Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chickie (Zac Efron) chce podpořit kamarády, kteří bojují ve Vietnamu, a tak se rozhodne udělat něco bláznivého – osobně jim přivézt americké pivo. Cesta, kterou Chickie v dobrém úmyslu podnikne, mu záhy změní život a ovlivní jeho náhled na věc. (Apple TV+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Dramaticko dobrodružná komedie o budižkničemovi, který se rozhodne podpořit kamarády ve válce ve Vietnamu, se povedla! Jedná se o vtipnou jízdu, která je pro hlavní postavu oči otvírající. Peter Farrelly má holt talent pro kousky, kde se zabedněnému člověku otevřou oči, během příjemné a zábavné cesty, které vás krom rozesmání i dojme a donutí se přeci jen lehounce zamyslet. Oproti Zelené knize je to slabší odvar, přesto velmi pěkný kousek, které mu by také nevadilo lehce zkrátit stopáž, obzvláště pasáže s Russellem Crowem. Ale i tak, příjemné překvápko a zasloužených 7/10. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příběh je to vskutku neobvyklý a jen to dokazuje, jaký asi panuje na bojištích bordel, když civil s taškou plechovek (klidně by to mohly být i granáty) se pohybuje po vojenských základnách a využívá armádní logistiku pro své soukromé zde bohudík bohulibé, ale značně naivní záměry. Už delší čas se neobjevil válečný film připomínající válku ve Vietnamu a následnou americkou kocovinu. Ony to bohužel za tu dobu překryly další konflikty a kocoviny jako třeba ta po Afghánistánu. Rovnou mohu říci, že se mi film moc nelíbil. Sice tam padlo pár zajímavých myšlenek na téma jak mají novináři a váleční korespondenti referovat, případně zda vůbec (ta narážka Billa Murraye na Ardeny a případnou reportáž v TV byla super). Také jsem toho názoru, že ne zrovna o všem musí vědět veřejnost. Ne proto, že bych jí upíral právo na informace, ale zkrátka proto, že více je těch blbějších jak říkal pan Werich a ti nemusí chápat kontext toho či onoho, což ale může mít pro ně existenciální následky. Někdy je zkrátka lépe nechat práci odborníkům, třeba armádě. Klasickým příkladem je teď postup IDF v Gaze. Zatímco ošátkovaní magoři mnohdy ani nemuslimové , často studenti západních univerzit a humanitních pavěd protestují na náměstích a volají po chalífátech v evropských městech spolu s těmi, kteří je pak v rámci práva šaríja zlikvidují, izraelská armáda dělá co má. Chrání své lidi a čistí okolí od havěti. Ať už si ziskovky nebo United NothIng (UN) vydávají  ty své rezoluce nebo ne. Tomuto filmu chybí jakékoliv napětí a pak také uvěřitelnost. Hlavní hrdina je nesympatický a vy mu tu jeho roli nevěříte. Jeho prozření z role patriota podporujícího americkou válku proti komunismu na druhé půlce světa bylo špatně hrané a moc okaté. Vrcholem byla holčička s míčem kdesi na bahnité cestě. Sorry, ale tímhle se film knokautoval sám. Tady jsem tomu prostě nevěřil na rozdíl od setkání Plukovníka Humbletona v BAT21. No on taky Efron není Gene Hackman. Podivná byla i ta stále plná taška s nekonečnou zásoba plechovek...  Je to tak trochu škoda, tím psycho námětem mi to připomnělo Dva muži šli do války a možná mít to v ruce někdo zručnější, bylo by to fajn. Výpravu to mělo slušnou, těch pár záběrů z Vietnamu docela ušlo. Potěšila účast Murraye a starýho Crowe, byť se nám  poněkud prostorově zvýraznil, pořád má v očích výraz Gladiátora (a tak si ho budeme pamatovat).  Co chválím byl fajn dobový soundtrack.  Ten ale seskládá i cvičená opice nebo Spotify samo. Dávám tedy za 3 plechovky piva. teplého. * * * ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Objektívne skôr za 3*. Ale zaokrúhľujem smerom nahor, pretože podobne ako Green book je aj toto film, ktorý rozpráva o vážnej téme s ľahkosťou, ale trefne. V tomto smere nepotrebujem, aby ma dostal príbeh do kolien, alebo ma emocionálne vyžmýkal. Nemá to žiadnu výraznú črtu až na postavy a hlavne Chickieho v podaní Zaca Efrona. Ten ťahá celý film svojou prostoduchosťou dopredu. Premena možno nie je wow, ale v rámci výpovede príbehu funguje. A možno som bol len dobre naladený. Ale naozaj mi tam takmer nič nevadilo. Aj napriek generickému príbehu. A aj napriek posolstvu : cestujte a neverte politikom. A v tom mi to bolo asi aj sympatické. Vracať sa k tomu asi už nebudem, ale film som si užil a dal mi presne to, čo som očakával. Čo ma v zásade prekvapilo. Aj tá samoúčelnosť sa musí občas podať efektne, aby z toho nebola úplná blbosť. A tu sa to Farrellymu podarilo. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Příjemně odsýpající válečná dramedy, v níž skrze postavu Chickieho sundáme “růžové brýle” propagandy a vidíme skutečná válečná zvěrstva na vlastní oči. Tak zhruba nějak takto lze v jedné větě popsat snímek The Greatest Beer Run Ever režiséra Petera Farrellyho, který je založený na jednom skutečně šíleném nápadu obsahující pivo a cestu přímo do Saigonu. Nutno zmínit, že tvůrci tento absurdní aspekt zakomponovali do krásně fungující filmové mozaiky, z níž vyjma zjevného protiválečného poselství ční také herecký výkon Zaca Efrona. Právě on totiž do snímku dodává tu tolik potřebnou počáteční naivitu a následný šok, že nic vlastně není tak jak se na první pohled zdálo. Režisér se všemi těmito ingrediencemi pracuje s grácií sobě vlastní, takže se před Vámi na poněkud předlouhé stopáži rozprostře delikátní filmová záležitost, kterou byste určitě neměli minout. Téma nesmyslné války a všudypřítomné propagandy totiž (bohužel) nikdy nezestárne. (Apple TV+) PS: Nesmím samozřejmě opomenout skvělého Russela Crowea, který si to neskutečně “dává” i na poměrně malém prostoru! „That's what war is, Chick. It's one giant crime scene.” ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ještěže vojáci měli takového kamaráda-prosťáčka z Inwoodu, co jim zaobstaral v pravou chvíli pivo. Jinak nevím, jak by asi přežili těch několik hodin v zákopu zcela bez tekutin. :o) *** Ještě nedlouho před zhlédnutím jsem příliš netušil, kdo to je Zac Efron a teď už vím, že Zac Efron je minimálně velký sympaťák, který dokáže s gustem utáhnout dvouhodinový film. Také jsem neznal tenhle reálně odehraný, lehce absurdní příběh z dob Vietnamské války a líbilo se mi zpracování, které i přes výrazný komediální žánr reflektuje reálnou válečnou situaci v nejedné vážné scéně, nebojí se přidat drama ve vhodně vyvážené dávce a funkčně ho propojit s vývojem hlavní postavy (to je už tedy řádná deziluze, když si u dalšího kamaráda Looneyho málem Chicky ani na to pivo nevzpomněl!) nebo rozehrát na malém prostoru i pár dalších myšlenek a motivů – kupř. v souvislosti s paralelně probíhající „informační válkou“ na poli médií a mediální reflexe ve víru záměrně zkresleného podání událostí v TV. Potěšily zprostředkované příhody s postavou novináře a vůbec ty dvě hodiny jsou tady doslova nabité dobrodružnými zážitky v souvisle napínavém příběhu, který nabízí exkurzi do odlišného politického stavu a doby v exotické lokaci, zároveň ale dokáže odlehčeně připomenout i takovou, asi mnoha z nás zažitou prostou situaci v podobě zmeškání plánovaného spoje s odjezdem a následných trampot poté řešených. ** Přestože moje osobní jednička z amerických komedií aktuální post-covidové éry (Hundreds of Beavers) zůstala nepřekonána, byl jsem nebývale spokojen až nadšen. Jen škoda, že další takto skvělý film s potenciálem zabavit i oslovit široké publikum zcela minul ČR/SR kino distribuci. [90%] ()

Galerie (7)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Reklama

Reklama