Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejlepších westernů, jaký jsem viděl. Celý se to odehrává v překrásný skalnatý krajině, herci jsou skvělí, Gregory Peck je sympaťák a stejně tak mi byl sympatickej i Sharifův bandita Colorado, na dvě hlavní představitelky ženských rolí je radost pohledět (Camilla Sparv a Julie Newmar). Škoda, že Telly Savalas nedostal víc prostoru. Dvě nejslinější scény byly rozhodně úvodní přestřelka s tím množstvím ozvěn a závěrečný úprk z kaňonu. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých padesáti letech jsem se odhodlala k tomuto filmu a dopadlo to jak jsem předpokládala.Proti tomu ,co mi zůstalo v paměti ,tohle vyšlo jako vyčpělý parfém.Klasická kovbojka,jednoduchý scénář.Film jsem viděla v Mostě, kdy ho uváděli v prvním velkoplošném kině.S akustikou tehdy nevídanou.Ty výstřely ,kterých ozvěna se odrážela od skal, není nic proti tomu ,co bylo slyšet tehdy v kině.Hudba Quincyho Jonese byl zážitek.Vypadá to na to,že s tím něco udělali když to dabovali.Měli nechat titulky.Zkrátka originál.Promítalo se na obloukové plátno.Tehdy jste měli pocit, že v té prérii sedíte. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film viacerých kontrastov. Je plný naivných efektov, očividných zadných projekcií, ale občas poteší netradičným strihom, až rapidmontážou. Príbeh je Indiana Jonesovského razenia, až rozprávkovo pôsobiaci, veľmi zábavný, ide ale zase proti revizionizácii westernu od povedzme polovice 50. rokov. Western plný veľkých hviezd, v menšej úlohe prekvapí Edward Robinson. Veľkým plusom je krásna výprava. Príbeh nie je až tak priamočiary, občas sa to trochu premieša, k slovu sa dostanú viaceré skupinky zlatuchtivých dobrodruhov. Celkovo nadpriemer, snáď tie slabšie triky v nikom nevzbudia myšlienku na remake. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Za mne docela zklamání. Předvídatelné, pomalé, zdlouhavé (klidně to mohlo mít o hodinu míň, a nikdo by nic nepoznal), s mizernou zadní projekcí, s mizernými triky (až na skalní pueblo, to se povedlo) a mizerným střihem, voice over (!), chyby skriptu (po bitce na pěsti a omlacování o skálu a po průjezdu padajícím tunelem v jeskyni nemají kluci v obličeji ani škrábnutí?)  a příběh je pohádka o Honzovi, který ke štěstí přišel a princeznu si vysloužil a od sudiček zlato dostal, zkřížená s Pokladem na Stříbrném jezeře. Chemie mezi postavami nefunguje, Gregory Peck nemá co hrát, akce moc není, některé postavy jsou nám zdlouhavě představovány, aby je vzápětí někdo kilnul a ony zmizely z děje... A ve výsledku je to celé o tom, abychom se nenechali zaslepit zlatem. Uf. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará Westernová klasika a jeden z filmů na kterých jsem spolu s Vinnetouem rostl. Charizmatický Peck, nahláškovaný záporák Sharif i správně prohnaný a slizký Savalas. Navrch perfektní hudba a zručná režie J Lee Thompsona jeho filmy mi prostě sedí. Vytknul bych snad jenom ty některý zbytečný zrychlený záběry se kterými se v té době hodně experimentovalo a měli patrně navodit větší akčnost. No dneska to působí spíš zmateně a nechtěně komicky. Jinak, ale určitě špičkový film ve své kategorii a pořádná dávka nostalgie.80% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)

Reklama

Reklama