Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

fmash 

všechny recenze uživatele

„Mezi námi není příliš velký rozdíl, herr doktor,“ říká děsivý Dafoeův Orlock Malkovichově postavě, která beze zbytku podléhá svým posedlostem a vášním, jimž kromě vlastní duše neváhá obětovat ani životy a duše svých bližních. Což činí vlastně dobrovolně a o to je svým způsobem děsivější než upír. To vše se odehrává v pohledných kulisách, opatřeno vtipnou zápletkou a provedeno dobrými herci. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný film o tom, jak to mohlo být ale nebylo :-) Kdyby se autoři trochu více drželi skutečnosti vzniknul by z toho poměrně zdařilý film o filmu. Odklon od reality byl značný nejenom v postavě Maxe Schrecka, ale vůbec to nevadilo, protože jako film sám o sobě to fungoval dokonale. Taky se mi líbila poměrně dobrá věrnost ztvárnění jednotlivých scén z filmu Nosferatu a herci byli vhodně zvolení a William Dafoe coby Max Schreck/Hrabě Orlok/Hrabě Drákula byl naprosto fantastický (těžko si představit, že dvanáct let před tím exceloval coby Ježíš Kristus ve Scorseseho filmu:-)) ()

Reklama

Lanark 

všechny recenze uživatele

Konečně jedna zábavná konspirační teorie. Nejsympatičtější pro mě je to, že o zápletku tu jde vlastně tak trochu mimochodem a celý film je vlastně pocta filmařskému řemeslu v éře němého filmu a konkrétně Murnauově eposu. Rozhovor o tom, proč musel Orlok vysát zrovna kameramana a ne skriptku, která není tak důležitá. Stejně tak scéna o režisérském egu a neustálém stresu producenta mě přesvědčil o tom, s jakým nenuceným nadhledem Merhige ke svému filmu přistupuje. Jak přiznává, že se nesnaží o to vyrovnat se Murnauově veledílu, ale chce jen tak navnadit diváka, aby si původního Upíra z Nosferatu pustil. Zkrátka taková škola hrou s výborně vypointovaným závěrem o věčném souboji geniality a šílenství. O životě, smrti a věčnosti nejen filmového umění. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Ve stínu upíra“ je krásnou ódou na staré horory a na staré principy vytváření děsu. Ukazuje, že zde máme dědictví skvělých filmů, a také to, že děs je možné vytvářet opravdu atmosférou, scénami, nikoli jen krví a monstrózně hlasitou hudbou. E. Elias Merhige natočil snímek, který stojí za to vidět, protože v něm najdete napětí, hrůzu, fascinaci i fanatismus. A přitom je to pořád zábavné. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Velmi stylovy vampire kousek, ktery v zaplave modernich upirich hruznosti pusobi stale dostatecne autenticky a prestoze je pomerne novy i spravne oldschoolove. Tema nataceni filmu a evropske prostredi tomu dodavaji skvelou atmosferu a Willem Dafoe je v roli Nosferatu dokonale verohodny. Zaroven bylo znacne zajimave sledovat jak zhruba fungoval filmovy stab v dobach pocatku filmu, kdy se natacel puvodni Nosferatu. Budu si muset doplnit vzdelani a zcheknout original. 7/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Poté co producenti snímku Spider-Man viděli Dafoeho výkon ve filmu Ve stínu upíra, obsadili jej do role Green Goblina. (Hal_Moore)
  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama