Reklama

Reklama

Železní bratři

  • USA The Iron Claw (více)
Trailer 9

Bratři, synové, šampioni. Kevin, Kerry, David a Mike Von Erichové zápasili nejen se soupeři v ringu, ale i s rodinným prokletím. Emotivní příběh natočený podle skutečné události odhaluje jejich sourozeneckou lásku a oddanost rodině, ale i tvrdý dril despotického otce a trenéra v jedné osobě. V rolích bratrů, kteří se v osmdesátých letech svými výkony zapsali do historie profesionálního wrestlingu, září Zac Efron, Jeremy Allen WhiteHarris Dickinson. (Aerofilms)

(více)

Videa (9)

Trailer 9

Recenze (93)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný příběh (a to ještě jednoho bratra ubrali, protože tomu by už nevěřil nikdo), který si úplně říkal o filmové zpracování. Wrestling mě sice nikdy nezajímal - a ani nezačne, je to vážně něco nelidsky odporného, ale síla toho filmu je hlavně v psychologii a dynamice rodinných vztahů.  A o úžasném bratrství. Ta rodina rozhodně nebyla prokletá, jak si postupně všichni namluvili - jen otec byl autoritářské hovado (a ano, díky tomu chlapci dřeli a byli úspěšní) a matka pobožná bezcitná kráva (tedy aspoň v tom filmu). Učebnicový příklad toho, že ani ten největší úspěch pocit šťastného života negeneruje. Když tady okolo lidé píší, kolik jich na tom bylo s nimi v kině:  tak u nás dohromady tři. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ten film se opravdu strašně snaží vzbudit zdání, že chvaty, které nasazuje a údery, které rozdává, jsou skutečné. Dokonce si s touhle meta-iluzí ran, jež film divákovi zasazuje, invenčně hraje díky motivu wrestlingu coby bolestivého divadla, které je jen na oko, přesto dokáže diváky i aktéry zcela pohltit a zjizvit. Jenže aby tahle iluze byla dokonalá, musel by být Durkin stejně zručný scenárista jako režisér. A to není. Rodinné vztahy se mu rozutíkají pod rukama, jednotlivé linky jsou nedotažené, postavy se trochu nahodile vytrácejí a velká slova ani doslovné symbolické scény iluzi plnosti nevytvoří. Efron nabral he-manovskou muskulaturu, ale jeho herectví je gumové a placaté. Svou tuřínovou hlavou prokletého dobráka, který je silnější, než si sám myslí, film neutáhne. Koncentrace tragédii vinou neuspokojivých elips může nakonec budit spíš cynismus než účast a celá tahle upocená sestava o křehké maskulinitě nakonec sama sebe pokládá na lopatky pitomoučkým závěrem. ()

Reklama

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Finally, The Virgin Suicides for boys! Nejdojemnější film minulého roku je pro mě bez debaty tento o wrestlingu. Kdyby mi to někdo řekl ještě před měsícem, neuvěřím. „I used to be a brother and now I’m not a brother anymore.“ Doteď je mi do breku, když si na tu scénu vzpomenu. Masterpiece. No notes. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

No, wow. SIlný příběh, to bez debat. Není na něm moc co hodnotit, kdy je životopisný, nicméně mě přeci jen mrzelo vynechání z příběhu nejmladšího bratra. To už by ten film snad snesl. Celé se to nicméně táhne velice pomalu a nezáživně, nepodařilo se mi vybudovat k žádné postavě vztah, jediný silný moment jsou slzy v závěru. Jinak celý počin působí spíše neuvěřitelně. Zac ztvárnil Kevina skvěle, ale asociální rodiče mi extrémně vadili. ()

Lopezka1982 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy podle skutečnosti, tak jsem se rozhodla vydat i na tento. Mohl být klidně o něco kratší, ta první půlka se docela táhla, ale jinak se mi film líbil, i když nejsem fanynka wrestlingu. Upřímně jsem také byla zvědavá na Zaca Efrona, kterého jsem dlouho nikde ve filmu neviděla. Druhá polovina byl tedy masakr a vůbec jsem nestíhala pobírat všechny smutné události co následovaly. Tím, že se to opravdu stalo jsem byla emočně velmi smutná a jsem ráda, že si režisér vybral toto téma a rozšíil tento smutný příběh mezi lidi. Film se mi líbil, prostředí, výběr herců atd, takže doporučuji. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (13)

  • Chavo Guerrero, ktorý stvárňuje The Sheika, tiež pôsobil ako hlavný poradca pre wrestling počas natáčania. Guerrero tiež hovoril s hercami o predčasných úmrtiach v profesionálnom wrestlingu, vrátane smrti jeho strýka Eddieho Guerrera. (Arsenal83)
  • Patriarcha rodiny Van Erich, Fritz (Holt McCallany), zemřel na rakovinu v roce 1997 ve svém domě v okrese Denton ve věku 68 let. Pět ze svých šesti synů přežil. Jeho prvorozený syn Jack Jr. se v roce 1959 ve věku 6 let utopil v louži před svým domem u Niagarských vodopádů poté, co byl omylem zasažen elektrickým proudem. V roce 1984 David Von Erich zemřel na enteritidu v tokijském hotelu ve věku 25 let. Mike, Chris a Kerry spáchali sebevraždu; Mike si v roce 1987 ve věku 23 let vzal předávkování Placidylem u jezera Lewisville, Chris si v roce 1991 ve věku 21 let sám střelil do hlavy z pistole ráže 9 mm a Kerry si v roce 1993 ve věku 33 let sám střelil do hrudníku na rodinné zahradě. Kevin Von Erich byl posledním přeživším synem. Tyto smrti jsou hlavním základem pro rozšířený mýtus o rodinné kletbě. Termín „Von Erich kletba“ se také používá hovorově k odkazu na řetězec událostí. Ale kletba se rozšířila i mimo samotnou rodinu, protože mnoho blízkých přátel zápasnického sportu, kteří byli vycvičeni Fritzem Von Erichem, také zahynulo podobným podezřelým způsobem. Gino Hernandez a Bruiser Brody, dva zápasníci nejblíže Van Erichům, zemřeli v letech 1986 a 1988. Hernandez byl původně považován za vraha, ale později bylo prokázáno, že šlo o sebevraždu, a Brody byl bodnut nožem v šatně po zápase bez jakýchkoliv svědků. (Kailo)

Související novinky

Bruce Springsteen dostane hraný film

Bruce Springsteen dostane hraný film

09.04.2024

Příběh legendárního amerického rockového zpěváka a kytaristy Bruce Springsteena se dočká hraného filmu. Chystané dílo by mělo sledovat zejména období vzniku hudebníkova šestého studiového alba s… (více)

Reklama

Reklama