Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První část volné trilogie o trampotách dvou osiřelých sourozenců, třináctileté Alenky a třiadvacetiletého Zbyňka, vychází ze zvláštních situace rodiny, v níž si sourozenci navzájem musí nahradit rodiče. Bratr by se rád oženil, ale brání mu ohled na sestru, která na něm lpí a žárlí na všechno kolem něho. Přivádí tedy do bytu svou dívku Kateřinu, kterou má rád, jako podnájemnici... Hra autorů Vojtěcha Měšťana a Rudolfa Ráže Podnájemníci v režii Františka Filipa získala na MTF Zlatá Praha v roce 1977 Cenu za nejlepší komedii. (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rodinná tématika se stala jedním z nejméně zneužívaných témat normalizační éry. Současně také prostorem pro všestranné umělecké vyžití. Vrchol husákovského babyboomu současně upozorňoval na další znepokojivý rys zdánlivě bezkonfliktní doby: postupný rozpad partnerských vztahů úzce související s nedostatkem bydlení. Podnájemnická trilogie rozehrává tento výchozí půdorys na ne zcela typickém příkladu staršího, zodpovědného bratra a třeštící mladší sestry, vláčené pubertou k tradičním výkonům svého věku. Herecké souznění je v tomto případě jedno, osobitost rodící se možné herecké osobnosti, kterou tehdy ještě neherečka Andrlová byla, to druhé. Oboje je příjemné i neopakovatelné zároveň. A oboje se postupně rozplývá. Trilogie je představitelnou, čtyřdílný cyklus by patrně nebyl s to dostát úrovni, nastolené zejména první částí. I po letech jde o mile ztřeštěnou a rozvernou podívanou. Lidského tepla totiž nikdy není dost. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

První část je asi nejpovedenější. Andrlová je tu ještě celkem snesitelná. Zájímavý pohled na dva sourozence co se musí starat o sebe jelikož se jim zabijou rodiče. Bratrova přítelkyně se k nim nastěhuje ,ale tím začínají trable. Ona se snaží véct domácnost po svém jenže Alenka je zvyklá na svůj systém a bratr nechce ublížit ani jedné a tak se postupně všichni tři stávají nájemníky volného pokoje.Než se nakonec udobří. Pěkný tv film zpracovaný filmovou verzí,což mu jenom prospělo. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemná televízna inscenácia príbehu mladého inžiniera Zbyňka starajúceho sa o svoju mladšiu sestru Alenku. Tá svojou nevinnou optikou dospievajúceho dievčaťa prináša do Zbyňkovho vzťahu so študentkou Kateřinou, úsmevný pohľad hoci vlastne samotný Zbyněk svojou snahou vzťah utajiť vytvára množstvo komických situácií. Produkcia je veľmi dobrá a atmosféra veselá. Ivana Andrlová hrá rolu tínedžerky výborne hoci je to jej filmová premiéra. Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík sú skúsení herci a postavy im sedia. 70% ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Milý televizní film, který táhne šestnáctiletá debutantka Andrlová. Skoro celý se odehrává v jednom bytě a spíš než komedie je to podle mě takové malé sourozenecké drama (řeší se samé vážné věci jako lež, důvěra, život bez rodičů, pochyby, zklamání, frustrace, neschopnost připustit vlastní chybu a podobně). Upovídaná Alenka ale tuhle serióznost úspěšně nabourává. P. S. Můžeme zde zalechnout melodie tehdy aktuálních hitů - Alenka si zpívá "Blonďáka s červenou bugatkou" (N. Urbánková, 1973), Zbyněk si zase brouká Gottovu "Je, jaká je", tehdy jen rok starou. "To je tim, že má tatínka a maminku a nikdy se o nic nemusela starat." ()

Martin79 

všechny recenze uživatele

Vynikající televizní inscenace, ve které hrají v podstatě tři lidé (s úctou k paní Zázvorkové) na omezeném prostoru jednoho bytu, což tedy režisér zvládl bravůrně. Navíc trio Andrlová, Hanzlík, Kolářová si celý snímek vyloženě užívá hrají skvěle. Ivana Andrlová navíc v jedné ze svých nejlepších rolí, ne-li nejlepší. Její postava žačky základní školy má jednoduše šmrnc a glanc. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Ivaně Andrlové bylo v době, kdy hrála žačku základní školy, už 16 let. (M.B)

Reklama

Reklama