Reklama

Reklama

Božské děti

  • Írán Bacheha-Ye aseman (více)

Obsahy(1)

Rodina malé Zahry a Aliho je tak chudá, že děti mají každý po jednom páru bot. Zahřiny střevíce byly už tak sešlapané, že musely k ševci. Ali sestřiny botky sice vyzvedne, jenže cestou je nešťastnou náhodou ztratí. Uvědomit si dosah takové ztráty pro dvě chudé íránské děti je pro nás, zhýčkané Středoevropany, velmi těžké. Do školy musí oba v něčem chodit a ve škole dokonce sportovat. Otec peníze na nové nemá a maminka je nemocná. Přiznat se ke ztrátě rodičům by nikam nevedlo. Co si počnou? Spásný nápad dělit se o Aliho kecky se sice zdá jako momentální řešení, ale jen na chvíli. A Ali to ví. Musí se o svou sestru postarat. Ale jak? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Mikropříběh ve kterém se skrývá mnoho důležitého. To co nám připadá naprosto samozřejmé (obuv) je pro mnohé těžko dostupné, více než nám auta, dovolené, mediální popkultura aj. Závod, který mnozí běží sami pro sebe - ztělesněná láska běží pro druhého - konkrétního jedince. A Otec má již nachystané šaty pro všechny pozvané. A ztracené pero hledá ruku, která by s ním napsala báseň. Nechme se vést strukturou světa k zurčivým pramenům věčnosti. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Hovorí sa, že pre skutočné filmy s jednoduchým príbehom nie sú potrebné veľké časové priestory a ani nejaké zvláštne efekty. Pánovi M. Majidi sa podarilo zmestiť do 89 minút to, čo väčšina režisérov na Svete nedokáže. Príbeh malej Zahry a Aliho slovami sa len ťažko popisuje. Film, ktorý každý musí vidieť aspoň raz v Živote! Film, ktorý dnešný Hollywood z určitého pohľadu vecí nevie (a nie je schopný) natočiť. Osobné hodnotenie: 94% (****) ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Film z produkcie Iranu som este nikdy nevidel,ale tento bol celkom fajn,urcite to nie je komedia,skor drama,mily,prijemny pribeh dvoch deti a topanok,ale nejake velke emocie som neprezival,taky priemer,ale dalo sa...:-) ()

bif 

všechny recenze uživatele

Dokonalost, aneb další jedinečný zážitek, který dokazuje to, že talent je po celém světě bez rozdílů národností nebo vyznání. ()

Utero 

všechny recenze uživatele

Vynikající film s jednoduchou, ale silně podanou zápletkou..pro mě osobně snad první zkušenost s Íránským filmem. ()

Ká$aM.D 

všechny recenze uživatele

Žádný Íránský film jsem ještě neviděl a od tohoto jsem moc neočekával, ale už po pár minutách mě naprosto pohltil. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Z našeho pohledu zdánlivě banální zápletka. Ale nové dětské botičky můžou být problém i pro leckterou rodinu u nás, natož pak na periférii města v Íránu. Příběh je pěkný, laskavý, dokonce i napínavý a hlavně originální. Není zbytečně hnán do extrému, ani nijak diváka citově nevidírá. Zařazení komedie/drama jen ukazuje, že film je vlastně nezařaditelný. Na drama je to málo dramatické a na komedii málo vtipné. Přesto jsem při sledování tohoto snímku nejednou měl na tváři úsměv. Prostě skvělá oddychovka z východu. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Chudobný iránsky chlapec stratí jediné topánky svojej mladšej sestry a musí vymyslieť spôsob ako vyviaznuť z tejto šlamastiky. Námetom si neviem predstaviť nič vzdialenejšie filmom, ktoré pozerám bežne, ale musím povedať, že to bola príjemná zmena. Deti v hlavných úlohách sú jednoducho skvelé a úprimne som im fandil. Asi ale nie som zvyknutý na to pozerať artové filmy z Blízkeho Východu, lebo som mal pocit, akoby filmu chýbala posledná štvrtina, alebo aspoň nejaký jasne definovaný záver. 6+/10 ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Naivní a na city hrající film, který být z míň specifické země než je Írán, asi by mu to jen tak neprošlo. Ale nikdo není z kamene, tak proč se nenechat dojmout, občas i pobavit (Aliho otec používající interkom) a pod dojmem Children of Heaven se třeba podívat i na jiný Majidiův film... ()

