Reklama

Reklama

Podivuhodný příběh Henryho Sugara

  • USA The Wonderful Story of Henry Sugar
Trailer 1

VOD (1)

Bohatý muž se rozhodne získat výjimečnou schopnost, aby mohl podvádět při hazardních hrách. Adaptace oblíbeného příběhu od Roalda Dahla z dílny Wese Andersona. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Ani Depešu ani Asteroid som už moc nedával pretože Andersona pohltila jeho vlastná forma. Ale na moje počudovanie Henry Sugarovi prospela krátka stopáž a za nejakych cca 40min Anderson rozpútal od prvej minúty zaujímavú divadelnú hru s parádnym vizuálom, ktorý za dobu fajn stopáže nezačal nudiť či otravovať. Za mňa palec hore. ()

TenKratofil 

všechny recenze uživatele

Měl jsem za to, že jde o obyčejný film, na motivy příběhu Roalda Dahla. Jak já se mýlil. Prvně mě z rovnováhy vyvedly kulisy a design scény, pak styl vypravování a nakonec krátká stopáž.  Naprosto mě uchvátil styl popisování chování postav, přechod že scény na scénu a až divadelní styl herectví s přímým pohledem do kamery/na diváka. Skvělá jednohubka, skvělé obsazení, více takových ()

Reklama

TOMEK17 

všechny recenze uživatele

7/10. To je přesně to, co byste očekávali od autora, jakým je Wes Anderson. Nádherný příběh vyprávěný tím nejbarvitějším a nejsymetričtějším způsobem, který je Wesovou ochrannou známkou. Je to krátký film, který nemá málo kouzla. Impozantní herecké obsazení obsahující uctívaná jména jako Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Dev Patel, Ben Kingsley a Richard Ayoade ve více rolích. Každý herec dělá naprostou spravedlnost každé postavě, kterou hraje. Jedná se o to nejvěrnější, jaké může knižní adaptace získat, protože je doslova vyprávěna jako pohádková kniha. Je to jako grafické znázornění příběhu Roalda Dahla. Jedinou kritiku, kterou mám, je, že jako většina Wesových děl, i toto mi připadá emocionálně odcizené; a že dialog je příliš rychlý na to, aby mu porozuměl bez titulků. Ale přesto je to Wesova klasika. ()

silv_r 

všechny recenze uživatele

"Koukám na nové shorty Wese Andersona," napsala přes Instagram dívka, kterou silv_r posledních pár týdnů s nadšením vídá. Protože si jednoho večera uvařil večeři a sedl k televizi, hledal něco krátkého, co si může pustit zatímco by jedl. "Hele, Henry Sugar!" zvolal a říkal si, že aspoň bude mít nové téma pro konverzaci. Následující je popis filmu, tak jak jej vnímal. Plátno, kulisy a choreografie připomínaly divadlo. Omezený počet herců tento pocit pouze umocňoval. "Ježíš, to je tak krásně udělaný," zamumlal silv_r tiše pro sebe. Bylo. Celý film měl náladu, jako když v podzimní odpoledne prší a pod dekou srkal čaj, přičemž vedle prská krb. Zkrátka takové útulné příjemno. Dějově byl film zajímavý, ale stylizace a způsob vyprávění je ten prvek, který z něj dělá, co bylo před chvílí popsáno. Ono útulno spočívala v tom, že kde jiné filmy své nedostatky schovávají, Anderson je zde přijímá a dělá z nich přednost. Film skončil. "No, jdu napsat recenzi," řekl silv_r a šel tak udělat. Byl spokojený. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Ti, jenž byli po letošním Asteroid City, zklamáni, že se prý Wes Anderson málo urval ze řetězů a nezačal po Francouzské depeši znovu předbíhat sám sebe a překonávat se (což mi osobně jako zarytému Andersonovýmu fanouškovi přijde jako naprosto neobjektivní a až absurdní odůvodnění), mohou slavit, jelikož tenhle kraťas nabídne naprosto všechno, co byste od tohoto režiséra chtěli. Především pak až neuvěřitelně sytá (a zrnitá) kamera, kompozice obrazů, výprava, nedokonalosti v natočení (viz. zcela viditelný cápek táhnoucí kulisu), herecké obsazení... ze všech jeho filmů bych to nejvíce přirovnal k Grandhotelu Budapešť, jak to je celé provedené (+ oživlá kniha). Ke všemu ta moc milá atmosféra... já jsem zcela upřímně spokojen. A klidně bych bral celý dlouhý film v takovémto stylu. Ale, samozřejmě, to říkám pouze jako zarytý Andersonův fanoušek. 9,5/10 ZDE: ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Wes Anderson vysvětlil, jak se Ralph Fiennes vžil do postavy Roalda Dahla: „V našem domě máme nahrávku Dahla, jak čte ‚Fantastického pana Lišáka‘. Nahrával se, jak čte docela dost svých knih. Existuje také přiměřené množství dokumentárních materiálů o Dahlovi. Vlastně když jsme začali natáčet Henryho Sugara, Ralph byl na place, v malém prostoru, který je rekonstrukcí Dahlova pracovního místa, a slyšel jsem, jak si sám se sebou povídá. Řekl jsem: ‚Řekni mi, co říkáš.‘ Ukázalo se, že Dahla pozoroval z archivních materiálů, které jsem mu poslal, a znal Dahlovy malé rituály. Hrál je sám, jen v rámci přípravy. A já jsem si říkal: ‚Začni znovu, začni znovu! Natočíme to!‘ A tak film začíná tím, že Ralph úplně improvizuje. Každý záběr byl trochu jiný, protože Ralph tak trochu předvádí Dahla, jak se připravuje na psaní. Ralph je tak zajímavý a autentický.“ (Johnny.ARN)
  • Při ceně 50 000 liber za noc, tedy 18,25 milionu liber ročně, by se za 35 let vydělalo 644 milionů liber. (Johnny.ARN)

Související novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Wes Anderson chystá film pro Netflix

Wes Anderson chystá film pro Netflix

07.01.2022

Režisér Wes Anderson (Život pod vodou, Grandhotel Budapešť) rozhodně nezahálí. Je to teprv pár týdnů, co do našich kin dorazil jeho nejnovější snímek Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno