Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina filmu Tonda Blaník ohlásil prezidentskou kandidaturu, v kampani slíbil například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal i sto tisíc podpisů. Kandidaturu na Hrad však nakonec nepodal, když se jeho asistentovi Žížalovi nepodařilo doručit včas podpisové archy na ministerstvo vnitra. Přesto Tonda Blaník pokračuje ve snaze zachránit českou zemi a ukázat jejím obyvatelům, jak se mít líp. Celovečerní film navazuje na úspěšný seriál Kancelář Blaník. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (496)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Prezident Blaník je, stejně jako seriálová Kancelář, bezkontextová směsice gagů, která sice pracuje s reálnými osobami a objekty, ale ačkoliv se tak tváří a mnozí ji tak vnímají, nepokouší se v nejmenším reflektovat politické dění a principy. Jestli si někdo za deset let Prezidenta Blaníka pustí, nebude z něj mít sebemenší šanci pochopit, jak probíhala prezidentská volba, kdo byli kandidáti a co se mezi nimi dělo. Je to dobře, protože je tak film nadčasovější? Je to špatně, protože naprosto nefunguje jako satira ať už v pevnějším žánrovém, nebo ve volnějším pojetí? Otevřená otázka... Pak se tvůrci dál topí v tradičních nekonečných paradoxech české apolitické politické reflexe, kdy zjevně mají nějaký názor, ten se ale bojí nahlas připustit, tak neustále utíkají před vlastní agendou, jako by byla nějak špatná (čímž nahrávají těm, co ji tam pak "šokovaně" odhalují), a nakonec je celkem bizarní, kam je tenhle úprk dovádí a jak moc a jak nepřirozeně se musí vykrucovat, aby nemuseli o ničem nic říct. A třetí problematická věc přejatá ze seriálu je neexistující profilace nebo konzistence postav, jejichž osobnost nesahá za scénku, v jíž se právě nacházejí, a minutu z minuty mohou být někým úplně jiným, což jen podporuje roztříštěnost a dramaturgickou nefunkčnost. Ve filmu (natočeném nevhodně širokoúhle, takže je někdy těžké usledovat divnou kompozici obrazu) všechny tyhle nedostatky trčí o kus víc než v seriálu. 2 a 1/2, nejsem úplně rozhodnutý o zaokrouhlení (přes kritiku mě ledasco pobavilo, předně syndikátově organizovaná pražská kavárna v maskách Václava Havla), ale jestli má být výsledek tak nadhodnocený, jak se den po premiéře jeví, tak to radši posouvám dolů. Prezident Blaník je co do nemožnosti funkční politické satiry u nás součástí problému, ne řešení. A nejenže nefunguje jako nějaký ideál satiry, nefunguje ani jako film. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Natočit dneska v České Republice, film který neni debilita sama, je docela i obtížné a člověk u toho musí pořádně zamakat. Tvůrci tohle filmu, makali a makali hodně, to jim upřít nelze a byť film, působí a vlastně i je sérii desetiminutovek, tak jako seriál. V polovině mást a působit, nesouvisle, zmatečně a chaoticky, ale zároveň do jisté míry zvěstuje co nás potkalo a co nás ještě potká. Ale víte, jak poznáte, že film si zaslouží pozornost a tohle vysoké hodnocení ? Poznáte to podle toho, že se určitá sorta lidi (voličů) bouří, prskají, mlátí se gumovou tyčí po hlavě, chodí hlídat hranice a nebo jenom píšou vulgární a mnohdy i rasistické výroky, na dresu tvůrců, tak podle toho poznáte dobrý film v ČR. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Ty se chceš očistit s Milošem Zemanem???" Skvělá satira a je mi zcela jedno, že za pár let MOŽNÁ nikomu nic neřekne, protože vznikla teď a reaguje na aktuální dění a hlavně není tak hloupá, jak si o ní někteří (hlavně kvůli vulgarismům) myslí. Jestli nám prezidentské volby přinesly něco dobrého, je to Prezident Blaník.___P.S. Jeden z nejlepších fórů je ale neúmyslný - sdělení na konci titulků, že film byl financován i státním rozpočtem :) ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Idiotům, voličům Zemana, Mirce Spáčilové, a jiným podvratným živlům, co normálně koukají jen na TV Barrandov, se to samozřejmě líbit nebude, ale takoví nesledují aniseriálovou Kancelář, jsou pak zmatení, a vlastně nechápu, proč se serou do kina, a pak tu čárají hodnocení, píčusové. Teda u Mirky to chápu, raut. Dlouholeté fanoušky ovšem Tonda Blaník nemůže zklamat, spousta vymakaných gagů, a plejáda reálných politiků, vesměs se účastnících nevědomky. Paráda. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí ... vy čůráci." Prezident Tonda bude řídit republiku jako auto a nezastaví ho žádný semafor? Tak to nebude, protože tohle je realita a já konečně vím, co všechno stálo za prezidentskou volbou. Tonda mě při tom tradičně pobavil, ale nebýt to tak zatraceně aktuální a nemít botového modela Tondu tak rád, tak by hodnocení nejdelší epizody Kanceláře Blaník určitě nedopadlo tak dobře. Mělo to totiž spoustu hluchých míst, ale to bratříčkování s kandidáty nemělo chybu, rozhovor v ČT byl krutopřísný a co může být vtipnějšího než přemlouvání Kalouska k volbě Zemana? To bylo zkrátka skvělé. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • V noční scéně si Tonda Blaník (Marek Daniel) volá taxi a uvede adresu Tusarova 58, což je skutečná adresa kanceláře, kde je ve filmu sídlo jeho štábu. (Povaxs)
  • Při brněnské slavnostní premiéře bylo jako občerstvení pro diváky připraveno na 350 panáků Becherovky. (KoudyTheAlko)

Reklama

Reklama