Reklama

Reklama

1969

Trailer

Obsahy(1)

Kiefer Sutherland zde ztvární mladíka v odvodovém věku, který změní svůj pohled na život poté, co je ve Vietnamu zabit jeden z jeho přátel. Jeho následný radikálně protiválečný postoj způsobí napětí v rodině a převážně ve vztahu s otcem, zatímco jeho matka se ho naopak snaží co nejvíce pochopit. Film je plný květin, mírových ideálů, hippies ale i krvavých ozvěn z Vietnamu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Před nějakou dobou jsem tady na databázi čet obsah tohoto filmu a nějak mě to docela zaujalo. Nicméně zapomněl jsem název filmu, zapomněl jsem, kdo v tom hraje a navíc jsem si vsugeroval, že se jednalo o film asi tak z roku 2005 a vejš. Tim pádem jsem musel tady na čsfd přečíst obsahy snad všech filmů, který obsahujou tag "hipík", než jsem tohle objevil. Tak jsem se zaradoval a film jsem si stáhnul. Na to, že je to film o hipíkách, to zase nebylo až tak špatný. Hipíci jsou tady i docela sympatický a člověk má pro jejich počínání jistý pochopení. Komu by se taky chtělo do války ve Vietnamu? V podstatě se jedná akorát o další z řady filmů o nesmyslnosti války ve Vitenamu, jakejch se natočily mraky. Za zmínku stojí účast tehdy ještě mlaďasů Roberta Downeyho, Kiefera Sutherlanda a Winony Ryder. Celkově průměr... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť hodnoverný film, ktorý si berie na mušku veľmi citlivú tému, ktorá je vďaka hercom dosť kvalitne podaná. No všetko je to príliš monotónne a nezaujímavé, teda okrem poslednej polhodinky, kde sa všetko vyhrocuje. Tým-pádom som čakal dojemný a odkaznesúci koniec, no akosi som sa nedočkal. Škoda. 55%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka má svetlé stránky aj tmavé stránky a aj preto hodnotím priemerne. Robert Downey Jr. aj Kiefer Sutherland tu hrajú tak mladých ľudí, že máte naozaj pocit, že snímka je natáčaná v roku 1969 a nie 1988, keď sa na tých starcov pozriete dnes. Rovnako tak Winona Ryder. Ja, ako milovník rokov 50.tych (ale aj 60.tych) 20.storočia som si ale veľmi 60.te roky neužil, film sa viac zameriaval na vojnu vo Vietname. Teda z bojov neuvidíme zhola nič, ale za to kecov o Vietnamskej vojne bude požehnane. Hudba je dobrá, samozrejme dobová, herecké výkony vyššie spomínaných sú na vysokej úrovni. Akurát po filme nemáte nad čím uvažovať, nič vám do života nedá, aj poučenie, že Američania budú vždy viesť vojny a zanechávať na sebou potoky krvi. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Američané mají v oblibě velké gesta a plamenné projevy, jak ve skutečnosti, tak ve filmech (většinou doprovázené patřičně emotivní hudbou). Žádný div, že se jich dočkáme i zde, avšak naštěstí jich je jen málo a nekazí tak celkový dojem z tohoto velmi příjemného filmu s výbornými hereckými výkony (zejména Downey jr. je tradičně skvělý) a skvělou hudbou z této doby v čele s Jimi Hendrixem. Příjemný zážitek. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky maly protivojnovy film odohravajuci sa na nejakom zapadakove v ktorom sledujeme dvoch mladikov (Sutherland, Downey Jr.), ktori si len tak blbnu na vysokej a postupne zacnu prejavovat protivojnove nazory s ktorymi sa dostanu do konfliktu so svojimi rodinami, co vyeskaluje smrtou brata jedneho z nich vo Vietname. Väcsinu casu je to ale strasna nuda a ani mlade hviezdy v hlavnych ulohach tu nic extra nepredvedu. Proste strata casu. 4/10. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ziadny film nie je strata casu, strata casu  su odporne primitivne chlastacky s obycajnymi ludmi po hospodach. To je prava strata casu, navyse to ide aj do penazi. ktore sa lahko minaju no tazko zarabaju. Film je to slusny, reziser Ernest Thompson mi nic nehovori, no tu je aspon za rutinera. Namet je vskutku  dobry : dvaja kamarati v akomsi US vidlakove, postupne sa objavuju protivojnove nalady ..... a veci sa komplikuju. Ako konkretne, to si uz musi divak zistit, najlepsie pozeranim filmu   :  69 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Proti vojnový film, ktorý je dobrý. Celková pointa filmu môže byť trochu zrejmá, ale zdá sa, že príbeh môže byť čiastočne autobiografický. Čo tento film zachraňuje, sú herecké výkony a postavy, ktoré nikdy neupadnú do stereotypu. 6/10 ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Příběh, který přínáší tento film, patří mezi tisíce dalších. Amerika má z války ve Vietnamu trauma i mindrák. Každý stát má svá šedesátá léta. V Americe jsou spojena s politickými atentáty, "květinovými dětmi", protiválečnými demonstracemi a promírovými hnutími. K moci přichází prezident Nixon a z rádia se line hudba skupiny Beatles. Účast v nesmyslné válce je pro novou generaci nepochopitelná. Starší tuto účast bere jako povinnmost a úctu k vlasti. Dalším prvkem snímku jsou tak mezigenerační konflikty. Film 1969 je protiválečným retrosnímkem, jakých jsou tisíce. Mohl bych na tomto místě aktuálně zmínit novou nesmyslnou válku (Irák) a doufat, že se lidstvo někdy poučí. Avšak, není tomu tak. ()

