Reklama

Reklama

36. komnata Shaolinu

  • Česko 36 komnat Šaolinu (více)
Trailer

VOD (1)

V 15. století ovládali velkou část Číny Mandžuové. Čínský národ byl krvavě potlačován. Student Liu Ju Té je přesvědčen, že národ má šanci se ubránit jedině když bude ovládat bojovou techniku sha-olinských mnichů. Po dobrodružném útěku z Kantonu se dostává do odlehlého kláštera. Je přijat do řádu a po počátečních těžkostech projde všemi 35 komorami různých stadií techniku kung fu. Jako mistr všech bojových technik se Liu vrací do Kantonu a dává se do boje s nenáviděnými Mandžuy. V divokém souboji pokoří jejich vůdce Tien Taa a zakládá 36. komoru, která má národ vést k odboji… (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (244)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jedna z výrazných klasik na poli východosijského bojového umění s jednoduchým dějem, zaleženým na pomstě proti cizácké tyranii. Mladý student Liu Ju, později San Te (Gordon Liu), se nejdříve podílí na jakési odbojné činnosti. Po odhalení jejich uskupení, které je brutálně potlačeno, utíká do šaolinského kláštera, aby se naučil všemocné kung-fu. Po pěti letech tvrdého tréninku je mu pak umožněno vykonat svou vytouženou pomstu. Navíc zakládá novou, 36. komnatu, kde se učí světský lid obraně proti cizáckému vpádu a rozpínavosti. Příběh je jednoduše naivní. Bojové scény, tréninkový dril na získání reflexů a učení samotného boje se zbraní, i beze zbraně, jsou uchvátné svou hravou choreografií. Tím připomíná spíše tanec, posvátný obřad, než boj o život. Navíc nejvyšším stupněm boje kung-fu je neboj. A cesta k němu probíhá hlavně přes změnu myšlení. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se vrátil do dětských let, kdy jsem 36. komnatu viděl na VHSce a mile mě překvapil normální český dabing. Oproti předešlému mnohem lepší poslech. Z filmu jsem si už téměř nic nepamatoval a chvílema jsem si myslel, zda to je vůbec ten samý film. Především mě bavila část postupu komnatama. Bojové scény také ušly, jen ten přidaný zvuk k jednotlivým švihům, kopancům, pěstím atd. mě chvílema otravoval. :-) ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Nevím, co by na šaolinský trénink "hlaviček" s pytli plnými písku říkal v dnešní době neurolog, potažmo chiropraktik, ale po jeho absolvování by se před Liu Yu-tem posral strachy i Tomáš Řepka :o) Jinak nutno říct, že bez toho stěžejního tréninku by se tenhle film stal jednou z mnoha zapomenutelných kung-fu mlátiček, ale právě těch 40 minut zábavného a nápaditého drilu z něj dělá žánrový pamlsek. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tady toto je taková klasika už od dob VHS-kopií "za bolševika", kdy to byl jeden z nejznámějších kung-fu filmů a v té době i dost oblíben. Tenkrát jako malýmu klukovi se mi to hodně líbilo. Dnes už se na to dívám jinak. První čáct filmu, než vůbec hlavní postava začne trénovat je něco příšerného a trvá to hrozně dlouho. Nic se tam děje, přiblblý kecy, zbytečně zabitá stopáž filmu. Tréning ... no ať si to bere každej jak chce, ale pobíhání po vodě a nosení věder s vodou mne dnes už nenadchne, jakmile se ale dojde konečně z "vyspělejším" komnatám, film KONEČNĚ nabírá efektní grády, aby skončil v naprosto špičkovém nářezovém finále, které se mi fakt hodně líbilo. Finále je bomba, o tom žádná, ale že to zabírá 1/4 filmu, to je fakt málo. Jinak se mi taky velice líbil vývoj postavy, na konci jde z mnicha fakt respekt a je to prostě kung-fu stroj, fakt umí, plus choreografie soubojů exkluzivní. Jenže dopracovat se k tomu po hodině, která mne prostě nudí ... nehledě na stáří filmu, to mi prostě nedává jinou možnost, než dát své klasické 3*, stejně jako drtivé většině těchto žánrově podobných filmů ... Obecně si myslím, že je to trochu přeceňovaný film, ale na druhou stranu v rámci továrny na "kung-fu flicky" SHAW SCOPE jeden z nejlepších ... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dosti odrazující začátek s patrně plastovými mečíky, malinovou krví a konstantně prkennými herci nejspíš protřídí diváckou obec. Ti vytrvalejší si vychutnají epičnem prodchnutý příběh i množství na svou dobu nevídaných bojových scén. Zkomponování jednotlivých záběrů by Hong-Kongčané mohli dopilovat, ale jejich kung-fu je jedinečné a nepřekonatelné! 80% Zajímavé komentáře: Lima, Radim ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Na 24. Asijském filmovém festivalu získal film první místo v kategorii „Best Martial Arts Award“. (HellFire)
  • V Česko-Slovensku bol film prvýkrát distribuovaný na VHS v skrátenej verzii (cca 82 min), ktorá neobsahovala scénu v 1. komnate, zábery so symbolom svastiky a ani niektoré ďalšie scény. (Piri)
  • Navzdory anglickému názvu filmu (Shaolin Master Killer – Šaolinský zabiják) je představa usmrcení člověka pro skutečného Šaolinského mnicha nepřijatelná. (HellFire)

Reklama

Reklama