Reklama

Reklama

V roce 1942 se francouzský válečný zajatec rozhodne utéct z Německa. A stačí mu k tomu kráva a kýbl na mléko. (Netflix)

Recenze (5)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film pochopiteľne nemá žiadnu historickú a ani výpovednú hodnotu. Ale predpokladám, že to ani nebolo jeho cieľom. Pravdou je, že Francúzski (a nie len Francúzski) vojnoví zajatci v Nemecku vypomáhali na civilných farmách, tam kde farmár manžel zahynul vo vojne. Príbeh je natočený s dôrazom na jednoduchosť, úprimnosť. Ide síce o komédiu s neustálou hrozbou smrti, kde uprostred chaosu vojny sa Fernandel podujme na ťažkú cestu z Nemecka do Francúzska a jeho jediným spoločníkom bola krava Marguerite a vedierko, ktoré využíva ako kamufláž. Celý príbeh končí tam, kde sa začal. Nemecká verzia filmu je o 20 minút kratšia ako francúzsky originál, boli vystrihnuté všetky scény so SS jednotkami, respektíve nemeckými tankami, ďalej scény s kňazom Don Camillom a komunistickým starostom Pepponom ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Henri Verneuil určite nebol špecialista na komédie a v tomto prípade sa nechal uniesť rozťahaným scenárom, ktorý uberá filmu francúzsku ľahkosť a šarm. Takto posobí jednoduchý príbeh značne zdĺhavo a míňa sa účinku. Druhý komentár. ()

Reklama

pipapa 

všechny recenze uživatele

Pěkné exteriéry a příjemný celkový dyzajn, ale zábava pod psa. Tohle jestli je komedie, tak já jsem papež. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Silné válečné drama odlehčuje jen sebeironický ústřední hrdina, jehož lidskost přese vše vítězí nad hrůzami války, a rafinovanost jeho metody, před níž slepá nacistická mašinérie kapituluje již svou nevidomostí. Tam, kde jeho protřelá metoda selhává, se ale otevírá ta nejčernější tragika, nestravitelnost a vakuum, kterými války ničí život jako takový již v jeho samém počátku. Opouštění věrného zvířete, temná klopýtání v návratech na již překonané mety, to všechno dusí natolik, že by snad bylo snadnější vše vzdát a proměnit cestu s jasným cílem v pouť bezcílnou, která však uchová hlubokou milost porozumění – i za cenu ztráty svoboda a třeba i života. Lituji, že jsem neviděl úplnou verzi, okleštěnou o řadu interakcí, ale dobře rozumím tomu pointujícímu nezáměrnému návratu jako podvědomému vyjádření a potvrzení věrnosti: přátelství, soudružství, lásce, kráse a naději. Lze utíkat a přitom neopouštět. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama