat si změřit IQ :) (doufám, že jednou má zvědavost zvítězí), jaké hodnoty by asi docílil hlavní představitel filmu :) (jako postava)? Už samotný námět se mi líbí. Je zajímavé sledovat, podobně jako ve filmu A beautiful mind život někoho, kdo je opravdu chytrý. Je geniálně chytrý a přitom dělá vyloženě stupidní věci a doslova si libuje v tom, že žije u dna společnosti, aby jednou za čas mohl někoho ohromit. Sám znám taky takového člověka, žádná škola, jen praxe, zatvrzelost povahy, totální neprůbojnost, a přitom arogance a přezíravost k akademickému vzdělání. No, film jako ze života. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Dospívání v muže a pochopení lidských hodnot. O tom je Will Hunting. Arogantní mladík bez ambicí s obrovským darem si potřebuje vyjasnit svůj život. Až se mi ani nechtělo uvěřit, že na scénaři dělali dva hlavní mladí protagonisté. Ta souhra vět co ze sebe vypotil Matt Damon při pohovoru pro vládní firmu byla naprosto geniální. Ale film je to velmi dobrý. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama