Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní pohádka Rabín a jeho Golem vznikla na motivy knihy pověstí a legend ze Starého Města pražského. Její autor, spisovatel E. Petiška, příběh situoval na sklonek šestnáctého století, do doby vlády Rudolfa II., kdy moudrý, učený rabín Löwe na příkaz nebes vytvořil Golema, jehož úkolem bylo pomáhat utlačovaným v boji proti jejich nepřátelům... Napínavou pohádku z rudolfínské Prahy natočil v roce 1995 režisér V. Vorlíček a do hlavních rolí obsadil V. Ráže (rabín), P. Nového (Golem), J. Adamovou (Perla), M. Zounara (Izák) a O. Vetchého (Leon). (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Dejme tomu příspěvek do Golemovy filmografie. Nový, Ráž a nevimjakjetomožný i pejzatý Zounar typově vůbec ne marní. Jenže je to úplně ve stylu (a zhruba na stejné úrovni) těch vážných zasmušilých studiových pohádek z 80. let. Ale úplně - příběh, dialogy, mluva, scénář, režie, herectví. Nechybí ani typická anekdota o moudrém rozsudku před vladařem. O nějaké koresponditě s charakteristikami historických postav (Maharal, Rudolf) se vůbec nedá mluvit. A ty říkadla při tvoření Golema? Vrchol vší bídy přichází vlastně už na začátku, když slavnou historku na mostě vypravuje doma očitý svědek. Ne, pane Vorlíček, my jsme o tom také četli, takže ještě poslouchat o tom někoho podle Petišky deklamovat ve studiu nepotřebujeme. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zajímavá herecká parta. Kolem výborného Ráže je partička Nový, Vetchý, Zounar, Etzler, kteří jsou překvapivě dobří, aby do nich z boku narážela Jaroslava Adamová s nepřirozeně divadelním herectvím. Příběh není špatný, ale televizní pojetí ho dokázalo dostatečně spražit. Nejdražší na tom asi byly ty fousiska. :-) ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moc divadelne, umele kulisy a strohe dialogy bez napatia, pacilo sa mi, ze bola vyvratena ta dementalna picoza stredoveka bachorka zidovska ritualna vrazda, lebo udajne zavrazdena holka bola ziva a zdrava. Na tu dementalnu picozu veri snad tu len Croft s Karlosom80 - treba si vsimnut aj Karlovo hodnotenie. Je to konspiratorsky picus, ktory ma takmer vsade ban, skoda len, ze pise tak dobre komentare u polizzioteschi filmov. Casto jedine, o ktore sa da opriet. 40 % ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. Tohle téma bylo už tolikrát zpracovaný a předělaný, že ňáká studiová pohádka na nedělní odpoledne svět nezmění. Ale do příběhu o Golemovi byla tentokrát přidaná jiná zápletka a Golem byl vidět jenom, jak leží na zemi a k takhe vymyšlenýmu ději vlastně nebyl potřeba. Odhalení lži pomstychtivý Diny ale židům moc nepomohla. Zezačátku na ně křesťané koukali jako na vrahy, po vyřešení případu jako na lháře. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zahraná a hlavně moudrá židovská pohádka, která ani na křesťany, ani židy neklade nic špatného, naopak i katolického mnicha ukazuje jako moudrého, přičemž židovský rabín Löw je zde ukázán jako moudrý muž, který i po stvoření mocného golema zůstává oním skromným a rozumným mužem. Hezké zpracování legendy včetně zcela strojového Golema Pavla Nového. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama