Reklama

Reklama

Zakletá jeskyně

  • Slovensko Zakliata jaskyňa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Zázračná jeskyně obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní můžou vzít tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba. Rychtářova dcera Lena přesto po tomto vzácném drahokamu z hlubin jeskyně zatouží a i přes varování sestry Ady nedokáže svou touhu překonat. Její lehkovážný čin tak uvede do pohybu události, jejichž následky naruší křehkou rovnováhu celého království a postihnou i Lenu. Zakletou Lenu dokáže osvobodit pouze člověk s dobrým srdcem, který vrátí ukradený rubín zpět do srdce jeskyně. Ten nyní zdobí koruny zlé královny Berty. Podařilo by se to snad pouze jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi a Cyrilovi. Ti jsou však plní pýchy a marnivosti a o neštěstí ostatních se nestarají. Když z vůle macechy Berty o všechno sami přijdou a stanou se závislými na pomoci ostatních, pak teprve pochopí, že je jejich povinností bojovat za spravedlnost pro všechny. Jejich odměnou je nejen to, že najdou vlastní odvahu, laskavost, schopnost obětovat se, ale i zjištění, že objeví pravou lásku. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (135)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Sůl je po letech znovu nad zlato. Solčanská si umí pohrát s vizuální stránkou. Lokace, kulisy a kostýmy jsou na vysoké úrovni, ovšem vypravěčský talent evidentně nepobrala. Rušivým elementem je i podivný mix českých a slovenských herců, kteří navíc hrají různé ligy a do toho ještě zrovna Dobrý a Pauhofová mají potřebu přehrávat jako totální amatéři. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dlouho už mě česká pohádka takhle nezaujala. Je tam sice znát koprodukce, ale pořád je tam dost známých herců. Celé to působí přirozeně a nenuceně. I herci jsou dobří. Trochu mi to připomnělo sůl nad zlato. Celé se to točí kolem dvou sester, které rozdělí kletba solné jeskyně. Jedna se promění ve vlka a jejich otce zavřou do vězení. Po králi totiž na trůn nastoupila zlá královna v podání Táni Pauhofové. Princové byli vyhnáni a nemohou se vrátit. Jak se jim povede zachránit království a přinést sůl zpátky k lidem? Je to celkem zajímavé. "Musíte zabít vlka!" ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Budu si to muset dát v původním slovenském znění, protože český dabing je otřesný a hodně tomu ubírá. Každopádně příběh není úplně blbý, jen autoři podcenili diváka, kterému ty okolnosti musejí dojít daleko dřív, než nám je tvůrci milostivě "pustí". Takže jsme svědky utahané a únavné prostřední části, kde si jen mladí potřebují srovnat myšlenky, ale jinak se v ději nijak nepohneme. Skvělá kamera a výprava, Pauhofová si svou zápornou roli docela užívala, ale nějak to nebylo ono, chvílemi působí spíše jako parodie na záporáka. A Karla Dobrého mi bylo až líto, protože jeho postava je až zbytečně přehnaně napsaná. Přál bych mu nějakou skvělou kladnou roli. Je to teda sice spatlanina Tří oříšků, Jestřábí ženy či Soli nad zlato, ale nakonec se mi líbilo poselství pohádky - ke skutečnému štěstí nejsou potřeba drahé cennosti, ale stačí to, co máme, a že máme také jeden druhého. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Najprv by to asi chcelo deťom vysvetliť, že v dobe, keď ešte neboli chladničky, bola soľ nevyhnutná na konzervovanie jedla, teda na prežitie. Lebo tej soli je v rozprávke naozaj veľa. Keď už toto vieme, môžeme sa do Zakliatej jaskyne pustiť. Plusom by mohla byť pekná herečka v hlavnej úlohe, príroda a jej scenérie. Potom sú tu aj mínusy. Rozprávka je chladná, scenár sa mi zdá ako nedozretý a postavy (a aj výkony niektorých hercov) kostrbaté. Na konci neuveritelne menia svoj charakter, čo mi prišlo až prehnane naivné. Najzaujatejšie a najlepšie tu hrá Pauhofová, až tak trochu nad ostatnými vystŕka rožky. Čo sa týka logických nedokonalostí (napríklad že panstvo nevie kde má vlastnú jaskyňu), možno si ich malé bábo nevšimne. Možno. Logika s rubínom je tiež pritiahnutá za vlasy. A mohlo to byť aspoň podporené lepšou a výraznejšou hudbou.  Aby to malo čaro (ako staršie československé rozprávky), to už by som chcel asi veľa a bol by to asi aj zázrak. Táto rozprávka žiadne čaro nemá (iba pár náznakov na začiatku) a žiadne "zimomriavky" ako napríklad pri Perinbabke tu decká nezažijú. No, asi krutá pravda, ale je to tak. Väčšinou len samá chamtivosť a podlosť, namiesto spomínaného čara. Ak by ten film bol odniekiaľ zo sveta, ani by som oňho nezakopol, no ale bol som zvedavý na niečo tuzemské. Raz som sa tu aj zasmial (nad scenárom), bolo to vtedy, keď dievča prišlo na hrad s úmyslom vykúpiť svojho väzneného otca za dva mechy soli. Keď poradca kráľovnej dievčaťu navrhol, že musí dať aj osla, dievča bez váhania odmietlo. Tento chlad tu nie je ojedinelý. Na začiatku to chvíľu vyzeralo celkom nádejne, no nakoniec som sklamaný hlavne z toho, aký nízky je dnes štandard. 37,5 %. ()

natalanka odpad!

všechny recenze uživatele

CO TO BYLO?  Mám dětskou duši, ale to byl masakr. Spousta spousta nenávazností, nepohádkovosti, nelogičnosti, chaosu a TOTÁLNÍ plochosti povah.Jména nezapamatovatelné. Král umírá bez povšimnutí a starostlivosti na trůnu obtěžkán obrovskou korunou. Moudra evidentně rozdává pět minut před smrtí.  Oba princové protivní fracci. Jeden zmizí na celou zimu bůhví kde. Zbraň odevzdá starci jen tak bez kladení odporu a v klidu odchází KAMSI. Objeví se po tuhé zimě a je téměř moudrý a pokorný. Druhý peskuje holku co ho zachrání a stará se o něj. Prozře a zamiluje se po JEDNÉ prodělané horečce. Holce vemou oslíka, aby táhl dělo... protože opravdu neměli u královského dvora čím dovézt dělo ke skalám. Karel Dobrý není dobrý, je přehnaně protivný a uječený. Král sedí na smrtelném trůnu s bytelnou korunou a moudra rozdává synům na poslední chvíli.... prostě NE. Utahané, uječené .... tohle nezachrání ani záběry na kopce a hory. Koukali jsme s rozčarováním....:-( ()

Galerie (70)

Zajímavosti (10)

  • Vchod a východ z jeskyně se natáčel na Súľove, interiér představuje jeskyně Domica. Poslední záběry filmu se natáčely v jeskyni Driny, protože Domicu postihly rozsáhlé záplavy, které neumožnily v ní absolvovat potřebné natáčecí dny. Natáčení probíhalo i v proslulé Demänovské jeskyni. (SONY_)
  • Na výrobe digitálnych trikov pracoval tím kompozitorov a grafikov viac ako 8 mesiacov. Celý proces schvaľovania bol veľmi náročný a pri vybraných záberoch bolo vytvorených napríklad aj 70 verzií, než boli tvorcovia spokojní. (Arsenal83)
  • Natáčelo se i v osadě Stankovany – Podšíp. (tomas_j)

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama