Film úplně v pohodě jako malého chlapce mne tento film vždy nadchl.Prý dětské výkony jak říka tsunami-x ale bylo to skvělé .(22.11.2005)

Nejsem velkym priznivcem detskych hrdinu, jejichz ciny jsou navic jeste znasobeny tim , ze patri a pochazi ze sveta dospelych. Stejne je tomu bohuzel ve filmu Na Zizkove valecnem voze kde hlavni, maly vekem i postavou hrdina, prezije i zasah sipem do zad o jinych hrdinskych cinech ani nemluve. Kvituji zasazeni pribehu do doby husitske, i kdyz z ni moc neuvidime a neochutname.K videni bude jedna vetsi bitva, ktera vsak pusobi velice, chaoticky, neorganizovane jak by asi u bitev melo biti, kdyz by se vsak nejednalo o vojsko husitske ,proslule svym poradkem, a poslusnosti na prvnim miste. Zdejsi bitva byla koucovana pouze reziserem coz pohled na ni ponekud kazilo, vysledny dojem je spatny.Na sebe najizdejici jezdci na konich,tezko rici kdo patri ke Svamberkovu vojsku a kdo ke "kacirskemu" Zizkovu. V opodal v tichosti, necinne,cekajici vozy ,vzdalene pripominajici vozovou hradbu,ktere jsou ke konci boje pouzity jako nebezpecne zbrane,nalozene kameny a z kopce na kotolicke vojaky spusteny. Tento zpusob bitvy mel udajne doopravdy pochazet od Jana Zizky, jenz v jedne z jeho bitev takto rozraziti nepratelske rady-siky mel.(3.12.2008)

Tento film je nutno řadit mezi filmy pro děti. Jeho vysílací čas bych viděl v neděli dopoledne ve Studiu kamarád. Ale kvůli tomu není nutno nad ním lámat hůl. Naopak. Atraktivní prostředí hustských válek jen podepírá dobrodružství dvou chlapců, kteří se snaží zachránit otce jednoho z nich, a také zabránit úkladům katolického pána ze Švamberka. Není podstatné, že příběh historicky kulhá na obě nohy, že je silně nacionalisticky a ideově zabarven, souboje jsou nevěrohodně toporné atd. Příběh sám tím nijak netrpí. My se dnes můžeme jen závistivě ohlížet do dob, kdy na takovýhle film nebylo problém sehnat peníze. Dnes by se nedaly dohromady finance ani na na výpravný film pro dospělé. Já existenci tohohto filmu kvituji s povděkem. 70%(29.5.2011)

Zřejmě se tento film inspiroval (byť volně) stenojmenou knihou J. F. Karase (ještě jí mám někde schovanou). Letmá vzpomínka z dětství na letní kino, kde jsem kdys toto dílko sežral i s navijákem. Ale jedno jsem si pamatoval i po letech -zatímco dospělí husité zabíjejí dospělé křižáky, dětští husité zabíjejí dětského křižáka. Tentkrát mi to připadalo naprosto v pořádku. Zajímavý pop-beat-countryový hudební doprovod.(21.12.2010)

Je to již šestý film s tématikou husitství, který jsem shlédl a myslím, že více jich alespoň zatím neexistuje. Film dávali nedávno na CS Filmu, velice mě překvapilo, že ho vysílali s anglickými titulky. Film nesl název Ondras fight for freedom (Ondrův boj za svobodu), což je pro obsah filmu mnohem výstižnější než zavádějící znění "Na Žižkově válečném voze." Ondra za pomoci dalšího chlapce (mladičký Jan Kraus) a zkušeného válečníka (výtečný František Hanus) se snaží vysvobodit svého otce ze zajetí krutého pána ze Švamberka. Žižka ztvárněný Iljou Prachařem je pouze vedlejší postavou, jakýmsi symbolem. Film je stejně jako Vávrova husitská trilogie zasazen na samý počátek husitských válek, poněvadž Bohuslav ze Švamberka bojoval proti husitům v letech 1419 a 1420 (zažil hořké porážky od husitů u Nekmíře a Sudoměře), brzy poté byl zajat, po roce zajetí se přidal na stranu husitů, jejichž zájmy horlivě hájil až do své smrti při obléhání rakouského Retzu v roce 1425. To píši jen na vysvětlenou těm, kteří neznají zajímavé osudy pána ze Švamberka, jehož osudy beletristicky zpracovala Jana Janusová v románu Labuť a kalich. V tomto filmu je Bohuslav ze Švamberka silně negativní postavou, kterou ztvárnil Martin Růžek (je ironické, že 4 roky předtím hrál ve Spanilé jízdě veskrze kladného Prokopa Velikého). Ke kvalitám filmu: v kontextu ostatních "husitských" filmů je tento snímek nejslabší, jedná se o smyšlený příběh odehrávající se na pozadí historických událostí. Na tom by nebylo nic špatného, avšak v tomto případě se jedná o příběh velmi naivní, čemuž nasazují korunu trapné "válečné a akční" scény. 50-55 %(27.9.2008)

Prakticky se všemi komentáři se dá souhlasit. I moje výtky pramení z konfliktu dětský film versus dospělý divák. Nejvíc mě pobavil Martin Růžek, který po deseti letech oprášil krále Kazisvěta z Princezny se zlatou hvězdou a byl tu arcilotr (a budoucí husitský hejtman) Bohuslav ze Švamberka.(19.7.2011)

Tenhle film je evidentně určen pro dětské publikum a pokud na to při jeho shlédnutí bude divák pamatovat, dopadne film v jeho očích celkem dobře, řekl bych průměrně. Je to typický dětský film, tedy s dětskými hrdiny, jednoduchým dějem a občas méně logickými zvraty. Bojové scény snad ani nemá cenu hodnotit, s těmi si tvůrci moc práce nedali a je to poznat. Režisér si bohužel také libuje v hodně tmavých nočních scénách, což u černobílého filmu představuje menší problém, takže občas film připomíná spíš rozhlasovou hru. Jako pozitivum bych vyzdvihl, že snímek je natočený v roce 68, tudíž tehdejší ideologie do něj tolik nepronikla. Celkově nejde o zase tak špatný film, jen je třeba mít na paměti, jak už jsem napsal, komu je primárně určen.(2.4.2009)

• honzic

Jeden z Krausových prvních filmů, mne však až tak nezaujal, je moc temný a neprůhledný a působí lacině. Hodnocení: 40 %(31.8.2011)