tuntavala 

všechny recenze uživatele

Kdyz Kiefer mel vic jak 24 hodin a Robert Jr. nebyl Ironmanem, a v radiu hrali CCR a Jimiho a vsichni chteli zit v lasce nebo protestovat. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

"1969" sice není žádnou hlubokou výpovědí o Vietnamu, ale ono je to ve skutečnosti dobře. Někomu může místy připadat naivní, ovšem vzhledem k tomu, že se jeho děj ani na okamžik nepřenese na bojiště a raději se věnuje dění v domovech rodin, ve školách nebo hnutí hippies, mi to přišlo úplně v pořádku a jako vítaná změna. Navíc je z toho cítit, že to bylo točeno s láskou, že zkrátka nešlo o pouhý komerční kalkul. Tenhle sympatický snímek také hrozně táhne nahoru trojice tehdy ještě neznámých herců v hlavních rolích a nezanedbatelnou práci odvádí i zvolený soundtrack. Vyjma několika málo songů, které na první poslech nemají s rokem v názvu filmu vůbec nic společného, a po televizní produkci páchnoucí průvodní hudby, totiž představuje unikum, kdy vedle sebe zazní nejen americká muzika (Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, Canned Heat), ale i ta britská (Eric Burdon & The Animals, The Zombies, Cream a dokonce Blind Faith!). Ve finální scéně visí ve výloze nějakého krámku i plakát zeppelínů. To je prostě paráda. No... a tohle všechno tvůrci málem pohnojili tím příšerně patetickým závěrem, bez něhož bych se tedy fakticky obešel. ()

milo_wade 

všechny recenze uživatele

Mě tohle prostě bavilo, pohled na svět, názory na to jít nesmyslně do války, hudba té doby a občas i úsměvný humor :). Musím se ale přiznat, že kdyby nebyla v hlavních rolích tahle dvojice určitě by mě to tak nezaujalo... ()

Rapikk 

všechny recenze uživatele

1969 není žádným srdcervoucím dramatem a scénář nevybočuje z jednoduchosti a přímočarosti. Ale v tomto filmu ani nejde o nějaké přelomové myšlenky, tady je centrem pozornosti hlavně ten lidský element. Celkově považuji 1969 za velmi příjemný film, který mě několikrát i dojal a donutil se zamyslet nad celou problematikou. Úhlavní herecké trio Kiefer Sutherland, Robert Downey Jr. a Winona Ryder pak vyzdvihují film ještě o úroveň výš. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který se naváží do horkého tématu své doby, do nálady kolem Vietnamské války. Tentokrát je to z pohledu dvou studentů ( Kiefer Sutherland a Robert Downey jr. ), kde otec jednoho z nich je patriot a oplakává smrt ve válce padlého prvorozeného syna, jeho druhý syn ( Kiefer Sutherland ) má na věc ale opačný názor a nebojí se vydat na protest pochod proti zatčení svého kamaráda ( Robert Downey jr. ), který chtěl zničit svojí složku, aby ho neodvedli do armády. Film který vyjadřuje názor většiny mladých lidí tehdejší doby je vcelku povedeným snímkem, který provovází vskutku výborná hudba. Skvělý výkon od Roberta Downeyho jr. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

Spíš zajímavý podívat se jak před x-lety vypadal Robert D. nebo Kiefer S. v rolích dospívajících studentů bouřících se proti válce ve Vietnamu. Celý film je prošpikovaný dobovými hity od Hendrixe nebo Claptona. Vtipná byla scéna Roberta na tripu. (ty feťáci mu fakt jdou) Naopak trapně působí "bitka" s poldama ve škole a barvotiskové až sklepácky aranžované závěrečné scény. ()

majk_n 

všechny recenze uživatele

Skvěle vystižená atmosféra 60. let s jedním z nejlepších výkonů obou hlavních představitelů. Ten film mě opravdu dostal. ()

Paserak 

všechny recenze uživatele

Za sebe můžu říct, že chlapské přátelství je něco co nezlomí mnoho věcí na Zemi. Zajímavý film na stále neutuchající téma - Vietnamská intervence USA. ()

Reklama

Reklama