Reklama

Reklama

Zakletá jeskyně

  • Slovensko Zakliata jaskyňa (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Zázračná jeskyně obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní můžou vzít tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba. Rychtářova dcera Lena přesto po tomto vzácném drahokamu z hlubin jeskyně zatouží a i přes varování sestry Ady nedokáže svou touhu překonat. Její lehkovážný čin tak uvede do pohybu události, jejichž následky naruší křehkou rovnováhu celého království a postihnou i Lenu. Zakletou Lenu dokáže osvobodit pouze člověk s dobrým srdcem, který vrátí ukradený rubín zpět do srdce jeskyně. Ten nyní zdobí koruny zlé královny Berty. Podařilo by se to snad pouze jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi a Cyrilovi. Ti jsou však plní pýchy a marnivosti a o neštěstí ostatních se nestarají. Když z vůle macechy Berty o všechno sami přijdou a stanou se závislými na pomoci ostatních, pak teprve pochopí, že je jejich povinností bojovat za spravedlnost pro všechny. Jejich odměnou je nejen to, že najdou vlastní odvahu, laskavost, schopnost obětovat se, ale i zjištění, že objeví pravou lásku. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (135)

kingik 

všechny recenze uživatele

Jedna zázračná jeskyně skýtá ve svých útrobách bohatství - dostatek soli a drahých rubínů. Zatímco soli si každý může odnést co hrdlo ráčí, rubíny jsou prokleté a kletba stihne toho člověka, který z ní rubíny vynese. Osudy bratrské dvojice princů a dvou rychtářových dcer se zanedlouho spolu vzájemně protnou, protože princové spolu navzájem zápolí o trůn po smrti jejich královského otce, až se jim to vymstí, stejně tak jedna ze sester doplatí na svoji projevenou touhu po rubínech. Proměněna ve vlčici čeká na zlomení kletby. Do celé hry o trůn vstupuje zlá a hamižná macecha princů (Táňa Pauhofová), která utvořila spojenectví se zlým zbrojnošem (Karel Dobrý), načež jejich společný cíl představuje mamon v podobě zapovězených rubínů. Koprodukční pohádka slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské v sobě nese nemálo originálních prvků. A vizuálně vypadá mnohem lépe než většina současné (ko)produkce filmových pohádek. Kamera si libuje v úchvatných zasněžených i letních scenériích Sulovských skal. A množství dalších česko-slovenských lokací vypadá na kameře maximálně dobře. Herecké obsazení je poměrně neokoukané. Prince představují Ondřej Kraus a Dominick Benedikt, sestry ztvárnily Martina Zábranská a Petra Dubayová. Démonicky se projevoval Karel Dobrý. A většina hereckého osazenstva se uvedla dobře. Triková složka nedostala prostor. Diváci si neužijí žádné extra triky. Vlčice nevyhlíží digitálně, zvířecí přeměna zpět na člověka se smrskne jen na formu odrazu stínu na stěně jeskyně. V lese neběhají roztodivní skřeti, nezjevují se víly, nežvatlají zde polodementní čerti nebo vodníci. Vypadá to celé po trikové stránce dost minimalisticky. Dabing, respektive předabování zahraničních herců do češtiny, to vždy představuje svízel. A ani tentokrát divák nezůstane ušetřen technickým nedokonalostem dabingu. Režisérka tentokráte vsadila především na výpravnost, čarokrásné scenérie, vypravěčskou originalitu a hereckou neokoukanost. A celkem jí tahle sázka vyšla. 7/10 ()

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Nemuselo to byť tak zlé, nebyť zlého obsadenia a katastrofálnych hereckých výkonov, ktorým "kraľuje" Martina Zábranská.. Snáď v iných filmoch hrá lepšie, pretože tu tak ťažko prehráva, že po tomto výkone si hovorím, že to by som rovno herca mohol robiť aj ja.. princovia takisto neexcelujú.. a práve kvôli tomu je to celé akési málo sympatické, čo je u rozprávok dosť problém.. škoda.. ďalšia z roprávok, ktoré upadnú do zabudnutia... ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Velmi ponurá téměř hororová pohádka s řadou nesympatických herců. Žádná z postav nebyla vyloženě kladná, aby si ji dítě mohlo oblíbit. Také do žánru nic nového nepřinesla, byla to jen směsice různých, notoricky známých příběhů. V pohádkách se možná nic moc nového už vymyslet nedá, ale okořenit příběh humorem, příjemnými herci a krásným prostředím by snad neměl být problém. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Začátek dává velkou naději, že pohádka bude povedená, ale bohužel po dvaceti minutách se objeví typický pohádkový nešvar posledních let - rozvleklost. Pohádka je tak jednoduchý útvar, je přeci jen primárně pro děti, že nějaké vykecávání se zkrátka neunese. Stále nerozumím tomu, že je tak obtížné to pochopit. Ve střední pasáži děj v podstatě nikam nesměřuje, střih střídá střih a dialogy smrdí prázdnotou či zbytečností. Je také škoda, že určitá syrovost a krása čisté přírody z úvodních obrázků zmizí a je nahrazena kašírovanou symbiózou lidského elementu a jeho kulis s jednoduchou dokonalostí přírody. Zkrátit o půl hodiny, vyhodit z jeskyně postel s nebesy, ponechat jednoduchost a prostotu a možná by z toho mohla být docela obyčejná, ale milá pohádka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery to fakt vyšlo a preto pridám na hodnotení. Herecky dokonca aj tá Pauhofová výborná, presne rola, ktorá sa jej napasovala, proste ona musí hrať mrchy. Princovia to nepokazili a najviac som sa obával silne protežovanej Zábranskej, ktorá vyskakuje  už pomaly aj z práčkovej hadice, ale takisto jej výkon bol veľmi dobrý. Príbeh je samozrejme taká vykrádačka a skladačka už použitých námetov, ale s tým by som sa netrápil. Ten záver by som ale viac vyšperkoval, mohol byť epickejší, macocha zmizla prirýchlo a bez pocitu tej rozprávkovej pomsty. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (10)

  • Na výrobe digitálnych trikov pracoval tím kompozitorov a grafikov viac ako 8 mesiacov. Celý proces schvaľovania bol veľmi náročný a pri vybraných záberoch bolo vytvorených napríklad aj 70 verzií, než boli tvorcovia spokojní. (Arsenal83)
  • Natáčelo se i v osadě Stankovany – Podšíp. (tomas_j)
  • Veľkou výzvou bolo nevyspytateľné počasie, ktoré počas natáčania panovalo. Pomocou vfx technológie sa tak vo filme striedajú sa reálne zábery s digitálne dotvoreným snehom. (Arsenal83)

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama