Reklama

Reklama

FIFA: Pod povrchem

(seriál)
  • USA FIFA Uncovered
Trailer
Dokumentární / Krimi / Sportovní
USA, 2022, 3 h 44 min (Minutáž: 52–59 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Co všechno obnáší organizace mistrovství světa ve fotbale? Dokument o federaci FIFA, který odkrývá její pohnutou minulost plnou tahanic o moc a velké politiky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Místy možná trochu zdlouhavé, ale i tak poučné, dá-li se to tak říct. Ono o FIFA i jiných kontinentálních federacích si nejspíš šádný fanoušek nedělá iluze a dokument vlastně jen zevrubně popisuje to, co už skoro každý ví nebo tuší, ale i tak člověk občas nevěřícně zírá. Seriál se sice snaží vzít to pěkně od píky a zmiňuje jak Havelangeho, ale i třeba firmu Adidas, ale středobod všeho je pořadatelství Ruska a Kataru, přičemž v případě emirátu bylo vše natolik evidentní, že už musely začít padat hlavy. Naplno se ukázala zkostnatělost vedení FIFA i nesmyslná skutečnost, že každý zapomenutý ostrůvek v Karibiku s vlastní federací má stejný hlas jako Anglie či Brazílie. Když jsem pak viděl společnou fotku nejvyšších představitelů federace, chtě nechtě jsem si vzpomněl na soudruhy z dob socialismu, kteří si mysleli, že jsou nedotknutelní a že dělají všechno správně. A bohužel se ukázalo, že je to pravda. Celkově vyznění jak pak dost depresivní, protože každému musí být jasné, že se ještě dlouho nic nezmění, protože FIFA by musela být reformována lidmi, kteří o žádnou reformu nestojí. 85% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skvelé načasovanie “Netflixu”. Dokument vyšiel pár dní pred začiatkom MS v Katare, a mňa by zaujimalo, aký to má práve teraz zmysel. Najviac ma ale zaráža výraz tváre Blattera, ktorý normálne bez hanby pôsobí dojmom, akoby sa nič nestalo. Jeho ego, sebavedomie, dokonca občasné nadšenie v tvári, to je normálne na lakeť. Ďalšia grcanica je postoj všetkých týchto zmrdov (bez výnimky), ktorí dávali či brali úplatky, pričom sa teraz osočujú, obviňujú, obhajujú, až má človek dojem, že jediné, čo by týchto ľudí mohlo zastaviť, je pád do bezdnej studne, ktorá sa dá veľmi rýchlo po prvom žblnknutí - priklopiť. Čo sa dokumentu týka. Zaznieva tu mnoho informácií, vyjadrení, divák musí naozaj veľmi pozorne sledovať, aby mu najmä v záverečných epizódach, kedy sa podrobne rieši celková korupcia vo FIFE, niečo neušlo. Mňa osobne však zaujalo najmä iné prepojenie. A to práve to politické, kde sa opätovne ukázali henti buržoázni buzeranti od Galského kohúta, ktorý kompletne zneužili futbal ako taký, pre zlepšenie svojej ekonomickej situácie v krajine. Každopádne, v dokumente zaznie veľmi málo skutočných, fyzických dôkazov. Akoby to bolo vyskladané na klebetách či domnienkach. Mne je jasné, že sa podarilo preukázať kadečo, no osobne som si myslel, že obsahom dokumentu bude väčšia prezentácia napáchanej kriminality, ktorej sa henta banda permanentne dopúšťala a dopúšťa. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Poctivá dokumentární práce, jen ten závěrečný titulek o údajných tisících mrtvých dělníků (kontra 3, které přiznává Katar) mohli zaměnit za fotky a konkrétní jména- to by tomu dodalo na vážnosti. Z MS v Kataru mám i bez tohoto dokumentu smíšené pocity. Z fotbalu se stává taková obluda, slovy Joao Havelange, která tu zazněla- takové monstrum, že na něj jednou přestanu koukat- přestože ho miluju. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý náhled pod pokličku největší fotbalové asociace. Líbí se mi, jak dokument zpracovává FIFA prakticky od jejích začátků až do dnešní doby a jak dává prostor všem zúčastněným stranám (Blatterova sebejistota je naprosto boží). To, že je na podobných postech korupce na denním pořádku není zas taková novinka. Asi se to mohlo trochu zkrátit, přeci jen se dost věcí i několikrát opakuje. Ale nejvíc musím ocenit, že s nástupem Infantina není v dokumentu vše růžové a nebojí se říct, že je to stejný prospěchář, jako všichni před ním. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Hnus, Velebnosti! O tom, že se z fotbalu stala žumpa plná korupce, neuvěřitelně přeplácených 'hvězd' a předem jasných výsledků netřeba diskutovat. Zde je vidět proč... Asi jsem to čekal ještě víc třaskavější..v podstatě zde nebylo uvedeno nic o čem by se již nevědělo. Sem tam se to táhlo a opakovalo se vícekrát jedno téma. Infantino ve mně rozhodně důvěru nevzbuzuje a myslím, že šance na zlepšení tu není... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama