Reklama

Reklama

Kdo z koho

  • Česko Kdo s koho (více)
Trailer

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Matthewa Brodericka jsem dosud znal jen jako Ferrise Buelera, takže mě celkem zarazilo, jak zdařile se z toho nejhustějšího studenta ever změnil na učitele/loosera. Jinak tyhle americké školní volby jsem nikdy moc nechápal, ale námět pro komedii to není špatný a líbilo se mi tady i zpracování: Několik postav s různými (jasně danými) motivacemi a cíly, jejichž osudy se vzájemně proplétají. Vtipnější to asi o trochu být mohlo, ale pořád dobrá, inteligentní oddechovka ze školního prostředí. Paul mě bavil dost. 7/10 ()

..Anya 

všechny recenze uživatele

Pusťte si tohle uprostřed zkouškovýho a zaručeně se u toho musíte pobavit. Nečekejte inteligentní humor, nýbrž odlehčenou zábavu. Reese je zde prostě kouzelná, věřila jsem jí každou emoci, každý náznak výbuchu nebo přetvářku. Mathew Broderick nezáří nijak extrovně, nicméně tvoří s Reese skvělou dvojku. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, tyhle hořké komedie nepatří mezi mé nejoblíbenější žánry. Nebo spíš - musela by být natočena trochu jinak. Kdo s koho ve mně po celou dobu sledování vzbuzovalo dojem, že prostě za každou cenu chce na všech postavách najít jejich nejtrapnější jádro a trochu se v něm pošťourat, aby se vidělo, kdo tu má lidi zmáknutý. Jistě, satirický příběh to má tak říkajíc v popisu práce a je třeba přiznat, že scénář dovedně vypíchnul pár zajímavých detailů ze života demokracie, a maloměstsky pojaté demokracie obzvlášť. Na můj vkus se tu ale příliš tlačilo na pilu - to, že jsem schopen rozeznat lidské slabosti, když mi na ně někdo poukáže, neznamená automaticky, že mě to musí pobavit. ()

Hruzi 

všechny recenze uživatele

Neváhám a napíšu hned na začátek jedno jméno. Matthew Broderick, jako '(Ne)ambiciózní' profesor je skvělí. Ale musím říci, že Reese Witherspoon mu práci velmi usnadnila, ikdyž dala laťku na nejlepší výkon ve filmu vysoko. Ovšem spolupráce s ní šla jako po másle. Dva skvělé výkony, kvalitní, originální, nenáročný příběh. ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

Režiséra mám rád od "O Schmitdovi", moc se mi líbila jeho povídka v rámci "Paris, I love you" a k tomuto filmu jsem se dostal až teď. A je dobrej! Něco mezi " Rushmore" Wase Andersona a "Napoleon Dynamite". Ovšem s menším důrazem na komičnost. Celou dobu jsem si prakticky nebyl jist žánrem, scény "rodinného života" mi (v dobrém) evokovali Hřebejka, snad...až...ale do toho komediální výstupy a kompoziční řešení obrazu jaké znám právě z Andersonových filmů. Rozhodně vidění hodné... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Film měl původně jiný konec, ve kterém bývalý profesor Jim McAllister (Matthew Broderick) prodával auta a Tracy (Reese Witherspoon) ho navštívila před odchodem na vysokou. Po testovacích projekcích byl však konec přetočen, protože se divákům nelíbil. Původní konec se náhodou objevil na videokazetě zakoupené na bleším trhu v roce 2011 a nahrávka poté na serveru youtube, kde jej lze nalézt. (PogoJoe)
  • Entertainment Weekly zařadil film na 9. místo v žebřícku 50 nejlepších filmů ze středních škol. (Greg)
  • Role Tracy Flick vynesla Reese Witherspoon 45. místo v žebříčku Nejlepších filmových ztvárnění všech dob časopisu Premiere. (zajda404)

Reklama

Reklama