Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Tá jedna * je predovšetkým, hlavne a jedine za vizuálnu stránku. Ukázka toho, čo bolo možné vytvoriť v roku 1961 vďaka talentu, kreativite, trpezlivosti a nemalému úsiliu. Ale čo ten príbeh? Neskutočná nuda. Kľudne mohlo ísť o nemý film a výsledok by bol totožný. Príbeh tu totiž slúži len ako kulisa vizuálnym efektom. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zeman byl skutečně originální umělec s nesmírnou fantazií. Jeho dílo je navíc povznášející, laskavé, humorné. Touha po poznání, dobrodružství, láska, přátelství, to vše vyjádřené nezapomenutelnými poetickými vizemi velkého fantasty. Pozadu nezůstávají ani herci v čele s Milošem Kopeckým a Janem Werichem. Fantazie, sny a romantika. ()

Reklama

Noviik 

všechny recenze uživatele

Fantazie Mistra Zemana je neskutečná, jeho rýpavost do všeho a všech geniální a herecký projev Miloše Kopeckého úžasný. Hudba Zdeňka Lišky je klasicky skvělá. Chtěl bych být v roce 1962 v kině a sledovat Barona Prášila na vlastní oči. "A ještě se říká, že letěl rychle jako dělová koule!" "Proč ne, když spěchal!" ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tvorba pana Zemana mi celá léta unikala (nejspíš proto, že animované filmy smíchané s fantasy a sic-fi složkou ve mě vyvolávaly obavy z "fantasmagórií"), ale hodlám to napravit. Baron Prášil je obrovsky zajímavý film. Je v něm tolik fantazie a nápadů, že by jiné snímky mohly blednout závistí a plakat nad svojí neoriginálností a obyčejností. Na druhou stranu toho na mě bylo chvílemi až moc. Mě totiž příběhy ve stylu např. pana Verna nikdy moc nebraly (ale to bude nejspíš můj problém, je mi jasné, že se najde spousta fanoušků vědeckofantastických vyprávění). Ale pro ostatní diváky je tu pořád ještě zábavný příběh, navíc ozvláštněný animovanými "exteriéry", velice zajímavým hereckým obsazením (snad v žádném filmu jsem pohromadě neviděl Kopeckého, Högera, Wericha, Effu, Hlinomaze a Rudolfa Hrušínského, kteréhoho jsem, přiznám se, v roli sultána vůbec nepoznal) a komentářem barona Prášila (skvěle hrající a i komentující Miloš Kopecký). Nechci svým hodnocením dílo nijak shodit (možná ho opravdu nedokážu plně docenit), ale film jsem viděl jen jednou a s tvorbou pana Zemama se teprv seznamuju, takže možná časem hodnocení a komentář pozměním. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Film som videl už ako chlapča malé a vtedy som bol ako prikovaný k stoličke a fascinovaný Baronom Prášilom som sníval a fantazíroval s otvorenými očami ako si budem lietať z hviezdy na hviezdu, priblížim sa k slnku, aby som sa rychlo opálil a bleskovo sa vrátim na mesiac, aby som sa schladil a dalej a dalej a vlastne až doteraz. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu se defacto cestuje časem (což by s touto tématikou byl po Cestě do pravěku druhý film Karla Zemana), protože tu máme: vesmírné lodě s astronautem Toníkem z 20. nebo možná 21. století, Verneovy kosmonauty z 19. století, Cyrana z Bergeracu ze 17. století a samozřejmě Barona Prášila z 18. století, kde se odehrává i zbytek filmu. Toník mluví pořád o vědě a technice, vypráví princezně Biance moderní pohádku o letu na Měsíc a že vlastně přišel z budoucnosti potvrdí i sám Baron Prášil v rozhovoru s generálem EleMele: „Možná že přišel ze světa, kde něco takového (cestování pod vodou a na Měsíc) už je zcela normální.“ (Jan.Kanak)
  • Celosvětová premiéra proběhla v červenci 1962 na filmovém festivalu v Locarnu ve Švýcarsku. (Varan)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama