Reklama

Reklama

What Is a Woman?

  • Velká Británie What Is a Woman?

Obsahy(1)

Dokument venujúci sa rodovým a transrodovým otázkam, v ktorom Matt Walsh hľadá odpoveď, či ako sám vraví pravdu, na otázku: Kto je žena? Hľadá ju naprieč USA skrz rozhovory s bežnými ľuďmi na ulici, no aj s odborníkmi z pediatrie, psychiatrie, psychológie či ľuďmi, ktorí podstúpili zmenu pohlavia, taktiež s terapeutom potvrdzujúcim pohlavie či nakoniec s chirurgom, ktorý operácie zmeny pohlaví vykonáva. Pri hľadaní odpovede neváha a vycestuje za kmeňom Maasaiov v Keni. Snímka sonduje fenomén, ktorý sa objavuje v USA a to, že stále viac a viac mladistvých rozhoduje o zmene svojho pohlavia, často neuvedomujúc si, aké následky zmena môže priniesť. Matt Walsh si berie na paškál aj ošemetnú stránku fenoménu trans - vysporiadanie sa s oslovovaním, nároky týkajúce sa návštev sociálnych priestorov ako šatne či WC či nevyriešenú otázku hodnotenia športových výkonov. (Biopler)

(více)

Recenze (75)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Strach ze ztráty oblíbenosti dohnaný do absurdna. Lidé se dnes bojí normálně (ano, budu to slovo používat) odpovědět i na ty nejzákladnější otázky, protože co když to pak někdo použije proti nim?!? I dítě ve školce dokáže říct, co/kdo je žena. (Pokud ho tedy nezpracovává některá z oheň a síru plivajících menšin.) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Co byl ještě nedávno jen bizár pro smích, teď už přestává být prdel, aneb když se z otázky "co je to žena?" stane totální minový pole... Walsh mistrovsky trollí různý pseudo-experty a genderový šejdíře, oťukává zhoubný levičácký proudy a teorie, přičemž odkrývá solidně zakořeněný Absurdistán dnešní západní civilizace. Vysoce zábavný, zároveň drsný (sranda —> temno) a varovný dokument z produkce The Daily Wire, jehož dopad bude doufám veliký (a nasere co nejvíc divnolidí). Zajímá vás víc, doporučuji zbrusu nový knižní titul "The War on the West" (D. Murray). Uznávám, jsem v tom poslední dobou celkem hluboko, ten posun v iracionalitě a v "máš opačný názor - budeš umlčen" je fascinující. P.S. přičemž rozhodně neschvaluji Walshe debilní pánbíčkářský mindset, viz jeho dráha na Youtube, zde hodnotím čistě tento dokument / jednoznačně k poslechu: podcast kauza JK Rowling ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Účelový dokument. Matt Walsh veľmi cielene ide po otázke a skôr desí než hľadá rozumný dialóg. Nieže by sa druhá strana nejako snažila. Nechcem to zhadzovať ale sú fundamentálne pravdy. S niektorými súhlasím a s niektorými nie. Na jednu stranu nech sa každý stotožňuje s tým čim je. Biológia, nebiológia. Ak sa nikomu tým neubližuje som s tým okej. Ale verím tomu, že dieťa si má hľadať cestu ku svojmu šťastiu samé. Na rodičoch je, aby ho navigovali. A rovnako ako si má samo zvoliť náboženstvo ( či už sa narodilo do moslimskej alebo kresťanskej rodiny) svetonázor, politickú preferenciu, sexuálnu preferenciu alebo čokoľvek iné, má na to právo. A nikto by to nemal súdiť, ale ani jeho cestu riešiť za neho. Deti sú deti a dospelí sú dospelí. Lenže to by tam musela byť snaha o dialóg. Rétorika bola kedysi umením. Tí čo chcú byť vypočutí ( účelovo tu nie sú, lebo neverím že toto je reprezentatívna vzorka, je len pre účely dokumentu najviac kontroverzná) kupodivu nerozprávajú a nesnažia sa o prienik. Nikdy som nečakal že najväčšiu pravdu v konflikte bude mať Doktor Phil. Najviac ma mrzí že tu každý musí obhajovať názor. Nech je aký chce. Ak sa niekto dopracováva k uvedomeniu pomalšie nie je mu to dovolené. Nie je mu to vysvetlené. Neverím somarinám že Eddie Redmayne trepne blbosť, že Dánske dievča mala hrať transgender postava. Vráť oscara potom. Tvojou úlohou ako herca je ich reprezentovať čo najpresnejšie. A to sa stalo. Čokoľvek okolo je politický blud. Je to desivý dokument pretože ukazuje neschopnosť komunikovať a riešiť. Jediné čo to robí je, že to vytvára nenávisť, aj medzi ľuďmi čo ju medzi sebou nikdy necítili, priepasť...smútok a aj tak sme sa k nejakej strednej ceste nedostali. Asi to netreba riešiť. O sto rokov nás budú súdiť iní. My sa len môžeme snažiť robiť všetko čo robíme najlepšie ako vieme a ako cítime aj napriek hádkam, osočovaniu a nadávkam. Teraz by som bol rád za dokument od niekoho kto je transgender, ktorý sa mi pokúsi sprostredkovať svoje pocity, názory a túžby... tak nech ich viem pochopiť a aj podporiť. Lebo táto účelová reprezentatívna vzorka mi ich pohľad na vec vôbec nepriblížila. ()

TroiMae odpad!

všechny recenze uživatele

To je jako dívat se na dokument od Aliance pro rodinu, nebo antivaxerů a považovat to za relevantní informace. Dokument je vědu popírající propaganda, kdy autor má nějaká názor a snaží se ho prokázat jakýmikoli prostředky. A stejně tak to mají zdejší nadšení komentující - film potvrzuje to, co si myslí, aniž by řešili kritické myšlení. Film se přirovnává ke konzervativní pravicové verzi dokumentů Michaela Moora. https://en.wikipedia.org/wiki/What_Is_a_Woman%3F ()

Jugamaru 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď, která nikoho nemůže pohoršit, hotovo, máme natočeno během pár minut. Bohužel, světe div se, na tak banální otázce se spoustu „odborníku“ vytočí a ani obyčejní lidé nedokážou odpovědět. Je to celkem jednoduché tenhle dokument bych nejspíš nikdy neviděl před pár lety a ani by mě to nezajímalo a je, dost možné že by ani dokument neexistoval protože, každý tak nějak věděl kdo je žena. Bohužel není dříve, je současnost 21. století, kde se kdokoliv může, stát čímkoliv chce. Princip je celkem jednoduchý, „když se budeš identifikovat jako kočka, tak kočkou budeš a my tě budeme respektovat, protože ty se tak identifikuješ, jelikož uznáváme hodnoty že, sex a gender jsou dvě rozdílné věci a tvoje pohlaví neurčuje, čím se ty identifikuješ. Tohle bylo hodně těžké napsat, aby to někdo dokázal vůbec pochopit, co jsem teď napsal a věřím, že jsem to nevystihl tak dobře jako tenhle dokument, protože slovy jde tahle šílenost  těžce popsat jelikož, to je dle mě vskutku nenormální. Proto jsem velice rád, že tahle problematika je trefně ukázaná v tomto dokumentu. Matt Walsh procestoval kvůli nám a kvůli „pravdě“ několik zemí a vskutku to je podívána na dnešní degeneraci. Nejhorší na celém dokumentu je, že oni „experti“ myslí všechno smrtelně vážně (při sledování jsem se někdy opravdu nahlas smál, ale zároveň byl rozpolcený, jak taková demence může dělat onu práci) a to je na tom to nejstrašnější, o jaký se jedná úpadek, až jsem měl občas nepříjemné pocity, co se to oslavuje. Naštěstí tam nejsou jen hlavy pomazané ale i lidé, kteří myslí racionálně a s velikou jistotou to nasere dost lidí a budou to chtít vymýtit ze světa. Takže děkuji Matte Walshi že jsi měl koule nám ukázat pravdu a odvahu, co se dějí za šílenosti, více takových! Co se týče dokumentu jako takového, tak Justin Folk odvedl skvělou práci a je to hezky sestříhané, tak aby to mělo tempo a nenudilo a dramaturgie je taky na jedničku. Jediné chybky, které bych v dokumentu našel, jsou chybějící anglické nebo české titulky a taky že je to celkem dost „schované“, aby se na to člověk mohl podívat, protože si to žádá předplatit členství Daily Wire, aby mohli dále „vznikat tyhle projekty“ a to je škoda, protože dost lidí tenhle dokument mine. Budu doufat že si to cestu najde a racionalita a zdravý rozum zvítězí, boj to rozhodně nebude snadný když i korporáty nám to cpou do hlavy, hlavně dětem, což je zvrácené a zkurvené, protože další generace rozhodnou, co bude dál a ty budou mít těžší rozeznat, kde je „pravda“ ( 😉 😉 Disney, Pixar, a další). Na závěr bych rád dodal, kdyby mě někdo chtěl nějak označit za „bigota“ a podobně. že vůči oné skupině nic moc nemám a nikdy mi moc nevadily, ale když mi to cpou přímo do chřtánu, do věcí, které miluju, tak tady se už člověk musí ozvat a bránit co má rád a Matt Walsh to dělá ukázkově. ()

Zajímavosti (5)

  • Kai Burkhardt z nemeckého periodika Die Welt nazval Walsha „konzervatívnym Michaelom Mooreom“ a ocenil dokument za to, že rozprúdil americkú „vojnu medzi pohlaviami“ kladením zdanlivo jednoduchých otázok údajným odborníkom v tejto oblasti, ktorí nie sú nakoniec schopní odpovedať. (Biopler)
  • 6. júna 2022 Walsh potvrdil, že sa mu vyhrážali smrťou v súvislosti s distribúciou snímky. Nakoniec bola do prípadu zapojená aj polícia. (Biopler)
  • Užívateľ sociálnej siete Twitter, ktorý je transmuž, obvinil v máji 2022 Walsha, že použil fotku z jeho konta do traileru snímky bez jeho povolenia. Twitter však nakoniec argumentoval, že k žiadnemu pochybeniu nedošlo. (Biopler)

Reklama

Reklama