mazic 

všechny recenze uživatele

na co vysoké rozpočty.... těmi se ohání čeští filmaři, že chybí, když natočí bluf, ale tenhle film přesvědčí, že stačí dva fakani, boty a příběh ()

pasty 

všechny recenze uživatele

Pri behu malého Aliho ma to trhalo z gauča. Napätie tam bolo aj napriek tomu, že tento film je o jednom páre topánok. Alebo nieje? ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Jak udělat íránský film: Vzít 180.000 USD, k tomu 2 úžasně hrající dětské herce, vymyslet nějakou úplně banální historku ze života, o kterou by jiný filmař ani nezavadil (třeba o ztracených botách) a citlivě to zrežírovat tak, že se budete chvíli smát, chvíli brečet a celou dobu fandit těm dvěma, aby to s těmi botami dobře dopadlo. No a že to v USA vydělá zhruba 5 x tolik, než to stálo - to už je vedlejší efekt. ()

krizi 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné o čem se dá natočit film a skvělý film - o ztracených botech. Děti byly výborné, jejich emoce jsem jim absolutně věřil a při závodě jsem hlavnímu hrdinovi nahlas fandil. A donutilo mě to zamyslet se, jak dobře se mám, když mám na každou činnost vyhrazené boty i oblečení. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Krásný film, který se točí okolo zápletky, jež se nám může zdát jako velice triviální. My si tady totiž žijeme jako prasata v žitě, máme spoustu aut, plné silnice a parkoviště, obzvláště před nákupáky, hlady tu nikdo netrpí a boty si někteří kupují i několikrát do roka. Zato ty to božské děti, nezkažené konzumem a západní nenažraností a honbou za úspěchem a kariérou, ty mají mnohem čistější myšlení. Mladý Ali se dokonce ukáže jako lepší vyjednávač ohledně práce zahradníka, než jeho přísný a upjatý otec. Celkově by naší společnosti neuškodilo, kdyby tento film viděl každý a uvědomil si, jak trapná je ta honba za dokonalostí a úspěchem. Čistá mysl a skromnost by naší společnosti, plné rozežraných, obézních a alkoholu holdujících lidí jedině prospěla. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film, který skrze upřímnou výpověď o tom, co pro iránské sourozence může znamenat taková zdánlivá banalita, jako je ztráta bot, dává facku nám, zpupným Evropanům, hudrujícím nad současnou "krizí". Ale nemyslím, že by tu šlo jen o tohle. Je to zkrátka snímek o upřímně láskyplném vztahu dvou sourozenců, kteří se nenechají na holičkách a vzájemně si pomáhají. A je to také film, který by v takto příjemné podobě nikdy nemohl vzniknout v hollywoodském podání. Už přímo vidím ty slzopudné scény (než, že by tady k tomu také nebyl občas náběh...), na nichž je přilepená stejně slzopudná vrstva smyčcové hudby, a také natahující se konec, který by až do krajností vyhrotil vzniklou situaci. Tento film naopak skončil akorát (tedy tak o 5 - 10 minut dříve, než jeho hypotetická americká alternativa) a nesmírně mu to prospělo. Vynikající výkon podali oba dětští herci. A je ještě jedna věc: snad v žádném jiném filmu mě "sportovní klání" nevtáhlo a nenaplo více, než zde :-). ()

Reklama

Reklama