Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • USA Dark City (více)
Trailer

Obsahy(1)

John Cooper se probudí sám v hotelovém pokoji a zjistí, že je hledán za několik brutálních vražd, na něž si ale vůbec nevzpomíná. Problém je v tom, že si nepamatuje vůbec nic. Je to muž bez minulosti, bez vzpomínek a bez budoucnosti. Při hledání identity objeví tajemné město ovládané záhadnými bytostmi. Mají neobyčejnou schopnost - umí zastavit čas a manipulovat s lidmi. S pomocí Dr. Schrebera je Cooper jediný, kdo se vymyká jejich kontrole. Skládá skládačku, která mu vrací minulost a odhaluje tajemství vražd. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (600)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tohle se Proyasoi povedlo. Poutavý film s chmurnou atmosférou a hlavně přímá inspirace pro Matrix. Doložit se to dá na zcela konkrétních scénách. Například hned na začátku, kdy doktor volá hrdinovi, aby ho varoval před nějakými zlými lidmi, kteří už si pro něj jdou. V Matrixu volá také hned na začátku Morpheus Neovi do práce, aby ho varoval před agenty... ___ Matrix je samozřejmě klenot, mnohem vybroušenější film, Dark City jde trochu jinou cestou, ale stále stojí za pozornost, je dost podceňovaný a ne tak známý, jak by zasloužil. Při sledování tohoto filmu divákovi dojde, jak dokonalý, bezchybný, propracovaný a komplexní Matrix skutečně je. Dark City je proti němu slabý odvar, ale stále se jedná o vynikající snímek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní sci-fi, která v lecčems připomíná Matrix (nebo spíše Matrix připomíná Smrtihlava, protože Smrtihlav je starší). Alex Proyas je velký vizuální machr a navodit si atmosféru mu taky nedělá problémy. Vše doplněno přesnou hudbou. Rufus Sewell se role zhostil fakt dobře, Jennifer Connely je tam na ozdobu, Keifer Sutherland přehrává a všichni herci co hrajou ufony by zasloužili Oscary. Pro fanoušky divných filmů bude tohle bašta. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér Alex Proyas natočil výbornú šablónu pre neskorší Matrix od bratov Wachovskích, nechcem im zle ale na tomto filme je vidieť kde brali inšpiráciu, pre svoj veľkolepý počin. Nevadí ja som len rád že to dokázali zužitkovať v dobrom. Temné mesto ako keby vypadlo zo snov Tima Burtona, miestamy až depresívne pôsobiace aj vďaka výbornému príbehu a nečakane jednoduchým ale za to pôsobivým trikom, ktorým sa nedá nič odoprieť. V hlavných úlohách sa tu výborne zaskveli vtedy ešte neznámy Rufus Sewell či Jennifer Connely, popri nich tu boli oporami Kiefer Sutherland ako bláznivý doktor a William Hurt ako vyšetrovateľ. Za zmienku ešte stojí výborná kamera od Dariusa Wolski a hudba od skladateľa ako je Trevor Jones. "Neskutočne silný príbeh!" ║Rozpočet $27miliónovTržby USA $14,378,331Tržby Celosvetovo $27,200,316 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nadčasový snímek, kterým se dost možná nechala volně inspirovat taková hollywoodská jména jako duo Wachowských či Christopher Nolan (a také tvůrci seriálové Hry o trůny, když vymýšleli úvodní titulky, víme?)... Konečně jsem jej zhlédnul, a jo, až na otřesný "televizní" závěr je to vážně perfektní sci-fi. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Od Dark City jsem nic nečekal. A jak už to tak chodívá, když od něčeho nečekáte zhola nic, a pak to shlédnete, tak vás to nadchne, někdy mírně, někdy více. Dark City mě rozhodně nadchlo, pro své pojetí a příběh. Není to sice sci-fi postavené na tricích, ale to vůbec nevadí. Ty triky, co tam jsou bohatě stačí a dotvářejí dark amtosféru. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (19)

  • Téměř stejnou, ve filmu často se opakující scénu, ve které Emma (Jennifer Connelly) stojí na molu se zábradlím a výhledem na širé moře, si zahrála ve filmu Requiem za sen (2000). Rozdílem jsou jen její šaty a partneři přicházející k ní zezadu. (jelinet01)
  • V roce 1998 získal film cenu Bram Stoker Award za Nejlepší scénář. (Chatterer)
  • Průměrná délka záběru je 1,8 vteřiny. (daEmoNickY)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Redford prchá před LaBeoufem

Redford prchá před LaBeoufem

26.07.2011

Samozřejmě jen na plátně. První dobrá zpráva: Robert Redford se vrací k jednomu ze žánrů, který jej proslavil – když se řekne „polit-thriller“, každý si vybaví legendární Tři dny kondora. Nový film,… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama