Reklama

Reklama

Tajemství loňského léta

  • Česko Vím, co jsi udělala minulé léto (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Je čtvrtého července a v malém přímořském městečku v Severní Karolíně se studenti loučí s bezstarostným mládím. Krásná Helen dnes večer získala titul královny krásy maturitního ročníku a to je důvod k pořádné oslavě s nejbližšími přáteli na opuštěné mořské pláži. Když se pak Helen, Julie, Barry a Ray vracejí vypůjčeným BMW do městečka, srazí na opuštěné přímořské silnici záhadného chodce v gumovém rybářském plášti. Díky krvavým zraněním nevidí do jeho tváře a zdá se, že neopatrný nešťastník je mrtev. Co sním? Po krátké hádce se přátelé rozhodnou hodit jeho tělo do oceánu. Až na molu ale zjistí, že tajemný muž stále ještě žije. Přesto se ho definitivně zbaví a přísahají, že si své strašlivé tajemství odnesou do hrobu. Po roce. Bývalí přátelé by se nejspíš už nikdy nesešli, kdyby Julie nedostala dopis s hrůzyplným vzkazem "Vím co jsi udělala minulé léto". Přes vzájemné obviňování se vyděšení mladí lidé pouštějí do pátrání po totožnosti své oběti. Domnívají se, že jen tak mohou zjistit, kdo je záhadný mstitel. Je opět řtvrtého července a tajemná postava v gumovém rybářském plášti svírá v ruce velký ocelový hák. Hříchy minulého léta se neodpouštějí. Kdo bude první na řadě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (322)

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se za volantem parta nevycválaných mladistvých nechová tak jak má, stihne je (ne)spravedlivý trest. Nikdo z nich si nemůže být jistý před mužem oblečeným po vzoru rybářů a s krásně velkým hákem. Hádejte, na copak ho asi má, klučina jeden:-) Na silnici v tom prokletém červencovém létě nezemřel anebo čert ví, jak to tenkrát vlastně bylo. Když se na konci devadesátých let scenárista Kevin Williamson chopil odhodlání vzkřísit hororový žánr po úspěchu jeho autorského Vřískotu, tak každý hororový fanoušek zpozorněl, co mu to ten talentovaný scenárista v podstatě s neznámou hereckou omladinou vlastně předhodí. Z dnešního pohledu už to taková pecka jako kdysi není. Subžánr slasher prošel od té doby velkým vývojem, kdy se do popředí dostaly výrazové prvky, jako je extrémní agrese velmi často spojená s extrémním násilím, což se v tomhle počátečním pokusu až tak explicitně neprojevilo, ačkoliv přišla vlna filmů, které tenhle snímek v mnohém napodobovala. Pro někoho otrlejšího, k této skupině se řadím i já, může být snímek Jima Gillespieho spíše slabá, možná i málo krvavě upražená kávička. Sice jako ok, ale cukr nahradilo sladidlo. Pokud ovšem v přeneseném významu to "sladidlo" je tehdy vycházející hvězdička Jennifer Love Hewitt, tak pak nemám námitek. Pochopitelně nějaká ta staroba je na filmu znát, asi nejmarkantněji zahlodal zub času nejen na hercích, ale také na vizuálu, který se s dnešními vycizelovanými snímky z dané kategorie jen stěží může porovnávat. Přesto mordování je zde na solidní úrovni, své napětí a tejemno to má jistě taky a Gillespie není vyložený režijní břídil. Film možná nemá svůj "letní" název jen tak. Při mé bližší studii jsem zjistil, že mnohem působivější je za vlahých letních nocí s pěknou partnerkou po boku zakrývající si oči, když se objeví nesmlouvavý rybář se svým náčiníčkem. Tak mu ještě po letech šanci dám. Neselhal tenkrát, nemusel by selhat ani dnes. Akorát má v mnohem silnější konkurenci než tehdy a bude muset zapnout na plné hororové obrátky, aby tu propastnou ztrátu dohnal. Věřím, že to pro něho nebude až takový problém. 70% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

