Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (143)

Troglodytes 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dal jen 4 hvězdy, ale poté co TV NOVA stáhla tento seriál z primetimu, aby tam plácla neuvěřitelně pitomou tajtrlíkarnu, musím dát tomuto seriálu plný počet. Prostředí kravína, rozhodně není pro většinu diváků zrovna přitažlivé, což může ovlivnit hodnocení nejednoho uživatele. Podle některých komentářů soudím, že řada z nich uvažuje ve schématu třídního boje: 1) natočeno za komančů? - ne více než 3 hvězdy! 2) vystupují tam dělníci či rolníci? - bolševická propaganda, která s zaslouží jen odpad! Myslím, že tento seriál si zaslouží vysoké ohodnocení, z několika důvodů: 1) realistický a uvěřitelný příběh 2) realistické a uvěřitelné dialogy 3) skvělé herecké výkony Tedy vše, co většina současné české tvorby postrádá. Navíc si myslím, že dobrý tvůrce dokáže napsat skvělý příběh z jakéhokoliv prostředí, tedy i z kravína či kafilerie. Naopak patlal, natočí vždycky sračku, a nepomůže mu ani atraktivní prostředí nemocnice, redakce, či umělecké školy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Třináct případů inženýra Vydry. Raně normalizační mírně propagandistický skvost natočený paradoxně až koncem 80. let, tedy v době postupného politického tání...že ale ještě stále fičel mráz z Kremlu a z lokálního ÚV, je při sledování tohoto seriálu dosti patrné... Když se dívám na podobné skvosty, říkám si, jaká byla obrovská škoda toho promarněného uměleckého a hereckého potenciálu, když výkvět českého herectví na vrcholu tvůrčích sil ztrácel čas v podobných umělecky pokleslých projektech... ()

Reklama

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Netrpím rozhodně nostalgií po předlistopadovém režimu a jeho mnohých televizních "hitech", zdejších mizerných dvacet osm procent za tento seriál je však podle mého mínění nespravedlivě málo. Metaforicky řečeno se totiž v jeho případě podařilo z lejna našlehat docela chutnou šlehačku. No považte sami - divácky a scénaristicky méně atraktivní téma, než je prostředí kravína a teletníku, si lze představit jen stěží. Přesto se z něj autorům povedlo vykřesat zajímavě podané příběhy obyčejných lidí, potýkajících se s problémy všedního života (tehdy stejně jako dnes) - rozpady a navazování partnerských vztahů, konflikty na pracovišti i v soukromém životě, karérismem, protekcí, neoblíbeností v kolektivu a tak dále. Jézéďácké pozadí při tom diváka nijak neruší ani neirituje, navzdory době svého vzniku seriál není příliš obtěžkán propagandistickým balastem. Na skutečnosti, že je dívatelný, mají pochopitelně lví podíl vystupující herci, hlavně Vladimír Kratina, který ani v roli zemědělského inženýra, jdoucího s buldočí zarputilostí proti všem, neztrácí desperátsko- rebelský pel, typický pro většinu jeho rolí v jiných filmech. Josef Abrhám se zase vcelku zdatně zhostil postavy lehce podivínského "vědátora -potížisty", nepochopeného a odmítaného okolím. A Marek Vašut brilantně ztvárnil nesnesitelného primitivního a agresivního burana Václava Stehna. Hvězdný Petr Čepek se naopak musel smířit s pro něj nezvykle dobráckou a poněkud upozaděnou postavou traktoristy Šembery a byť z toho občas bolí zrak i sluch, poradil si s ní velmi dobře. Defilé dalších filmových hvězd celkovou "jedlost" snímku ještě o další stupeň zvyšuje - R. Brzobohatý, J. Bohdalová, J. Sovák, F. Husák, I. Chýlková. Takže celkově za tři, nezlobte se filmoví machři.... ()

e-pilot odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle příšernou věc samozřejmě nikdo z autorů nechtěl vytvořit úmyslně. Jednoduše šlo o objednávku strany na čistě propagandistický seriál. Kdo by se jí jakkoliv postavil, toho by zničili - v 50. letech fyzicky, v 80. letech profesně. Tihle herci, režiséři, scenáristé, kameramani, střihači, osvětlovači a další prostě neměli na výběr a museli to natočit. Barrandov, Kavčí Hory nebo Koliba zapískali a oni jen přiběhli jako cvičení pejsci. Nic víc, nic míň. A navíc to všichni dostali velice slušně zaplaceno. ()

Oskar odpad!

všechny recenze uživatele

"Víte, dneska se vám žádnej mladej člověk vidlema v hnoji hrabat nebude." "Otevíráme novou výkrmnu pro prasata a s tebou se počítá jako s ředitelem. Ber tu funkci zodpovědně." "Víš, Karle, já nechci, aby se myslelo, že jsi šéfem toho teletníku jen proto, že dělám na zemědělský správě." Tyhle a stovky dalších "hlodů" vás nepochybně pobaví, scénáristova posedlost metamorfózu poživatin (výroky jako "Tak tohle je bachor. Tady se odehrávají všechny ty zázraky.", "Co nevidět zavedeme odklízečků výkalů.", "Tak bude už v tom nočníku něco?" nebo "Líbí se ti?" "Představuju si, jak strká ruku krávě do zadku.") nepochybně také, ale jinak to patří k tomu nejstrašnějšímu z české seriálové tvorby. Samý kulturní dům, tuny soudruhů, nevkusné diskopísně té doby, Josef Abrhám, na němž je vidět, jak trpí, když z existenčních důvodů musí hrát v takové s.ačce, pionýři za každým rohem, žoviální zemědělci, bodře se plácající po zádech, patetické dialogy o splnění plánu, zkrátka hnus. 0% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

Reklama

Reklama