Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž, rok 1830. Ve městě řádí maskovaný vrah, známý jako Alchymista. Po jeho stopách se vydává nejúspěšnější francouzský vyšetřovatel, legendární François Vidocq (Gérard Depardieu). V nelítostném souboji je ale poražen a zdá se, že zabijáka už nikdo nemůže zastavit. Ve Vidocqově pátrání se ovšem rozhodne pokračovat mladík Etienne Boisset (Guillaume Canet), spisovatel který o detektivovi původně připravoval knihu. Na jeho pouti temným pařížským podsvětím čeká mnoho smrtících nebezpečí i tajemství, která neměla být nikdy odhalena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (271)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Něčím mě tento snímek prostě upoutal hned v kině a od té doby jsem si ho již několikrát zopakoval pro osvěžení paměti. Nejvíce bych zde vyzdvihl asi grafiku a vůbec to ponuré prostředí, do kterého je film zasazen, do té doby jsem se s ničím podobným nesetkal, opravdu zdařile depresívní vykreslení Paříže. Taktéž mě uchvátil styl kamery, který je vytvářen stylem jakoby "go-pro". Možná lehce předvídatelný, možná v mnohých ohledech nedotažený, ale kulisy,kostýmy,napětí a herecký výkony, klobouk dolů - můj asi vůbec nejoblíbenější francouzský film moderní doby...............moje hodnocení = 8,5 z 10. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mě tento film bavil především svou velice ponurou atmosférou staré Paříže a zručně budovaným feelingem tajemna. Co se týče tolik zde kritizovaného scénáře, jako běžný, VŠ školou neerudovaný divák jsem si nevšiml tolika fatálních nedostatků, abych ho zde nad míru kritizoval. Naopak bych řekl, že způsob, jakým se drží film při zemi a jak buduje napětí je mnohem lepší, než filmy podobného ranku. Ne, není to špičkový film, ale ten nepříjemně mrazivý pocit při jeho sledování se nerozplynul, proto (možná trochu nezaslouženě) za 4. Tečka. ()

Reklama

asinus 

všechny recenze uživatele

Jako, mně je jasný, že tohle neni film na pětku, ale když jsem na tom byl asi dvanáctiletý v kině, hlouběji netknutý filmovým šílenstvím a "neznalý poměrů", totálně mě to dostalo a závěr mě překvapil. Když se na to podívám teď vidím toho moc, k dokonalosti to má daleko, ale přesto mám ten film rád a baví mě jako málokterý jiný. ()

rounen 

všechny recenze uživatele

Toho kameramana bych odstřelil na místě... tak nepřehledné scény a prostředí už jsem teda dlouho nezažil... k vůli kameramanovi jsem musel poslat film k zemi, pač ten film totálně zpackal... mohlo to být solidní drama - krimi, na způsob Havran (2012), ale bohužel nebyl... scénář byl dobrej, ale chyběl tomu jiný rejža a celkový jeho tým (hlavně kameraman)... ()

Frederika 

všechny recenze uživatele

3.5* Zvláštní... Žánrově fantasy krimi, což mi vůbec nevadí, líbí se mi i prostředí a doba, do které je historická osoba Vidocqa zasazena, a i konec mě vlastně překvapil, protože jsem vůbec nečekala, že Alchymistou bude... No ale, jediné z čeho jsem trochu v rozpacích je vizuál snímku (i když se mi docela líbil), hlavně kamera. Většina scén v interiéru vypadá hrozně amatérsky natočená (dle mého názoru je to často nepřirozeným nasvícením a tedy vůbec prací s kamerou, ale možná to tak tvůrci zamýšleli) a většina scén v exteriérech vypadá jako kýčovitá HDRka (ne, že bych pro to částečně neměla slabost, jen konstatuji :) Na druhou stranu hudební stránka je skvělá, hercům jejich role bezvýhradně věřím a Alchymistova maska vypadá fakt dobře! Jo, a jistá podobnost s filmem "Z pekla" by tu byla - ale oba filmy byly natočeny téhož roku, takže těžko říct, jestli je to náhoda, nebo se někdo někým inspiroval. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Původní návrh scénáře od scénáristy/režiséra Davida Fakrikiana a scénáristy/herce Alexandera Pesla popisoval, jak fantom bojuje pomocí politických intrik. Dále měl film končit scénou odehrávající se 3 dny před revolucí v červenci 1830, kde se tisícovka francouzských občanů vzbouřila proti policii. Producenti to ale považovali za příliš podvratné a vyřadili to. Ponechali jen jména hlavních postav. (HappySmile)
  • Orchestrální party soundtracku byly nahrávány v pražském Rudolfinu s dirigentem Leošem Svárovským, ještě na digitální vícestopý pás. (Mylouch)
  • Do role fantoma byl původně obsazen Daniel Auteuil, nakonec byl ale nucen odejít kvůli problémům s rozvrhem, když bylo natáčení filmu posunuto. (HappySmile)

Reklama

Reklama