Reklama

Reklama

Enola Holmesová 2

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Enola Holmesová (Millie Bobby Brown) vyšetřuje svůj první opravdový případ. Rozlousknout záhadu zmizelé dívky jí ale budou muset pomoct kamarádi a taky brácha Sherlock (Henry Cavill). (Netflix)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (182)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Zlepšenie oproti prvému dielu. Stále ale s rovnakými chybami a nevyužitým potenciálom. Sedel mi štýl humoru a bavila ma zápletka. Dobové zasadenie, kostýmy a viac priestoru pre Cavilla. Aj finále bolo lepšie a vlastne sa nebránim tomu že z toho Netflix asi bude chcieť spraviť väčšiu sériu. Chýbala mi silná záporna postava, Moriarty bol prešlap s nulovou charizmou na ktorý budem chcieť rýchlo zabudnúť. Millie bola miestami otravnejšia ako v prvom diely, a ku koncu som cítil že film trvá dlhšie jak je treba. Scenár má pripravené nečakané zvraty, no to ako náhodne do seba všetko pekne zapadá (a to bol pre mňa problém už od začiatku) bolo moc prvoplánové. Ide ale o fajn zábavu, čo bol asi aj hlavný ciel. Pôsobilo to na mňa atraktívne a s chuťou odlíšiť sa. Hlavne vizuálne. Príjemný film na relax s množstvom klíše, ajtak ale prevládajú pozitívnejšie dojmy. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Průměr, těžkej průměr, ale nějak se mi nechtějí dávat jen 2 hvězdičky. Charisma Cavilla a Thewlise sice nemá šanci zachránit nudu, která pohlcuje film skrz na skrz, ale nějaká ta akce, aby mě vyvedla z dřímoty, se objeví. Ve výsledku je to víceméně stejné jako jednička, s tím rozdílem, že Holmes numero uno dostal více prostoru a tím vyvažuje nedostatky filmu jinde. Tím, kam Enola Holmes (1 i 2) záměrně směřuje, se divím, že Dr. Watson není žena. ()

Reklama

Mlle 

všechny recenze uživatele

Bohatostí a rozvinutím námětů předčí pokračování jedničku. Ničím dalším asi ne, zejména uspěchaný všeřešící happy end zařazuje druhý díl do kategorie pouťových cingrlátek. Herci září naplno stejně jako v první části. Millie Bobby Brown je opět mistrem komunikace s divákem. Ovšem druhá část se poněkud nelogicky obrací k ještě mladším divačkám než první. Teenagerská romantika se drží v pozadí a velké množství fantasknem prosáklých „superpowers“ přeměňuje příběh v Popelku od Disneyho. Schopnost zvítězit i v takřka prohraných situacích akcentuje huronské finále s velkým juchuchů. Z reality utíkáme do snového dětského světa, kde je vždy k ruce maminka nebo bráška, který včas pomůže a zažehná vše zlé. Už nám není 16, ale najednou zase 5. Boj se zlem je tu lineární cestou, na jejímž končí se skví jakési, ehm, „konečné řešení“. V životě je to jinak. Tento drobný, ale i pro život zásadní rozdíl integrují do svých příběhů zcela přirozeně původní lidové pohádky a ještě i celkem nedávné fantasy příběhy od autorů jako Otfried Preußler nebo Usrula Le Guin. Jeho absencí se novodobé příběhy stávají plochými, virtuálními, neživotnými až komickými. Navzdory závěrečným titulkům i zdejším komentářům nešlo v případě vzpoury v továrně na zápalky Bryant & May, stejně jako v řadě dalších, o feminismus, ale o boj milionů zneužívaných lidí, kteří se živili tvrdou fyzickou prací v továrnách, kde musely i děti dýchat 14 hodin denně ocelový nebo bavlněný prach a toxické zplodiny (jako v tomto případě bílý fosfor), které způsobovaly smrt před dosažením dospělosti, a živoucí, dlouhodobé utrpení. Není fér směšovat postavy této smutné a už dostatečně zneužité historie se současným mondénním, od reality úplně odtrženým neomarxistickým feminismem. Ještě že ten je v případě Enoly Holmes jen pepřem v pepřence, kterou sice použít můžeme, ale taky ji můžeme s klidem přehlédnout. Což rozhodně doporučuji. Byla by škoda nechat si jím pokazit Enoly celkem svižnou filmovou životní pouť. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Millie je o dva roky staršia, ale stále vyzerá ako malé dievčatko. Feministický pohľad, „girl power“ a údery mladej dievčine rovno do ksichtu, to musí byť, veď ona je silná. Netflix v tomto nepoľavil, dokonca pritvrdil a repliky o útlaku a diskriminácii žien sú tu počuť každých pár minút. Vlastne aj tá záporáčka mala svoje dôvody a aj kecy vo fabrike sú len feministickou úderkou. Oproti jednotke sa trochu znížila frekvencia patetického pozerania sa hlavnej predstaviteľky do kamery, ale ostala ukrutná stopáž. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě funkční i když řádně naivní a spíše možná dětská zábava o sestře Sherlocka Holmese a jejím dalším zapeklitým případu. Svižně natočené dobrodružství které neurazí, ale snaží se odvyprávět až moc příběhů a témat, které jinak odsýpající děj zbytečně brzdí. Osekat to o půl hodiny, přidat na akci a skoro se to mohlo přiblížit Richiemu. Takhle jen slušná, generická zábava. A to, že je Moriarty černoška mi bylo úplně jedno. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (9)

  • Firma i ve skutečnosti tvrdila, že pracující umírají na tyfus. Jednalo se však o skutečné onemocnění po práci s bílým fosforem. Žíravá povaha fosforu, se kterým pracovali a každý den vdechovali, vedla k tomu, že se jim nejprve pomalu rozkládaly zuby a poté čelistní kosti. (sirjohn)
  • Úvod filmu odkazuje na ďalších veľkých detektívov viktoriánskeho Londýna; Detective Field, Reginald Swain, Mackenzie Macintosh a Sir Alfred Hornblower. Charles Frederick Field bol skutočným zakladajúcim členom Metropolitnej polície, ako ctižiadostivý herec mal záľubu v obliekaní sa do prestrojení a po odchode do dôchodku sa stal súkromným detektívom. Bol priateľom Charlesa Dickensa a slúžil ako inšpirácia pre postavu inšpektora Bucketa v románe "Bleak House". Detektív Constable Reginald Swain bol postavou v dlhotrvajúcom britskom policajnom seriáli Dixon of Dock Green (od r. 1955). Mackenzie Macintosh môže odkazovať na Rushmore 'Mac' Mackenzie, hlavnú postavu v sérii súkromných detektívnych románov od Davida Housewrighta. Alternatívne to môže odkazovať na Mackenzie Macintosh, viktoriánsku grafickú dizajnérku a manželku Charlesa Rennieho Mackintosha. Alfred Hornblower sa môže odvolávať na Alfreda Swainea Taylora, viktoriánskeho toxikológa a medicínskeho spisovateľa prezývaného otec súdneho lekárstva a Horatia Hornblowera, hlavnej postavy v sérii námorných dôstojníkov C.S. Forestera. (belinko)
  • Enola (Millie Bobby Brown) si za svoje krycie meno vyberie "Hilda", čo je zhodou okolností aj meno matky Williama (Gabriel Tierney). (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno