Reklama

Reklama

Rivalové

  • USA Challengers (více)
Trailer 5

Ve filmu Rivalové od vizionářského režiséra Luca Guadagnina hraje Zendaya roli Tashi Duncanové, bývalé tenisové šampionky, která se stala trenérkou, jež se neštítí své hry na kurtu ani mimo něj. Manželství se šampionem, který je těsně na konci své kariéry (Mike Faist), Tashiina strategie na manželovo vykoupení nabere překvapivý směr, když se musí postavit vymydlenému Patrickovi (Josh O'Connor) - svému bývalému nejlepšímu příteli a Tashiině bývalému příteli. Jak se jejich minulost a přítomnost střetávají a napětí stoupá, Tashi se musí sama sebe ptát, co bude stát vítězství. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (92)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenis je koneckonců hra. Takže se těžko divit, že si tenhle film celou dobu hraje nejen s očekáváním publika. Zpočátku trochu nepřehledná časová struktura odhaluje informace, jak se to autorům hodí. Tenisové záběry postupně gradují až po naprosto nereálnou finální výměnu, protože důležitější jsou emoce než realita. Pod tím celou dobu tepe nervní elektronický soundtrack. Výborné bylo i herecké obsazení, jakkoli to byli kromě krásné Zendayi naprosto neznámé tváře. Na první pohled jednoduchý film o milostném trojúhelníku tří tenistů ovšem nabízí množství výkladů, pokud je v něm chcete hledat. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Keby to natočil niekto iný, jednalo by sa o priemernú melodrámu s klasicky výbornou Zendayou, kde šport je neviem-koľkatá koľaj. Luca Guadagnino však dokázal dostáť réžijnej úrovne Social Network. Je to dusné, je to sexi, napätie z toho srší každým okamžikom, prestupuje všetkými scénami ako osudový zápas a divák naozaj verí, že ide o všetko. Chcem z toho bluray, chcem z toho soundtrack,  plagát tiež. 85% ()

Reklama

FilmysMartym 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka ze sportovního prostředí, které tedy nehraje tu hlavní roli, ovšem skvěle dokresluje to hlavní oč tu běží, love-triangle mezi 2 bývalými nejlepšími kamarády a Tashou, které ale hádky právě o ni, malinko rozhádají. Tahle trojka si opravdu sedla a v průběhu celého filmu chápete úhel pohledu všech zúčastněných a zároveň se chvílemi přikláníte spíše k Ahsově straně a chvílemi zas k Patrickově. A právě tohle balancování, které funguje ještě o to lépe díky dílčímu retrospektivnímu narativu, vás bude po celou dobu držet na okraji sedačky a napínat až do poslední sekundy, jak bude důmyslně gradovaný příběh završen. Skoky do "současnosti" fungují i díky callbackům z těch minulých let, díky kterým i nějaké souvislosti secvaknou a tím největším je konečné, a až nepříjemně oddalované, zasazení tenisového míčku do středu rakety! (Kdo viděl, pochopí:)) A nesměl bych opomenout ani hudbu, bez které by tenhle love-triangle nebyl to pravé ořechové, jelikož to ždímání atmosféry je její velkou zásluhou. Nakonec doplním už jen neuvěřitelně hot záběry z tenisových zápasů a jejich skladbu v kombinaci s tou hudbou, které by ve filmech ze sportovního prostředí určitě neměly chybět. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Rivalové ve sportu, rivalové ve vztazích. I když o ten tenis tady jde až v druhém, a možná až ve třetím plánu. Tohle je o přátelství, zradě, ztracených ambicích a touze vyhrávat. Od Luca Guadagnina jsem před tím viděla jen “Dej mi své jméno“ a kdybych předem nevěděla, že se jedná o stejného režiséra, vůbec by mě to ani nenapadlo. Tam, kde v DMSJ převládá idylické prostředí prázdninové Itálie, v Rivalech se každou chvíli pohybujeme v hektickém koloběhu tenisových turnajů a nervní atmosféru ještě umocňuje dunivá elektronická muzika (ze začátku to působilo divně, ale fungovalo to), která se ovšem občas střídá s klasikou. Nevinnou a čistou první lásku z prvně jmenovaného snímku, tu střídá komplikovaný vztah tří vyhraněných osobností, kteří jsou ochotni hrát tvrdě, nejen na kurtu. Celým filmem se prolíná přítomnost, spolu z flashbacky z různého časového období, které postupně utvářejí obraz celého příběhu a motivace všech tří propagonistů. A tří herců myslím doslova, protože toto je komorní show, kde všichni ostatní slouží jen jako bezvýznamní statisté. To ovšem vůbec nevadí, protože celá trojka hraje suprově a Zendaya si tu „mrchu“ očividně užívá. Jen ke konci mi přišlo, že se tam některé ty tenisové nadhozy trochu  protahovaly, ale jinak v celku nemám připomínky. Netvrdím, že jsou Rivalové pro každého, ale rozhodně se Luca Guadagnino profiluje jako zajímavý režisér. ()

Batahst8 

všechny recenze uživatele

8.5/10. Režijně, vypravěčsky a stylisticky extrémně vyspělý film, jenž jasně ukazuje, že Luca Guadagnino již patří do áčkové režisérské ligy. Ale varuji vás, pokud na to půjdete, jako na sportovní drama, tak budete zklamaní, protože to je všechno, jenom ne sportovní drama. Ten sport tu figuruje pouze jako záminka, proto aby Guadagnino rozjel tří setovou bitvu milostného trojúhelníku, plnou nejen vrcholů a pádů jednotlivých hrdinů, ale také nejednoznačnosti a nedořečenosti. Přitom, když dojde na ten tenis, tak to Guadagnino dokáže natočit extrémně strhujícím a inovativním způsobem, i díky výborné kameře Sayombhu Mukdeeproma a excelentní elektrizující hudbě Trenta Reznora a Atticuse Rosse. O hercích netřeba nějak dlouze mluvit, Zendaya, Josh O’Connor i Mike Faist předvádí naprosto fantastické výkony. Škoda jen tempa, jenž občas dost hapruje a samotné tečky filmu, kde to Luca trošičku přepálil. Ale jinak se jedná o téměř brilantní dílo, které obzvlášť v tom kině velmi vynikne. Není to film pro každého, ale pokud se naladíte na tu hru, co Guadagnino rozpinkal, tak si myslím, že budete nadšeni, tak jako já. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (7)

  • 12. dubna 2024 vyšlo v rámci propagace filmu album „Challengers [MIXED] by Boys Noize“, na kterém je výběr několika skladeb ze soundtracku od Trenta Reznora a Atticuse Rosse, které remixoval německý DJ Boys Noize. Samotný originální soundtrack pak vyšel 26. dubna, tedy v den premiéry filmu v amerických kinech. (Schyzartis)

Související novinky

Reklama

Reklama