Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Willem Dafoe - klobouk dolů. Jeho herecká kreace byla opravdu grandiózní. Vpodstatě totéž se dá říci i o Johnu Malkovichovi, jehož ztvárnění Murnaua je velmi pozoruhodné, hlavně pak při natáčení závěrečné scény. Jinak jde o velice netradiční pokus o retrospektivu ve stylu "Jak to taky tenkrát mohlo být". ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Znovuoživenie upíra Nosferatu (v podaní výborného Willema Dafoea) z roku 1922 natočeného Friedrichom W. Murnauom. Ja som túto novú verziu z roku 2000 videl ako prvú, ale to je zhruba jedno, ktorý film si v tomto prípade pozriete skôr (no možno pre niekoho nie). Mňa osobne navnadil Shadow of the Vampire svojou krásou, príbehom a čiernobielymi nemými pasážami ku starej klasike NOSFERATU. Film k tomuto klasickému dielu o vampírovi pristupuje s úctou a pokorou, ktorú zdieľam aj ja. Pekná pocta. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento snímok má zaujímavý scenár, ktorý sa snaží ešte viacej mystifikovať starý nemý film Upír Nosferatu (1922) a tiež postavu hlavného vampírskeho predstaviteľa Maxa Schrecka. Realizácia tejto myšlienky sa však autorom nepodarila. Celé to pôsobí kŕčovito a nepresvedčivo. I herecké výkony Johna Malkovicha a Willema Dafoeho sú chabé. Zdá sa mi to akési odfláknuté. ** ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Průměrný mystifikační pseudodokument o natáčení Murnauova Upíra Nosferatu. Režisér se pokusil o horor, ale při sledování jsem měl pocit, že si měl spíše vybrat komedii. Napětí se skoro nedostavilo, zčásti kvůli topornému vyprávění a zčásti kvůli mizerné atmosféře. Film drží nad vodou skvělý výkon Willema Dafoea v roli Maxe Schrecka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me nikdy moc nebral, patrne z toho duvodu, ze jsem ho videl jen dabovanej v televizi bez znalosti Nosferatu. Oboje se ted zmenilo, Nosferatu uz sem videl a film jsem si pustil v originalnim zneni a i kdyz ani tentokrat me to vylozene neoslnilo, urcite se mi to libilo daleko vic. Film totiz funguje i jako slusne atmosferickej horor, tak jako "dokument" o nataceni Nosferatu. Pricemz nektery zabery skutecne jak kdyby z Nosferatu vypadly. Jinak film stavi hodne na hercich, paradnim Malkovichovi a radne uchylnym Dafoeovi, ale u nej si nemuzu pomoct, Schreck to proste neni, porad vypada jen jako namaskovanej uchylne koukajici Dafoe. Celkove slusne atmosfericka zalezitost s dementnim koncem za lepsi 3*. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)
  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)
  • Má se točit závěrečná scéna a Greta Schröder (Catherine McCormack) vykřikuje, že Max Schreck (Willem Dafoe) není v zrcadle vidět. Avšak když se kolem seběhne štáb, už v zrcadle vidět je. (Barrymore)

Reklama

Reklama