Reklama

Reklama

Šílený bůh

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

„Finální forma ‚Šíleného boha‘ není film samotný, ale vzpomínka na něj poté, co ho vidíte. Přináší vás do okamžiku těsně po probuzení ze sna, kdy se vracíte k útržkům vlastní rozklížené mysli předtím, než se rozplynou ve stínech. Přesně ten moment. ‚Šílený bůh‘ je způsob, jak se do něj dostat.“ Takhle režisér, animátor a dlouholetý mistr speciálních efektů Phil Tippett popisuje svůj celovečerní animák Šílený bůh. Tippett je známý hlavně jako člen slavného trikového studia ILM a tvůrce efektů pro Hvězdné válkyIndiana Jonese a Chrám zkázyRoboCopaJurský park a další filmové klasiky. Ve svém srdcovém projektu se ale vydal na vyloženě otrlý terén. Šílený bůh vznikal s přestávkami třicet let a dokončený byl v covidovém lockdownu. Výsledkem je řádně vymazlená i mazlavá procházka krajinou nočních můr. Film nemá žádné dialogy ani vysvětlující komentáře, ale klidně se bez nich obejde. Bohatě nám postačí, že sledujeme cestu hlavního hrdiny krajinou stojící na hraně postapokalypsy a pekelné říše monster, kterou sám Tippett popsal jako kombinaci Hieronyma Bosche a Bustera Keatona. Osmdesátiminutová erupce chorobných fantazií je zároveň milostným vyznáním analogovým speciálním efektům a animaci. Ostatně animačních a trikových technik Tippettův film vystřídá úctyhodné množství. Abyste se mohli dostat do bodu, kdy budete na Tippetovu noční můru vzpomínat, musíte ji nejdříve vidět. (Festival otrlého diváka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Experimentální psychedelická noční můra plná bizarních a nechutných nápadů, ze které čiší deprese a temnota z každého záběru. Autorův záměr se tedy (pravděpodobně) povedl, zapůsobí to přesně tak, jak má, ale dost tomu ubližuje fakt, že jde jen o to. Je to jenom o atmosféře, o ničem jiném, což u experimentálního filmu rozhodně není špatně, ale bez nějakého drobného nosného děje to nemá šanci pořádně zaujmout. Tedy aspoň u mě ne. Tady nějaký děj skončí okolo 35. minuty, kdy se poutník putující šíleným světem (pravděpodobně peklem) stává jeho obětí a pak už je to jen takový sled scén, který mě celkem rychle začal nudit. Ta rezignace na děj tomu pak prostě dost ublížila, protože bez ní tam chybí něco navíc, co tam bylo a bůhvíproč v určitou chvíli skončilo. Má to něco do sebe, ale ve výsledku to na víc jak tři nevidím. 3* ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Atomový Fimfárum Phila Tippetta :)) Od legendy miniaturních praktickejch efektů jsem nic jinýho nečekal. Úroveň fantazie a představivosti která šla do tohohle filmu se jen tak nevidí a líbí se mi že to funguje jako dobrá a vůbec ne laciná ozvěna 80s kdy tahle válečná, dystopická a skoro až heavymetalová výprava zažila boom. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mad God Tippett uvádí: Apocalypse Know (between Freud and Jung). Tři dekády práce, aby byla prostřednictvím mile archaického stop motion nabídnuta spousta momentů evokujících tvůrčí styly (v abecedním pořadí od Bosche až po Zemana) a pár docela děsivých výjevů o obratech prachu v prach. Nic mě ale mezi těmi střípky nočních můr nerozložilo tolik, jako ten zpomalující se tikot hodin.. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale tato zvrácená hrůza mi připomíná jakousi sci-fi variantu Světlonoše lehce líznutou klasickým Švankmajerem-otcem. Myšlenka této vyšinuté nestvůrnosti zřejmě tkví v otázce spletitého a pomíjivého lidského bytí, kterou jsem však v plné šíři nemohl zachytit. Možná znázorňuje strastiplný běžný život člověka zasazený do apokalyptického hnusu lidské historie. Nechci v tomto díle hledat něco, co tam není, ale aby jste ho mohli sledovat, musíte si vytvořit alespoň nějakou konstrukci. Pravdou je, že pokud se vydržíte nepoblít, dostane se vám neobyčejného zážitku. Nicméně, to že zůstávám stát před touto branou pekla s otevřenými ústy, mne nutí dáti 5*. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Polarizující ve své vlastní dimenzi. Něco jako extrémnější verze Švankmajera. Noční můra, kterou je těžké hodnotit, něco tak odlišného, speciálně, když Phil Tippett není filmař, v pravém slova smyslu, či scénárista, s chytře vypointovaným příběhem, ale čistě a jen génius stop motionu, který dokáže vaše oči zahltit a nechat vás cítit. Koukám, že víc něco pro někoho jako jsem já, kdo se vizuálnem a pocity zabývá na prvním místě, a to jak je něco vycepované, vypointované, zábavné, nebo logické, řeší až později. Vizuálně a pohlcením je tohle skutečně orgie, na jakou jen tak nenarazíte. A je šílený si říct, že něco, co někdo měl tři dekády ve vývoji zhltnete za slabou hoďku a půl. ()

Galerie (9)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama