Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916. Romanovci slavili 300 let své vlády matičce Rusi a na nádherném plese se loučila princezna Anastasia se svou babičkou Marií. Vtom se objevil odvržený carův mág, Rasputin, aby se pomstil celému rodu Romanovců. Přizval si na pomoc kouzla a čáry a uvrhl na celý rod kletbu. Pohromu přežila jen mladinká Anastasia. Když pak o mnoho let později opustila sirotčinec, neměla tušení, kdo vlastně ve skutečnosti je. To Dimitrij, pohledný mládenec, v ní poznal dokonalou dvojnici ztracené princezny a přemluvil ji, aby se s ním vydala do Paříže. Anastasia si pomalu začíná vzpomínat na svou minulost, do které patří i zlý Rasputin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Příběh krásné romantické pohádky s povedenou animací vyznívá vlastně docela dospěle, nejmenším dětem ho tak zpřístupňují hlavně komické zvířecí postavičky. Titulní Aňu si jako živoucí lidskou bytost, půvabnou a ráznou dospívající dívku bez minulosti, nelze nezamilovat, vypíchnout pak musím ještě nádherné písničky ve fantastickém muzikálovém provedení. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie jsem se při sledování celou dobu usmíval. (a zpíval) Však to taky byl jeden z nejoblíbenějších animáků mého dětství. A ne, asi nikdy nevyrostu. :3 Mimochodem, až teď jsem si všiml, že film je protikomunistický - Aby zlý Rasputin zničil rod Romanovců, zaprodá duši ďáblu a za pomocí pekelných sil vyvolá bolševickou revoluci. Průměrné 4* ()

Reklama

liberita 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, ktorá už v 90. rokoch ukazovala, že nielen u Disneyho sa nájdu talentovaní a originálni animátori, scenáristi a komponisti. Samotná hudba je asi najvýraznejším prvkom celého filmu a dokáže vo vás zanechať stopu, rovnako ako veselé pesničky (mne sa najviac páči "Journey to the Past"). Základný príbeh je samozrejme fantáziou, vychádza ale z reálnej neľahkej ruskej histórie počas revolučných rokov. Chémia medzi Aňou a Dimitrijom je celkom hmatateľná, Bartok je vtipný tak akurát, Rasputin menej desivý než v skutočnosti. Záverom, pekná rozprávka o skutočnej princeznej. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Kdyby se scénáristé trochu víc zajímali o historický základ námětu a vykašlali se na provařeného RasPutina, který už byl v tu dobu rok po smrti, mohli z filmu udělat nezapomenutelný hit, minimálně ve východní Evropě. Stačilo, kdyby hlavním padouchem udělali Lenina. On přece vedl bolševický puč, nenáviděl Romanovce a nařídil jejich likvidaci. Navíc se dnes podobně rozpadá v tom svém mauzoleu. Takhle je to jen pohádková jednohubka, byť pohodová, s několika zábavnými momenty a jednou solidně napínavou akční scénou. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Anastasia je jeden z mých nejoblíbenějších animovaných filmů. Poprvé jsem ho viděla jako malá, a to když mi ho pustila moje maminka a dívali jsme se na něj spolu. Teď si vždycky při shlédnutí tohoto snímku, vzpomenu na tu hezkou vzpomínku. Takže pokud mám hodnotit, je to velice krásná "pohádka" zasazená někde mezi realitou a fantazií. Nepostrádá vtip, lásku, boj dobra se zlem, a hlavně moc hezké písničky. Vždycky se mi tento animák hrozně líbil a asi navždy líbit bude. Je hezky propracovaný. nakreslený a má silný příběh. Chvílemi je smutný a chvílemi zase veselý. Nemá chybu. Ráda se na něj znovu podívám, protože vím že to pokaždé bude stát za to. - "So many lives were destroyed that night. What had always been was now gone forever. And my Anastasia, my beloved grandchild... I never saw her again." ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • V reálnom živote Olga naozaj povedala na kresbu Anastasie, že vyzerá ako prasa, ktoré jazdí na koni. Bolo tak napísané v liste otcovi Anastasie. Obraz použitý vo filme je skutočnou reprodukciu pôvodného obrázku. (Carol Pifková)
  • Baletné predstavenie, na ktoré sa prišli pozrieť postavy, sa volá "Cinderella", čiže u nás "Popoluška". (Carol Pifková)
  • Snímek se zabývá známou teorií, podle které měla skutečná princezna Anastázie Nikolajevna vyvraždění svého rodu přežít. Stejnou teorií se zabývá například i film Anastasia (1956). Tato teorie byla vyvrácena roku 2008, kdy byly nalezeny ostatky skutečné Anastázie. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama