Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

Tiiso 

všechny recenze uživatele

V pohádce, tedy v její realizaci se objevují, pomalu se rozvíjející aspekty dnešního původního zpracování pohádek. Taková špatně zachytitelná umělost, či jalovost obsažena na příč všemi oblastmi příběhu a zpracování. Je znát že peníze rozhodují o všem, kde jsou tam je podání vyšší, kde ne tak naopak. Kde může fungovat skrytá reklama tak ji skoro vždy najdu. Díky tomuto všemu je pohádka špatným uměleckým výtvorem, který nedokáže naplno uspokojit mé smysly natož pak emoční potřeby. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

U filmů Václava Vorlíčka jsou pojmy jako atmosféra něčím, co nikdy nebylo třeba rozebírat. Ačkoli by si na takto zaměřených filmech více pochutnal Juraj Herz, právě temná nálada stojí za v konečném důsledku milým překvapením v oblasti (českých) pohádek, kterým se už od mládí vyhýbám, stejná slova mám na do modra zbarvený visuál a geniální Ivanu Chýlkovou v hlavní roli. Škoda jen umělohmotně působícího dabingu už ne tak dobrých zahraničích herců a poměrně stereotypní hudby Ondřeje Soukupa, jinak se jedná o dobrou práci. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedna za Jitku Schneiderovou. Jak se z krásné předlohy stane ubohost. Špatně zahrané, nasnímané, ale především napsané. Chybí tomu kouzlo, atmosféra i odpovídající výprava (to není zdaleka o penězích). Tyhle pohádky se točí povinně, bez autorství. Vorlíček už do svých filmů nevnáší vůbec žádnou autorskou péči, která dělala jeho staré pohádky tak dobrými. Nevím, jestli je to úpadek schopností po překonání uměleckého vrcholu, nebo jen reakce na tržní podmínky ve filmu, každopádně o takovéhle pohádky nestojím. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Bestiální královna Ivany Chýlkové byla jedním z mých dětských idolů a takovou rybičku, jako má ona, bych chtěla mít ve sklepě dodnes. Líbí se mi vykreslení totalitního režimu v jezeře a snad se s postupem života i učím oceňovat, že dobro vítězí. S tím bych vlastně neměla problém, problém nastává v momentu, kdy jeden ze symbolů dobra představuje Jiřina Bohdalová, která se narodila pro role bestií a tak tomu mělo zůstat. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka s dosti temným příběhem a nebo spíše horor. Takové označení by jí sedlo mnohem lépe. Nejsem si jistá, jestli je tahle pohádka určena i pro ta nejmenší děcka. Nepouštěla bych jim ji. Mohly by mít z toho noční můry. Z Ivany Chýlkové šel opravdu strach. To bylo zhmotněné zlo. Řekla bych, že se jako ta bestie pěkně vyřádila. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Pohádka se natáčela na zámcích Ploskovice, Libochovice a Hluboká nad Vltavou. Jezero, které představuje vchod do podvodní říše, je Plešné jezero na Šumavě. (Cucina_Rc)
  • Při natáčení filmu v Plešném jezeře došlo vinou filmařů k destrukci přibližně jednoho tisíce kusů šídlatek, což jsou u nás velmi vzácné a kriticky ohrožené rostliny. (panLosos)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno