Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi se většina dřeva z horských lesů dopravovala na pily po řekách. Voraře postupně vytlačily nákladní automobily a železnice, oni však stále vzpomínají na dny své slávy a romantiku vodních putování. Dvěma zkušeným starým plavcům Váňovi a Šindelářovi se podařilo prosadit návrat ke starému způsobu alespoň pro jednu cestu. Sehnali si partu podobných nadšenců a vory svázané z klád se mohou vydat po říčním proudu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Václav Wassermann byl člověk, který psal kdysi výborné komedie (Hej rup!, Katakomby), zaměřené levicově, takže jeho poválečný přechod k agitaci byl asi věcí upřímného přesvědčení. Zvláštní je, že i když přehodil výhybku ze salonních komedií k budování, veřejně se zasazoval za obsazování "buržoazních" hvězd starého Barrandova. Plavecký mariáš vznikal původně se záměrem napsat novou, "pokrokovou" veselohru pro Vlastu Buriana. Měl hrát hluchého voraře Šindeláře, který pak hodně zpopularizoval Jiřího Plachého. Burian totiž nedal ani na přemlouvání Jaroslava Marvana a odmítl. Postava Šindeláře, na jeho projevu závislá, musela být seškrtána na minimum a Plavecký mariáš je proto nakonec jen další story á la Štika v rybníce, kde se všichni můžou přetrhnout, aby "splnili plán", "přiložili ruku k dílu" a kdesi cosi. Šlo to dokonce tak daleko, že i Marvanův malý vnouček je uvědomělým předsedou žákovského výboru ("Dědo, jak se dělí demonstrace?") :o) Neškodná blbinka, opravdu spíš k smíchu. 20% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Dnes člověk ovládá i přírodu, co myslíte, jak by to udělali v Rusku?". Těžká budovatelská naivita silně brzdí tuto jinak docela roztomilou plavbu. Spolu s dřevem přivážejí voraři dolů i svou pracovní čest a důkaz, že tradiční řemeslo má své místo i v nových časech. "Dřív to bylo jen - co je moje, to je moje - a to ostatní do toho mi nic není...". Film plný mouder o světlé budoucnosti padesátých let. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Většinou jsem ve filmech zrozených za socíku schopen všelijaké to soudruhování pětiletkování a schůzování zdařile ignorovat, tentokrát mě však rušilo. Možná proto, že to jinak byl nádherně lidský a poetický příběh o mizejícím světě a labutí písni jednoho řemesla. Rozehraný navíc skutečným mistrem hereckého kumštu. Lehce, s nadhledem a dokonale vybalancovaným sentimentem, kterému kupodivu ten okolní idylický optimisus a pracovní elán příjemně sedl. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Veselohra Plavecký mariáš na námět Jana Morávka byla diváky v době své premiéry přijata neobyčejně příznivě. Proč tomu tak bylo? Zaujal je především prostý lidský příběh bývalého plavce Váni, kterému se podařilo sestavit vorařskou partu a pomohl tak dopravit několik tisíc kubických metrů polomového dřeva včas na pilu. Film realizoval zkušený tým filmařských praktiků v čele s režisérem Václavem Wassermanem a kameramanem Ferdinandem Pečenkou, který dokázal citlivě a poeticky přiblížit krásu neporušené přírody a půvab zapomenutého českého řemesla. Snímek je cenný i tím, že ukazuje vltavské povodí v původním stavu těsně před dokončením kaskády velkých přehrad. Budovatelský entuziasmus pak částečně vyvažují mistři ze staré herecké školy v čele s Marvanem, Plachým, Fialou, Pištěkem a dalšími, byť některé dobově podbarvené vtipy a situace pobaví i přes jejich současnou kamennost. ()

FrankieCZ 

všechny recenze uživatele

Dějově je to samozřejmě poplatné době vzniku, ale podíváme-li se na tehdejší situaci trochu blíže, je dost pravděpodobné, že většina plavců skutečně byla komunisty, nebo sociálními demokraty (tedy značně levicově zaměřenými voliči), takže to že "pracují pro kolektiv" není až tak zvláštní. A film má (podobně jako Stíhán a podezřelý) nezanedbatelnou historickou hodnotu, protože zachycuje zmizelé řemeslo (prameny vedou skuteční plavci). ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Komparz dostal honorár 100 Kčs, čo boli na vtedajšiu dobu dosť veľké peniaze. (Raccoon.city)
  • Maminku Květy Fialové měla hrát původně Jiřina Štěpničková. Ovšem po dvou natáčecích dnech si sjednala dovolenou, během které se pokusila emigrovat z Československa. Na vše se přišlo, herečka byla odsouzena a uvězněna a její roli získala Marie Brožová. (lucascus)

Reklama

Reklama