Reklama

Reklama

Co zbývá manželskému páru duchů (Geena Davis a Alec Baldwin), když se do jejich obrovského domu v Nové Anglii nastěhují módní Newyorčané? Samozřejmě najmout "bio-exorcistu” na volné noze, aby vetřelce vyděsil. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (43)

  • Film utržil v severoamerických kinech 74,7 milionu dolarů. (NIRO)
  • Alec Baldwin (Adam) se nechal slyšet, že si po dotočení filmu myslel, že bude špatný a zničí mu kariéru. (Duoscop)
  • Hlavní postava Beetlejuice, kterou ztvárnil Michael Keaton, se ve skutečnosti jmenuje Betelgeuse. Na slovní hříčku Beetlejuice se změní ve chvíli, kdy vysvětluje své jméno Lydii (Winona Ryder) a použije brouka ("beetle") a džus ("juice"). (Ajinka126)
  • Společně se Spaceballs (1987), Velkým (1988) a Caddyshackem II (1988) je Beetlejuice filmem, který získal přístupnost PG, ačkoli v něm zazní slovo "fuck" a byl již zaveden rating PG-13. (Othello)
  • Když v roce 2010 zemřel Glenn Shadix (Otho), poslední píseň hrající na jeho pohřbu byla „Day-O“ ("The Banana Song") ze slavné scény seance u stolu. (Othello)
  • Scéna s hadem byla natočena ještě před obsazením Michaela Keatona do role Betelgeuse. Podoba hada proto musela být později změněna, aby korespondovala se vzhledem herce. (Othello)
  • Když Adam (Alec Baldwin) s Barbarou (Geena Davis) sedí v kanceláři, můžeme slyšet hlas, který vyvolává pasažéry letu 409. Šestého října 1955 havaroval let 409 v horách ve Wyomingu. Nikdo havárii nepřežil. Tato událost byla v té době nejhorším leteckým neštěstím a dodnes se nezjistilo, proč nastala. (Othello)
  • Původně měly postavy u večeře tančit na píseň od The Ink Spots. (Othello)
  • Dle původního scénáře měl být film čistokrevný horor o démonovi, který se vtělí do malého chlápka a snaží se rodinu Deetzových spíš vyvraždit, než vystrašit. Lydia (Winona Ryder) měla být pouze vedlejší postava a měla mít sestru Cathy. V jedné scéně se například měl Betelgeuse (Michael Keaton) pokusit Lydii znásilnit. Nakonec se však scénář změnil na komedii. (Othello)
  • Lydiiny (Winona Ryder) svatební šaty jsou červené. Staré americké rčení říká "Married in red, better off dead". Tedy: "Lépe zemřít než se vdát v rudé." (Othello)
  • Titulní postava Betelgeuse (Michael Keaton) je pojmenována po hvězdě ze souhvězdí Orion. (ČSFD)
  • Nejoblíbenější film Michaela Keatona (Betelgeuse) z těch, ve kterých hraje. (ČSFD)
  • V počáteční verzi scénáře byla Lydia (Winona Ryder) pouze nedůležitou postavou, jejíž šestiletá sestra Cathy se měla přátelit s Maitlandovými. Nakonec byly obě postavy zkombinovány. (ČSFD)
  • Michael Keaton (Betelgeuse) strávil natáčením své role pouze dva týdny. (ČSFD)
  • Studio nechtělo, aby se film jmenoval Beetlejuice, a navrhlo název "House Ghosts". Jako vtip nabídl Tim Burton jméno "Scared Sheetless" a byl překvapen, když lidé ze studia tento název skutečně zvažovali. (ČSFD)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Beetlejuice 2 bude spoléhat na praktické efekty

Beetlejuice 2 bude spoléhat na praktické efekty

06.06.2023

Právě v těchto dnech probíhá ve Velké Británii natáčení nejnovějšího snímku populárního amerického režiséra Tima Burtona a zároveň pokračování jednoho z jeho raných děl po více než 35 letech,… (více)

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

10.05.2023

Je to oficiální, studio Warner Bros. schválilo legendárnímu Timu Burtonovi (Ospalá díra, Střihoruký Edward) sequel k jeho kultovní hororové komedii Beetlejuice, v němž se vrátí jak Michael Keaton,… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama