Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (627)

castor 

všechny recenze uživatele

Žízniví upíři se svými dlouhými řezáky útočí, samozvaný spasitel Wesley Snipes se tak musí zatraceně rychle otáčet mečem. Je napůl člověk, napůl upír, ale nepatří ani do jednoho tábora. David S. Goyer napsal poměrně originální kousek, ve kterém jde kromě hektolitrů krve a drsných hlášek i o docela zajímavé motivy a překvapivé cesty. Potěší kvalitní řemeslo (kamera, výprava), naopak triků je tolik, že se asi některé úplně nemohly zaplatit a je to na nich znát. Herecky je to fajn, ať už mluvíme o tvrďákovi Wesleym nebo sebejistém Stephenu Dorffovi. Dynamické béčko. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// BLADE – denní tvor, který vede křižáckou válku.... I dneska mě baví sledovat, jak BLADE pořádá hon na Hominis Nocturna a ještě furt můžu tvrdit, že je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů 90tých let. Upíří krev nedávala lidem smysl ani tenkrát, ale díky W.Snipesovi měli šanci na přežití 50:50. Béčko plné akce a solidních triků je dobrou zábavou i pro mé děti. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Neustále mě má svůdná sousedka láká na párty do masokombinátu. 2.) Jsem důvěrník. Mám se něčeho bát?. 3.) Právě jsem dočetl ,,Erebos“. 4.) Stále si jako upír nedokážu vychutnat východ slunce. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Reklama

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Filmy o zubatých strécích, co pijí bělostným pannám krev, mám opravdu rád. Ať už se jedná o černobílé a němé (přesto tak sugestivní) klenoty až po novější barevné poklony historii (Coppolův draculovský opus, Herzogův remake Nosferata). Nuže, Blade není nic víc než rychlá akční střílečka, která by ráda působila moderně. Bohužel, působí pouze a jen debilně. I Underworld mi se svou relativně vágní vazbou na svět Vampire: The Masquerade připadá jako hotový klenot s atmosférou a náznaky logiky. Blade je nelogický škvár, který z vampírů dělá bandu mongoloidních letitých strejců na straně jedné a sjetých účastníků techno party na straně druhé. Naprostou absenci jakéhokoli dramatu a mystiky má nahradit supidní muskulatura Wesleyho Snipese, který je vampírem, přece však člověkem... Co ale může zachránit herec, který nezahraje nic než křečovitou zlost? Co vlastně vůbec lze zachránit ve filmu, kterému vévodí scénář tak řídký, že by jím propadl i bagr? Logika je ve světě Bladea sprosté slovo, ale prosím, je to akčňák, blockbuster a popkorňák. To však neomlouvá béčkovou a zmatečnou režii Stephena Norringtona, naprosto nulové napětí a žádnou invenci. A víte, co se stane, když černý upír potká netalentovaného režiséra a stvoří spolu nehorázný bloud bez hlavy a paty? Ano. Zrodí se odpad. A fakt, že mám filmy o upírech opravdu rád, ho jen korunuje hnojovým věnečkem. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

S velkou spolehlivostí se dá konstatovat, že Snipes stojí za hovno. S jistotou však říkám, že se to netýká upírobijce Bladea a hláškujícího vrahouna Simona Phoenixe. Blade je poprávu dnes už bez mála 20 let starou kultovní peckou, které nějaký Underworld nesahá ani po ráfek kára. Pro spešl srdcovka díky ústřednímu songu, kterej jsme za mlada slýchávali na nejedné diskotéce a stojí jako jeden z mála za mou láskou k electronic music. Plná pro klasiku! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spolu s 'Underworld' najlepšia upíria vyvražďovačka, ktorá má skvelý strhujúci dej, super efekty, skvelo natočené akčné scény a dokonca ani scenár nie je zlý. Tento film je však výnimočný tým, že bol prvý. Výborne vybraní herci. Snipes tu bol skvelý, po hereckej stránke ani nie, ale to ostatné, žral som ho celé dve hodiny, brutálne mu to seklo. Dorff ako upírí protivník fakt cool. 100%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • Studio původně zvažovalo, že by film měl být velmi humornou záležitostí, až na hranici parodie. Až scenárista David S. Goyer příslušné lidi přesvědčil, že by látku měli brát - v rámci žánru - vážně. (NIRO)
  • Blade (Wesley Snipes) má ve filmu modifikovaný MAC-11 ráže .380 ACP a Benelli M3 Super 90 ráže 12 Gauge. (dc125)
  • Když Blade (Wesley Snipes) bojuje proti popálenému upírovi Quinnovi (Donal Logue), Quinn sundá ze zdi hasící přístroj a Blade mu usekne ruku. V tu chvíli je však vidět, že Quinn už přistroj v ruce nemá. (Pepy)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama