Reklama

Reklama

Děj filmu se odehrává v létě roku 1957. V roce, kdy se bývalý automobilový závodník Ferrari (Adam Driver) ocitá ve velké krizi. Řeší problémy v manželství, smrt syna, ale také bankrot společnosti, jíž věřil. Příběh zachycuje nejen hlavního hrdinu, ale také další členy jeho rodiny, která definovala myšlenku výkonného italského sportovního vozu a prakticky stála u zrodu závodů formule 1 a také u legendární automobilové značky. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (194)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Mann si vybral ke zfilmování epochu Enzova života, která by z většiny lidí udělala v posteli se třesoucí, brečící trosky. Úvodem načrtne vztahovou situaci, hodnotové měřítko a nechá někoho umřít. Mistrná expozice s naprosto přesným Driverem a děsivou Cruzovou. Příběh silný v detailech. Nervydrásající rodinné drama katastrofami stiženého továrníka, střídá neméně strhující závodní inferno, které vás, pokud nevíte co se tenkrát v Mille Miglia dělo, sežvýká drobnou odbočkou do života jedné italské rodiny. Erik Messerschmidt vtáhne přímo mezi burácející vozy, Mann si rovněž pohlídal zvuk takže motory ryčí a plechy kvičí jak podsvinčata. K tomu se přidává Enzovo brilantní taktizování = lhaní a křivení skutečnosti, pro každého ze závodníků ušité na míru. Péče o jednotlivosti ukazuje sílu Mannovy filmařiny a já doufám, že na další takovou chuťovkou nebudeme čekat tak dlouho jako na Ferrariho. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nuž dlhšie než také preteky F1 a to je čo už povedať, lebo vo filme sa okrem suchého Drivera, ukričanej Penelope a jedného pekného záberu na bláznov, čo vyhľadávali smrť, veľa dokopy neudeje. Len malá promiskuita. Nevravím ale, že to bolo zahrané, obaja spomínaní to dali naozaj skvele a Driver asi aj lepšie ako v Guccim, hoci neviem, či Enzo bol naozaj taký bezemočný, ako ho stvárnil. Odteraz by však Driver len Talianov mal hrať a Cruz ten temperament asi ani nehrala, tam Bardemovi doma určite vázy okolo ucha lietajú. Film bol z polovice teda o rodinných záležitostiach a z polovice o legendárnych Mille Miglia, takéto preteky samovrahov sa dnes už nevidia. Ale spojením týchto tém je film neúplný, takže mu nakoniec ani vyše dve hodiny nestačili, to už bolo skoro na seriál. Pre tých, ktorí vo Ferrari videli naposledy Schumachera, to bude ale príjemné spestrenie. ()

Reklama

Arx 

všechny recenze uživatele

Až na ty již stokrát zmíněné figuríny vylétávající z automobilů a občas možná nedovysvětlené okolnosti, či postavy příběhu, je snímek Ferrari, výborné dusivé drama, které není jen o závodění ale i o životním příběhu Enza Ferrariho. Film má svůj styl, tempo, typické pro Manna a mě naprosto sedlo. Za zmínku stojí herecký výkon Adama Drivera, který film v delších pasážích neuvěřitelně táhne. 90% ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem původně ani Adama Driverho nepoznal, až tak dobře hrál železného továrníka a krutého záletníka. Mám jisté mezery v jeho životopise, nicméně nehody, které film nabídl byly neuvěřitelně brutální. Celkem mě potěšili i vedlejší role Penélope Cruz a Shailene Woodley, nicméně Patrick Dempsey mi do závodníka úplně nezapadal. Farrari si určitě nikdy nekoupím, ale kouká se na něj hezky. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do kina bez očekávání a stejně jsem odcházel docela zklamanej. Je to film vlastně docela o ničem, ale mohl jsem si přečíst první větu popisu předem a pochopil bych. Rozhodně to není cesta Ferrariho od začátku na vrchol, film jenom mapuje dvě události z jeho života (jednu ze soukromýho života, jednu pracovní) a ještě je mapuje dost povrchně a technicky nezajímavě. Přijde mi, že filmy s podobnou tematikou jdou tak nějak víc a víc do kytek. Rivalové byli super, Le Mans o poznání míň (ale chápu, že se oba dva kousky skvěle prodávaly), film Ferrari je ze všech těhle nejmíň zdařilej, utahanej. Fanoušci italské značky si zaslouží víc. A fanoušci kvalitních filmů taky. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (33)

  • Účastník filmového festivalu na projekcii v Poľsku sa spýtal Adama Drivera, čo si myslí o scénach havárie, keď povedal: „Vyzerajú dosť drsne, drasticky a, musím povedať, pre mňa trochu aj lacno.“ Driver na to zareagoval: „Choďte do p***, neviem. Ďalšia otázka.“ ("Fuck you, I don't know. Next question.") (Arsenal83)
  • Adam Driver (Enzo) nesměl z pojistných důvodů řídit žádný z původních klasických závodních vozů. Jeho kolega Patrick Dempsey (Piero) řídil repliky vozů s otevřenou střechou, které neposkytovaly odhaleným řidičům žádnou ochranu. (Johnny.ARN)
  • Jedná se o vášnivý projekt režiséra Michaela Manna, který se snažil film natočit více než 20 let. Článek z roku 1993 dokonce ukazuje, že mu s filmem pomáhal Robert De Niro, který zde měl také hrát. (ČSFD)

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Reklama

Reklama