Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (Cinemart)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (246)

slord 

všechny recenze uživatele

Dev Patel debutuje na režisérskej stoličke a ide mu to sakramentsky dobre. Je cítiť, že do Opičiaka bolo vložené maximálne úsilie. Kamerou dravá, vizuálom správne vystihujúca atmosféru filmu a s hudbou umne a účinne pracujúca podívaná. Berie si  inšpiráciu všade možne, no zasadením a využitím indickej kultúry si razí vlastnú  cestu na poli žánru. A tá akcia keď nastane, stojí teda za to. Sú tu dve také väčšie, kde prvá nie je síce taká učesaná, no správne podáva rozpoloženie a nie plnú pripravenosť hlavnej postavy. Tá finálna, kde je už náš Opičiak pripravený na realizáciu svojej pomsty, bola veľmi uspokojivá a zaslúžená, drsná, živelná a kvalitne nasnímaná (kompozícia pri niektorých scénach je mňamková). A celkový záver tomu všetkému dal náležitú bodku. Čo by som vytkol, tak minulosť hlavného hrdinu v strede filmu, prišla mi tam naviac, postačili by tie útržky, čo boli vyjavené už predtým, takto to zbytočne narušilo štruktúru a tempo. A ak by som ešte veľmi chcel niečo vypichnúť, tak by to bola jednorozmernosť väčšiny postáv, ale nechcem to vypichovať, keďže svoju rolu plnili všetky ako treba. Pri finálnom hodnotení som váhal, ale po uležaní idem hore, lebo aj keď tento debut nie je dokonalý, tak ten zápal a odhodlanie, s ktorými bol stvorený z toho neskutočne sršia a ja proste nemôžem inak. Už sa neviem dočkať čo ďalšie nám tento filmár predvedie. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Víc než jen derivát všech ikon akčního žánru. Dev Patel naservíroval osobitou, sebevědomou podívanou, která uhrane jak technickým a atmosférickým zpracováním, tak příběhovou výstavbou. Příběh rámují dvě zásadní a rozmáchlé akční sekvence, které jsou náležitě vybudované a zasloužené. Film tedy nesází na nonstop akci, jeho kořením je indická kůltura, mytologie a kasty. To vše dodává Monkey Manovi potřebnou svěžest přinášející přesah obyčejnému příběhu o pomstě. Jednoduše důmyslně zkonstruovaný biják, kde se pod povrchem schovává spousta na rozbalení. Vystřihnout doslovnou nadbytečnou minulost z prostředku, která narušuje plynutí, tak je to takřka perfektní prvotina. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Patelova cesta za pomstou je podstatně méně učesaná než John Wick (to srovnání není úplně fér, ale chápu že se mu Monkey Man nevyhne), ale ve výsledku je vlastně uvěřitelnější. Motivace hlavní postavy je jasně daná a je sympatické že od začátku není žádný super hrdina a finální souboj si musí pěkně vydřít. Duchovní a mystické prvky sem vzhledem k prostředí sedí jak pr*el na hrnec, hudba dobře zvolená a akce, které zase není tolik jak by se na první dobrou mohlo zdát, je víc než slušná. Monkey man je sice ve finále trochu jiný film než sem čekal, není úplně bez chyb a klidně by mohl mít o 15-20 minut méně, nicméně na režijní debut je to skvělá práce a osobně bych to do Deva Patela nikdy neřekl (ani tu režii ani to s jakým přehledem zvládne akční polohu)...80% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky přímočará a nepříliš zajímavá storka o pomstě a ani choreografie akčních scén mě zrovna nesejmula. Sice je to audiovizuálně nabouchané, nešetří to brutalitou a Dev Patel je sympatický fucked up hero, ale k nadšenému jásotu mi to nestačí. Samozřejmě díky Bohu za každý podobný drsný poctivý akčňák v kinech. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené akční z filmu neskutečně čouhají. Je to bohužel tím, že mě nějaká indická mytologie vůbec nezajímá a vždy jsem se těšil na tu hravost, kterou disponují bitky. Ty úhly, nápady, krvavost tady prostě jsou. A není jich vůbec málo. Dev Patel ukázal, že dokáže být hodně super mlátička. Škoda, že ve filmu poměrně dlouhá nuda od 50 do 90 minuty, tady to chtělo pořádně prostříhat. Úplně jsem nekvičel nadšením, přeci jen je to velmi zvláštní exotický kousek, ale rád mu dám časem znovu šanci. 65% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Pôvodne sa Patel pokúsil najať Neilla Blomkampa, aby film odrežíroval, ale Blomkamp to odmietol a navrhol mu, aby si to režíroval sám. (Arsenal83)
  • Film sa pôvodne pripravoval na natáčanie v Indii začiatkom roka 2020, bol však odložený a takmer zrušený v dôsledku pandémie koronavírusu. Patel sa potom rozhodol natočiť film na malom ostrove v Batame v Indonézii. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama