Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Husitské války se staly barvitým pozadím pro příběh dvou dospívajících hochů, zemanského synka a jeho kamaráda, kteří chtějí vysvobodit zraněného zemana ze zajetí. Pokus spojit dobrodružné historické téma s dětským nazíráním nedopadl sice nejlépe, avšak přesto zaujme už svou ojedinělým tematickým zacílením. (oficiální text distributora)

Recenze (25)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého jsme jako děti seděli s otevřenou pusou, tlukoucím srdcem a staženými půlkami. Pěkné oživit po letech vzpomínky a porovnat dětský pohled s dospěláckým. Historický film nikdy nemůže ukázat, jak to ve skutečnosti vypadalo a já to od něj ani neočekávám. Ale měl by zprostředkovat atmosféru té doby, což se tu povedlo. Sice poněkud uhlazeno s ohledem na dětského diváka, ale upraveno s citem a vkusně. Objevují se krásné scény. Bohuslav ze Švanberka sedí na trůnu, rukou laská ve vlasech klečícího chlapce, z druh strany sedí černá doga, proti němu stojí muž, drží v jedné ruce na obojku stojící bílou dogu a v druhé rovněž na obojku malého chlapce. Mužova tvář je ve stínu. Nelze výmluvněji vyjádřit postavení obou chlapců. Krom zdařilé kamery Jana Nováka si lze povšimnout i působivé dobové muziky v kombinaci s moderní, svižnější, orchestrální. V dětských rolích se blýskli Josef Filip a Jan Kraus, působí s hravou přirozeností. Opět nechápu, proč oficiální text distrubutora snímek neprávem snižuje. Asi aby měli při jeho distribuci nižší zisky?! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem byl z filmu vykulený a i když už to po letech není tak působivé, pořád se jedná o slušnou filmařinu a člověk si uvědomí, že tohle by jako dětský film dnes rozhodně neprošlo. Co upoutá je výprava, která je vzhledem k charakteru filmu na výši. Výborná je i kamera a za zapamatování stojí stylizace některých scén, přičemž jednoznačně vede ta s Bohuslavem ze Švamberka. A líbilo se mi i používání lehce archaické češtiny a samozřejmě potlesk zaslouží oba dětští představitelé Josef Filip a Jan Kraus. Příjemná nostalgická chuťovka. 60% ()

svik 

všechny recenze uživatele

Film úplně v pohodě jako malého chlapce mne tento film vždy nadchl.Prý dětské výkony jak říka tsunami-x ale bylo to skvělé . ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jako zastánce husitských tradic musím vyslovit uznání, že tento pěkný film o chlapeckém dobrodružství, pod prapory kalicha, vůbec vznikl. Ilja Prachař se role Jana Žižky z Trocnova zhostil se slušností a i ostatní herecká obsazení jsou bohatá na výjimečná jména. Bohužel prapodivné westernové pojetí hudebního doprovodu zabíjí celou atmosféru historického příběhu a doslova hyzdí toto jinak hezké zpracování o odvážném putování dvou chlapců ve víru husitských válek. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Zřejmě se tento film inspiroval (byť volně) stenojmenou knihou J. F. Karase (ještě jí mám někde schovanou). Letmá vzpomínka z dětství na letní kino, kde jsem kdys toto dílko sežral i s navijákem. Ale jedno jsem si pamatoval i po letech -zatímco dospělí husité zabíjejí dospělé křižáky, dětští husité zabíjejí dětského křižáka. Tentkrát mi to připadalo naprosto v pořádku. Zajímavý pop-beat-countryový hudební doprovod. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pokus o historizující pohádku made in Czechoslovakia. 1) Pěkná atmosféra, pěkné dialogy. 2) Ovšem ty bojové scény jsou fakt úsměvné. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Koncem 60. let vznikaly zajímavé filmy. Stejně jako tento. Čekal jsem dle popisu dětskou báchorku, ale dostalo se mi sice jednoduchého, ale pěkného výpravného příběhu z dob husitských válek. Nevím, zda to zabíjení je zrovna pro dětského diváka, ale děti tam hrály pěkně. Jen ta westernová hudba mi do filmu také neseděla. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tento film je nutno řadit mezi filmy pro děti. Jeho vysílací čas bych viděl v neděli dopoledne ve Studiu kamarád. Ale kvůli tomu není nutno nad ním lámat hůl. Naopak. Atraktivní prostředí hustských válek jen podepírá dobrodružství dvou chlapců, kteří se snaží zachránit otce jednoho z nich, a také zabránit úkladům katolického pána ze Švamberka. Není podstatné, že příběh historicky kulhá na obě nohy, že je silně nacionalisticky a ideově zabarven, souboje jsou nevěrohodně toporné atd. Příběh sám tím nijak netrpí. My se dnes můžeme jen závistivě ohlížet do dob, kdy na takovýhle film nebylo problém sehnat peníze. Dnes by se nedaly dohromady finance ani na na výpravný film pro dospělé. Já existenci tohohto filmu kvituji s povděkem. 70% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Kraus za mala, výjimečně zahodna a v dobách, kdy jeho přezdívka "culík" ještě nevyvolávala ironické úsměvy v okolí. Prachař také relativně zamlada a také výjimečně zakladna (no i když... on Žižka ve skutečnosti takový klaďas nebyl že, občas se pěkně zvrhnul do Trautenberka). Zato Hanus poněkud zastara a hlavně zatlusta, takže mu člověk tak nějak věřil maximálně to neustálé chlastání, ale nikoli nepřemožitelnost v soubojích proti jakkoli početné přesile. Když jsem viděl, jak se nese na koni, měl jsem chuť dát podnět spolku na ochranu týraných zvířat. Ne že bych se považoval za historika, ale přeci jenom, tenhle film asi neměl s tehdejší skutečností nic moc společného. Husité nepřipomínali neustále se modlící zanícené bojovníky za pravdu víry, ale spíš partu rozverných a přátelských kumpánů. A propó, my ateisti bychom vlastně neměli fandit ani jedné straně, neboť se jednalo čistě o náboženský spor, který by nám měl být buřt. Na druhou stranu, dejme tomu že husiti se snažili být spravedlivější a morálnější svým bojem proti odpustkům a prohnilosti církve, takže působí sympatičtějc. Ovšem s tím upalováním odpůrců jejich víry to taky přehnali, nevím, proč nemohli nechat adamity jen tak volně pobíhat po lesích, vždyť nikomu neubližovali. A jestli je tak pohoršovala nahota, mohli husiti odvrátit zrak, popř. si v souladu s biblí a po vzoru bratra Žižky vyloupnout oko. Ale zpět k filmu, jak už psal fragre, ta hudba k filmu byla fakt zajímavá. Mám pocit, že si z Havelky někdo udělal legraci a nakukal mu, že se bude jednat o film o kovbojích. Zajímavost: V původní verzi scénáře se obou kluků ujala matka bratra Pračky, která pocházela ze Slovenska a jmenovala se Tatramať. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dobrej film o dobrodruzstvi dvou kluku za dob husitskych valek. Kazdopadne lze doporucit jako oddychovku pro dlouhe chvile. Slusna vyprava i zpracovani. 3+ ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Nejsem velkym priznivcem detskych hrdinu, jejichz ciny jsou navic jeste znasobeny tim , ze patri a pochazi ze sveta dospelych. Stejne je tomu bohuzel ve filmu Na Zizkove valecnem voze kde hlavni, maly vekem i postavou hrdina, prezije i zasah sipem do zad o jinych hrdinskych cinech ani nemluve. Kvituji zasazeni pribehu do doby husitske, i kdyz z ni moc neuvidime a neochutname.K videni bude jedna vetsi bitva, ktera vsak pusobi velice, chaoticky, neorganizovane jak by asi u bitev melo biti, kdyz by se vsak nejednalo o vojsko husitske ,proslule svym poradkem, a poslusnosti na prvnim miste. Zdejsi bitva byla koucovana pouze reziserem coz pohled na ni ponekud kazilo, vysledny dojem je spatny.Na sebe najizdejici jezdci na konich,tezko rici kdo patri ke Svamberkovu vojsku a kdo ke "kacirskemu" Zizkovu. V opodal v tichosti, necinne,cekajici vozy ,vzdalene pripominajici vozovou hradbu,ktere jsou ke konci boje pouzity jako nebezpecne zbrane,nalozene kameny a z kopce na kotolicke vojaky spusteny. Tento zpusob bitvy mel udajne doopravdy pochazet od Jana Zizky, jenz v jedne z jeho bitev takto rozraziti nepratelske rady-siky mel. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jak mě tenhle film po letech zklamal! Jako kluk jsem jej docela prožíval - a byla to skutečně jen taková spíš slabá pohádka pro malé děti, která husitství a Jana Žižku velmi zjednodušuje; příběh sám o sobě vypadá velmi nepravděpodobně a přes výborné herecké obsazení se film vůbec nepovedl. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Doslova zapomenutý film, který v dnešní době televize vůbec nevysílají. Ten důvod je prostý. Jedná se o vyloženě dětský film z dob husitských válek. Jenže pro dnešní dítě ten film není vzhledem k černobílému provedení, které je spíše jen černé, a tím odpudivé. Ta barva v dětském filmu skutečně chybí. Dospělý to pochopí, ale zase jej neupoutá ten příběh. Mě tento Vošmikův film vůbec nenadchnul. [210. hodnocení, 22. komentář, 55%] ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

V šedesátých letech vzniklo docela hodně českých historických filmů, i když je fakt, že převážně zasahovali spíše do poetiky. Režisér Milan Vošmik sáhl po knize Josefa Františka Karase a natočil dětský dobrodružný historický film z husitské doby, který se svým způsobem od jiných zase až tak moc neodlišuje. Dva chlapci s jistým úmyslem zasáhnou do husitského válečného dění a to je celé. Scénář pro film napsal samotný literární autor, takže jeho myšlenka byla zachována. Příběh je vlivem cílení diváků tedy značně jednoduchý, avšak na své výjimečnosti kupodivu neztrácí ani dnes. O bitevní scény diváci ochuzeni nejsou, jen nelze počítat s tím, že budou vypadat jako u husitské trilogie Otakara Vávry. Za pozornost však především stojí samotný Jan Žižka, který v takovém příběhu samozřejmě chybět nesměl. Zahrál si ho Ilja Prachař a maskéři na něm tak výtečně zapracovali, že je poznat jen podle hlasu. Navíc je impozantní první scéna s ním, kde sedí na koni. Jak vystřižený z jezdecké sochy v Praze na Vítkově. V tom byl snad i jistojistě tvůrčí úmysl. Dětských historických snímků skutečně není moc a tak lze bez skrupulí tento, ještě černobílý, považovat jako filmovou raritu. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Je to již šestý film s tématikou husitství, který jsem shlédl a myslím, že více jich alespoň zatím neexistuje. Film dávali nedávno na CS Filmu, velice mě překvapilo, že ho vysílali s anglickými titulky. Film nesl název Ondras fight for freedom (Ondrův boj za svobodu), což je pro obsah filmu mnohem výstižnější než zavádějící znění "Na Žižkově válečném voze." Ondra za pomoci dalšího chlapce (mladičký Jan Kraus) a zkušeného válečníka (výtečný František Hanus) se snaží vysvobodit svého otce ze zajetí krutého pána ze Švamberka. Žižka ztvárněný Iljou Prachařem je pouze vedlejší postavou, jakýmsi symbolem. Film je stejně jako Vávrova husitská trilogie zasazen na samý počátek husitských válek, poněvadž Bohuslav ze Švamberka bojoval proti husitům v letech 1419 a 1420 (zažil hořké porážky od husitů u Nekmíře a Sudoměře), brzy poté byl zajat, po roce zajetí se přidal na stranu husitů, jejichž zájmy horlivě hájil až do své smrti při obléhání rakouského Retzu v roce 1425. To píši jen na vysvětlenou těm, kteří neznají zajímavé osudy pána ze Švamberka, jehož osudy beletristicky zpracovala Jana Janusová v románu Labuť a kalich. V tomto filmu je Bohuslav ze Švamberka silně negativní postavou, kterou ztvárnil Martin Růžek (je ironické, že 4 roky předtím hrál ve Spanilé jízdě veskrze kladného Prokopa Velikého). Ke kvalitám filmu: v kontextu ostatních "husitských" filmů je tento snímek nejslabší, jedná se o smyšlený příběh odehrávající se na pozadí historických událostí. Na tom by nebylo nic špatného, avšak v tomto případě se jedná o příběh velmi naivní, čemuž nasazují korunu trapné "válečné a akční" scény. 50-55 % ()

Rincewind 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je evidentně určen pro dětské publikum a pokud na to při jeho shlédnutí bude divák pamatovat, dopadne film v jeho očích celkem dobře, řekl bych průměrně. Je to typický dětský film, tedy s dětskými hrdiny, jednoduchým dějem a občas méně logickými zvraty. Bojové scény snad ani nemá cenu hodnotit, s těmi si tvůrci moc práce nedali a je to poznat. Režisér si bohužel také libuje v hodně tmavých nočních scénách, což u černobílého filmu představuje menší problém, takže občas film připomíná spíš rozhlasovou hru. Jako pozitivum bych vyzdvihl, že snímek je natočený v roce 68, tudíž tehdejší ideologie do něj tolik nepronikla. Celkově nejde o zase tak špatný film, jen je třeba mít na paměti, jak už jsem napsal, komu je primárně určen. ()

Marfab 

všechny recenze uživatele

Dalo se na to koukat.scény byly tak trochu odfláknuté hlavně ty bitevní.ale co mi tam vůbec nesedělo je hudba ve filmu, neříkám že se mi nelíbila ale víc by se hodila do nějakého westernu než do historického filmu. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Nemožno, Ondro. To není lov, nebo projížďka jakási.“ Tento film mi přišel ze všech filmů o husitech jako ten nejlepší. Na rozdíl od Vávrovy trilogie, která si všímá ,,velkých dějin“, se zde příběh koncentruje okolo dvou malých chlapců. A příběh je to hodně drsný. Jejich boj o přežití by jim mohl závidět i Rambo. Svou atmosférou a replikami je tento filmu podobný např. Údolí včel či Markétě Lazarové, což je samo o sobě punc kvality. Vynikající je, že se pořád něco děje a nejsou zde žádná hluchá místa. Jediný problém jsem měl s nedostatečným osvětlením nočních scén, ze kterých je vidět skutečně málo. Také jsem vůbec nepochopil, proč tvůrci vybrali jako hudební podkres nějaké motivy hodící se spíše k Limonádovému Joeovi. Ale suma sumárum je to výborný film pro děti i dospělé. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Další hezký film od Milana Vošmika. Škoda že odešel tak předčasně protože jeho filmové tvorbě jsem opravdu fandila. Hlavně Martinům a Zpívající pudřence. A toto jest další film o dětech kde dokonce jezdí na koních a ničeho se nebojí. Jinak výborné záporné projevy Růžka a Filipovského. Jinak je ještě zajímavé že toto je speciálně pánský film. Žádná žena tu nehraje což je vzácnost. Ale to už nebyla první republika kde prostě nějáká ženská ozdoba musí být. ()

Charvy.666 

všechny recenze uživatele

Po moderním a ne moc provedeném Žižkovi od Jákla sem si tímhle starším dobrodružným kouskem docela zvedl náladu. Na film sem narazil po všech těch letech úplně náhodou a byl sem překvapen, že mi celou dobu unikal. Ilja Prachař jako Jan Žižka má víc charismatu na tom málem prostoru, než celý Jáklův film... ()

Reklama

Reklama