V 90. rokoch si na pár rokov ukradol pozornosť stredoškolákov scenárista Kevin Williamson. Vypustil do sveta trojboj Vřískot, Tajemství loňského léta a Fakulta. Z uvedenej trojice je po všetkých stránkach najslabšie práve Tajemství loňského léta. To však nezabránilo tomu, aby sa základná zápletka zaryla silno do mysli divákov. Vďaka tomu sa stala základným stavebným kameňom niečo oveľa lepšieho a zábavnejšieho, a to Scary Movie: Děsnej biják. Z dnešného pohľadu môžem oceniť jedine tak účasť Sarah Michelle Gellar aka Buffy, ktorá po 60 minútach vytasila nadupaný výstrih. Freddie Prinze Jr. tu zažil vrchol svojej kariéry, pretože tu spomínanú Buffy dokázal zbaliť a následne dotiahnuť k oltáru. Jennifer Love Hewitt dokázala zúročiť nízku hladinu podkožného tuku ešte vo filme Před svatbou ne! Ryan Phillippe, drsňák v štýle 'N Sync, dokázal zažiť svojich 5 minút slávy v rámci filmu Velmi nebezpečné známosti. Už len dodám, že kostým tunajšieho zabijáka bol naozaj stupídnou voľbou. Všetci sa potia v tričku a on si chodí v niečom, v čom musel už behom prvej dennej vraždy zomrieť na dehydratáciu. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film zachraňuje akorát to, že v tom hraje Sarah Michelle Gellar a Jennifer Love Hewitt. Jinak bych to asi ani nedokoukal. Začátek byl sice docela zajímavej, ale potom to nějak ztrácelo tempo a myslim, že by to nevyděsilo ani děti v mateřský školce. Navíc dialogy jsou chvílema vyloženě vycucaný z prstů a ani mi nějak neseděli herci. Hlavně Ryan Phillippe vypadá spíš jak nějakej vesnickej diskant a tady hraje drsňáka drsnějšího než sám Chuck Norris. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Devadesátá léta byly na dobré až výborné horory skoupé, takže se asi ani není proč divit, že tenhle film docela uspěl (natolik, že se stal oblíbeným terčem mnoha parodií). On zase ten film špatně nezačíná, jeho problémem je, že každou minutou, kterou se blíží svému konci je slabší, horší a otřesnější. Dobře rozjetý příběh by ustál i ty tragicky sterilně přecharakterizované postavy a herecké výkony jejích představitelů i občasnou nelogičnost (např. mi zcela unikl byť jeden jediný důvod či alespoň náznak, proč "rybář" zabil první oběť), už ale neustojí plytkou pointu a naprosto a zcela tragický, hloupý a trapný závěr, to mi takřka zkazilo dojem z celého filmu. Ano, Jennifer je hezká (od krku dolů) a Sarah Michelle je výborná herečka (jenže ještě ne v tomhle filmu), ale pokud budu chtít koukat na hezké ženské, pustím si třeba porno, od hororu očekávám trochu dost více, než jen hezké herecké představitelky. Naopak za naprosto výborný považuji výstup a podání své role Anne Heche, to je asi nejsvětlejší bod celého filmu. 2.5* ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Simpsnovi parodie, Scary movie parodie a určitě ještě další....Kde se to ale vzalo? Rok 97 a vzniknul jeden z nejuznávanějších hororů všech dob. Velmi povedený příběh. Točící se okolo mladé party lidí, kteří v opilosti přejedou muže a následně ho hodí do vody. Muž ovšem nezemře a půjde si za svou pomstou. Popadne hák, pláštěnku a jde se na to. Obětí je zde minimum a zpracování není taky bůh ví jak skvostné. Nicméně v rámci hororů je to slušné. ( 50 procent ) ()

Galerie (56)

Zajímavosti (67)

  • Lois Duncanová otevřeně přiznala, že snímek nenávidí, protože filmaři udělali z jejího románu slasher. Dalším důvodem je také fakt, že 16. července roku 1989 byla nalezena v Albuquerque v Novém Mexiku její tehdy osmnáctiletá dcera Kaitlyn Arquette mrtvá v jejím vlastním autě. Jednalo se o vraždu, nejmladší dcera Duncanové měla nadvakrát prostřelenou lebku. Později napsala Duncanová knihu s názvem “Who Killed My Daughter?“ (Stocki)
  • Hlavní hrdinové jedou v úvodu filmu na projížďku na Dawsonovu pláž (Dawson' s Beach). Je to odkaz na seriál Dawsonův svět (Dawson' s Creek), ke kterému psal v letech 1998 – 2003 scénář Kevin Williamson. (Stocki)
  • V románu se děj odehrává v Novém Mexiku ale děj filmu je zasazen do Severní Karolíny. (Stocki)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama