Reklama

Reklama

Zakletá jeskyně

  • Slovensko Zakliata jaskyňa (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Zázračná jeskyně obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní můžou vzít tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba. Rychtářova dcera Lena přesto po tomto vzácném drahokamu z hlubin jeskyně zatouží a i přes varování sestry Ady nedokáže svou touhu překonat. Její lehkovážný čin tak uvede do pohybu události, jejichž následky naruší křehkou rovnováhu celého království a postihnou i Lenu. Zakletou Lenu dokáže osvobodit pouze člověk s dobrým srdcem, který vrátí ukradený rubín zpět do srdce jeskyně. Ten nyní zdobí koruny zlé královny Berty. Podařilo by se to snad pouze jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi a Cyrilovi. Ti jsou však plní pýchy a marnivosti a o neštěstí ostatních se nestarají. Když z vůle macechy Berty o všechno sami přijdou a stanou se závislými na pomoci ostatních, pak teprve pochopí, že je jejich povinností bojovat za spravedlnost pro všechny. Jejich odměnou je nejen to, že najdou vlastní odvahu, laskavost, schopnost obětovat se, ale i zjištění, že objeví pravou lásku. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (135)

claudel 

všechny recenze uživatele

Po politicko-mafiánské Svini bylo paní režisérce zapotřebí pohádky. Tomu dost dobře rozumím - z drsné, kruté a vražedné reality raději do světa kouzel a fantazie, kde zlo nemá nakonec nikdy šanci. Pro fanoušky Táni Pauhofové je tato pohádka trochu bolestným zjištěním, že se z princezen najednou posunula do rolí královen a ještě k tomu zlých. Marko Igonda v kladné roli, to si snad nepamatuji, ovšem když tam hraje Karel Dobrý, tak to je ještě větší záporák, kterému musel Igonda uhnout ke klaďasům. Připadalo mi, že pohádka v půli ztratila trochu dech a už jej pak až do konce nenabrala. Ale celkově bych ji nezatracoval, určitě jsme v česko-slovenském prostředí v posledních letech zaznamenali mnohem horší počiny. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Najprv by to asi chcelo deťom vysvetliť, že v dobe, keď ešte neboli chladničky, bola soľ nevyhnutná na konzervovanie jedla, teda na prežitie. Lebo tej soli je v rozprávke naozaj veľa. Keď už toto vieme, môžeme sa do Zakliatej jaskyne pustiť. Plusom by mohla byť pekná herečka v hlavnej úlohe, príroda a jej scenérie. Potom sú tu aj mínusy. Rozprávka je chladná, scenár sa mi zdá ako nedozretý a postavy (a aj výkony niektorých hercov) kostrbaté. Na konci neuveritelne menia svoj charakter, čo mi prišlo až prehnane naivné. Najzaujatejšie a najlepšie tu hrá Pauhofová, až tak trochu nad ostatnými vystŕka rožky. Čo sa týka logických nedokonalostí (napríklad že panstvo nevie kde má vlastnú jaskyňu), možno si ich malé bábo nevšimne. Možno. Logika s rubínom je tiež pritiahnutá za vlasy. A mohlo to byť aspoň podporené lepšou a výraznejšou hudbou.  Aby to malo čaro (ako staršie československé rozprávky), to už by som chcel asi veľa a bol by to asi aj zázrak. Táto rozprávka žiadne čaro nemá (iba pár náznakov na začiatku) a žiadne "zimomriavky" ako napríklad pri Perinbabke tu decká nezažijú. No, asi krutá pravda, ale je to tak. Väčšinou len samá chamtivosť a podlosť, namiesto spomínaného čara. Ak by ten film bol odniekiaľ zo sveta, ani by som oňho nezakopol, no ale bol som zvedavý na niečo tuzemské. Raz som sa tu aj zasmial (nad scenárom), bolo to vtedy, keď dievča prišlo na hrad s úmyslom vykúpiť svojho väzneného otca za dva mechy soli. Keď poradca kráľovnej dievčaťu navrhol, že musí dať aj osla, dievča bez váhania odmietlo. Tento chlad tu nie je ojedinelý. Na začiatku to chvíľu vyzeralo celkom nádejne, no nakoniec som sklamaný hlavne z toho, aký nízky je dnes štandard. 37,5 %. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Najlepšia slovenská "girl power" rozprávka od čias Sokoliara Tomáša. Na jednej strane bohatá výprava, na druhej strane kamera, ktorá zaberá všetko zblízka, namiesto väčších celkov. Scenár bol dobrý, ale hlavne stredná časť filmu mala hluché pasáže, a záver bol príliš rýchlo odbytý. Je super, že Pauhofová (ktorá sa mi tu prvýkrát v živote nezdala pekná) hrala záporáčku, ale ako protiváha k nej mi tam chýbal akčný kladný hrdina. Klaďasov tu bolo veľa, ale väčšinou si len vyjasňovali vzájomné nedorozumenia. Chýbala mi tam aspoň jedna vyslovene pekná herečka. V rozprávke sa viackrát spomenú Vianoce, a je avizovaná ako vianočná, ale neuvidíte tu vianočný stromček, sane ani polnočnú omšu, skrátka nič vyslovene vianočné. V prvej polke filmu je zima a sneh a v niekoľkých záberoch na začiatku a na konci sú priame odkazy na Tři oříšky pro Popelku. Druhá časť filmu sa odohráva v lete. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když zkombinujete Sůl Nad Zlato , Tři Oříšky pro Popelky a Dračí Prsten (tohle je novinka, že si někdo na tuhle pohádku vzpomněl) ? Vznikne Zakletá Jeskyně. V království bohatnou díky soli v jeskyni jsou tam i rubíny, ale ty kdo odnese promění se v vlka a sůl zmizí (ačkoliv se pořád objevovala tak nevím teda jak to fungovalo) mezitím královna chce ty rubíny a jedna dcera hledá druhou co se proměnila ve vlka. Největší problém je v tom, že se to vyšťaví zhruba v 20 minutě od spadnutí toho prince do vody  pak už to stojí jen na třech lokacích kdesi venku zámek a jeskyně velké plus je naopak to, že zde není moc triků a působí to přirozeně. Jinak zásadní filmová chyba spoiler oni vrátily ten rubín a Lena se změnila na člověka mezitím se změnila    na vlka Berta oni vrátily tu korunu a Berta se na člověka nezměnila proč? 60 procent ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Ona to mohla být i fajn pohádka, protože výprava, lokace, celkově vizuál je hezký, ale to by tam musela být aspoň nějaká akce. V podstatě se tam skoro nic neděje a celkově ten děj nějak hapruje, např. celá motivace nové vlády je taková: "o co jim vlastně jde?" Záporák v podání Karla Dobrého je nechtěně srandovní, to jeho přehrávání z něj dělá karikaturu, hlavně tedy to jeho neustálé ultrahysterické řvaní. Škoda, stačilo si víc pohrát se scénářem. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (10)

  • Film sa natáčal v priebehu všetkých štyroch ročných období. (Arsenal83)
  • Točilo se 39 dní. Natáčení probíhalo v těchto lokacích: na Slovensku (Jánošíkové diery u Terchové, v okolí Súľovských vrchů a v malebném skanzenu ve Vychylovcích nedaleko obce Nová Bystrica, ale také v Demänovské jeskyni); v Česku se natáčelo na známých hradech jako je Pernštejn nebo Křivoklát. (TommyZR)
  • Na výrobe digitálnych trikov pracoval tím kompozitorov a grafikov viac ako 8 mesiacov. Celý proces schvaľovania bol veľmi náročný a pri vybraných záberoch bolo vytvorených napríklad aj 70 verzií, než boli tvorcovia spokojní. (Arsenal83)

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno