Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

sud 

všechny recenze uživatele

Film je natočen v době, kdy byl v Československu u moci Klement Gottwald, tudíž v době toho nejzarytějšího komunismu. Agitka (ať silná či slabá) se vetřela snad do každého filmu. "Dovolená s Andělem" je natočená přesně v tom duchu, avšak není to pouhopouhý propagandistický šrot. Je to oddechová zábava, dnes sice přijdou vtipné i věci, které v době natočení nepřišly (a ani možná přijít nesměly), s perfektním Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. ()

zputnik

všechny recenze uživatele

Řečeno slovy jednoho docenta z MU Brno: "Co slovo, to perla. Co věta, to soubor perel." Vše myšleno v tom nejméně pozitivním a nejvíce agitačním slova smyslu. Film je naplno poplatný své době a tomu, čeho měl dosáhnout. Snímek nás seznamuje s řadou postav: nakonec napraveným bručounem, workoholickým mechanikem, uvědomělou referentkou, které tolik leží na srdci, aby si tito "průkopníci nového řádu" opravdu odpočinuli... a vůbec úderníky ze všech koutů "naší milované vlasti", u kterých by i Stachanov vybledl závistí. Jakákoliv jejich nevinnější hláška měla a má svůj přesně míněný smysl. Shrnuto a podtrženo: Imho nemožno bodově hodnotit. Pokud bych to bral jako svěží komedii, tak jsem se nad všemi těmi agitačními frky fakt pobavil. Vzhledem k důvodu a smyslu tohoto snímku však toto "dílo" ztrácí na mnoha svých kvalitách. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

No komunisti,soudruzi a soudružky, propaganda a agitace z toho čiší na sto honů, ale díky panu herci Jaroslavu Marvanovi v tom můžeme také najít i milou úsměvnou komedii, která vůbec není špatná. Některé hlášky - nehlášky se dají zapsat snad velkým písmem: "Ženská co to děláte?" " Nejsem ženská, jsem předsedkyně okresního výboru":) a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Co nepřišlo dnes, přijde zítra.“ Budovatelská veselohra jako podle šablony vytvořené samotným Ždanovem. Chvályhodné budování přátelství mezi národy, soudružská solidarita a pozitivní pracovní přístup jsou zástěrkami k organizovanému duchovnímu znásilnění člověka, jehož chování narušuje optimistickou image státu (resp. strany). Opakovaně je sice postavami konstatováno, že o svých soukromých záležitostech by si měl každý rozhodovat sám, jenomže jde o pouhou snahu vyvolat zdání svobodné volby. Film ve výsledku tvrdí něco jiného, když mezi soukromé a veřejné klade rovnítko. Nelze být svědomitým zaměstnancem a přitom špatným člověkem. Obdobně nelze trávit rekreaci jinak než prací. Vzorný občan socialistického Československa, ať z Moravy, Slezska nebo východního Slovenska, ať elektrotechnik nebo řidička autobusu, musí na veřejnosti vystupovat stejně lidumilně jako v soukromí. Afektovaný optimismus, zpřítomňovaný například zpěvnou náladou věčně usměvavých rekreantů, představuje neporušitelnou normu, které se anomálie Andělova typu musí chtíc nechtíc přizpůsobit. Morousovitý revizor zároveň představuje jediný vážnější problém, který je potřeba „vyřešit“. Krajina je krásná, dětičky šťastné, nezaměstnanost neexistuje („každý má svoju robotu“). Peníze možná taky nejsou, ale nač, když proletářům činí radost pracovat pro práci samou. Pro práci, která utužuje kolektiv a stírá rozdíly mezi pohlavím, věkem i národností. Přes její přímočarost, neponechávající prostor pro alternativní výklad, se Dovolenou nedá bavit alespoň škodolibě. Formálně jde o film bez nápadu, faleš je cítit z každého hereckého gesta a tezovité vyprávění nevytváří absolutně žádné očekávání nebo napětí. Zasvěcené dialogy o zakládání klínů dojem mírně zlepšují, ale není jich dost, aby to celé bylo tak blbé, až by to bylo vtipné. 50% Zajímavé komentáře: Oskar, Marthos, zputnik, ScreamJay ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Je to agitka, ale nějak zvlášť neurazí. Průhledné výchovné zápletky jsou až roztomilé (manželé v rozvodu, utvoření československého páru, aktivní referentka vs. pracovitý rekreant, brigáda ve školce atd.). Závěr v duchu: "ve zotavovně jsme všichni jedna rodina"..., já chápu duch doby, jenže tohle je chabé i ve srovnání s jinými podobnými dobovými snímky. Anděl na horách je rozhodně lepší. 46%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Baník Štefan Palko z Banské Bystrice (František Dibarbora) povedal, že pracuje v jednej partii v Ostrave v bani Hlubina. V rámci útlmového programu ťažby uhlia v Ostravsko-karvinskom revíre bol 30.6.1991 vyvezený posledný vozík s uhlím a činnosť bane Hlubina definitívne ukončená 30.6.1992. Dňa 22.10.1993 bola ťažná veža a centrálne povrchové objekty vyhlásené kultúrnou pamiatkou a v roku 2002 vyhlásené národnou kultúrnou pamiatkou Českej republiky. (Raccoon.city)
  • Keď rekreanti vystupujú z vlaku a chystajú sa nastupovať do čakajúcich autobusov, môžeme vidieť nápis na železničnej stanici Stará Úpa. Ide už o neexistujúcu obec, ktorá sa zlúčila časom s obcou Veľká Úpa, ktorá je v súčasnosti časť mesta Pec pod Sněžkou. V Starej Úpe ani neskôr v Veľkej Úpe nikdy žiadna železničná stanica nebola, lebo tadiaľ nikdy neviedla železničná trať. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan bol v skutočnosti vášnivým zberateľom hríbov. Scénu, kde jeho postava Andel nájde v lese väčšie množstvo hríbov, starostlivo pripravoval štáb vedený režisérom Bořivojom Zemanom s profesorom Smotlachom, významným českým mykológom. (dyfur)

Reklama

Reklama