Reklama

Reklama

Podezření

  • USA Under Suspicion (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ulice tropického přístavu San Juan, na ostrově Portoriko, jsou zaplněné k prasknutí. Koná se tu tradiční festival. Ti, co se veselí ani netuší, že ve městě došlo k dvěma závažným zločinům. V obou případech se stala obětí nezletilá dívka, kterou pachatel před smrtí znásilnil. Bohatý právník Henry Hearst se chystá se svojí o mnoho let mladší ženou Chantal na dobročinný večírek, když se ozve telefon, kterým ho policejní kapitán Victor Benezet vyzve, aby se krátce zastavil na policejní stanici k doplnění výpovědi. Hearst totiž objevil a ohlásil druhou vraždu. Banální vyšetřování se postupně mění v celonoční křížový výslech, při němž je konfrontována i Chantal. Je tu řada indicií, nasvědčujících, že ctihodný a vážený zastánce práva bude postaven mimo zákon. Ve chvíli, kdy se Hearst pod tíhou argumentů dozná, a Chantal připustí, že si dávno všimla manželovy slabosti pro dospívající děvčátka, dostane kapitán Benezet do rukou nezvratný důkaz. Svědčí ve prospěch Henryho Hearsta... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

monolog 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že by filmu neuškodilo jemně prostříhat, hlavně protože občas až příliš "zdržuje" následující děj. Chvíli jsem nemohl odtrhnout oči a pak jsem zase koukal na jiný programy, bach se neukousal znuděním. Ale i tak je to výborný film. Vystačí si s málem (pokud se tedy dá oběma představitelům hlavních postav říkat málo) a nehraje jen na akci ani coolovost nebo všechny ty nové nešvary. Oba herci jsou staří praktici, oba znají nejlepší způsob, jak hrát a oba jej maximálně využili. O nic jiného totiž v tomto snímku nejde, než o koncert dvou hereckých hvězd. Stejně jako v původním Svědkovi s Linem Venturou tu jde hlavně o psychiku postav a rozklad osobnosti z důvodu nedostatku spánku a neustálého vyptávání, nedůvěry přátel a své rodiny. A svým způsobem to nastolilo i několik důležitých otázek, protože kdy má muž přestat mít rád mladé dívky? Kdy se mu mají přestat líbit? Když je mu padesát a přestává mít pevné břicho a svalstvo, nebo když je mu čtyřicet, když už se "nehodí", aby pletl hlavu děvčatům, jejichž by mohl být otcem? Stejně tak ale kdy se mají přestat líbit stárnoucím ženám mladí kluci? I když si to možná neuvědomujeme, tohle je častý problém naší společnosti. Předsudky. Předsudky vůči všem a všemu, i sobě samým. A když se zamyslíte trochu hlouběji, předsudky jsou i takové to napomínání rodičů: Neukazuj prstem! Nevrť se! Neříká se co, ale prosím. apod. (to poslední jsem obcházel otázkou Co prosím?) Znáte to všichni. Tento film sice nedává odpověď na to, jak se s předsudky (ale můžete tomu klidně říkat i jinak) vypořádat, ale ukazuje nám, kam až by to mohlo zajít, když si nedáme pozor na naše morální a kulturní dědictví po předcích a necháme ho zasahovat do svého jednání. Co se týká básnění na téma Monica Bellucci, to přenechám jiným. Vždycky mi přišla spíš jak Ledová královna, která je horší jak teplý pivo (v mém případě víno) a studená němka dohromady (v mém případě češka). ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma prekvapilo a takmer odrovnalo. Komorná vyšetrovačka, so zaujímavou kamerou a strihom, ktorá je natočená pomerne divadelne - krásne kompozície, celé je to vystavané na dialógoch... Perfektne obsadení herci, kde nečakane vyčnieva chameleón Gene Hackman, ktorý je raz odporný, raz sympatický a aj napriek tomu, že jeho herctvo už pozná každý, dokáže prekvapiť. Režisér sa hrá s formou až som mal niekedy pocit, že to s prelínačkami a strihmi preháňa, ale nakoniec to vždy ostalo v prijatelnej miere. Nenápadné ale o to silnejšie... ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, tak tohle je moje guilty pleasure. Ano, film začíná v podstatě nijak zajímavě, prostě advokát Gene Hackman se zastaví na "10 minut" za svým přítelem policistou Morganem Freemanem, aby upřesnil výpověď. Pak se začne příběh pomalu, ale jistě rozjíždět až dospěje k neuvěřitelnému a zároveň děsivému konci...Herecký koncert pánů Hackmana a Freemana. Závěrečná scéna beze slov mě vždycky dostane, protože vyvolává otázku, jak dál? Ta však zůstane navždy nezodpovězena. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá konverzačka, ktorá nenudí a napriek tušeniu, že tu niečo neštimuje, že sa dočkáme prekvapenia, nie je všetko dopredu uhádnuteľné. Ja som polovicu tajomstva rozlúskol, keď prvýkrát prehovoril na výsluchu druhý policajt – Thomas Jane – tá jeho zainteresovanosť v príbehu z neho priam sršala. Na druhej strane vyriešenie vraždy som neodhalil, čiže má to ten polovičatý efekt dobrej krimi. No a O Monice Bellucci z tých časov veľa hovoriť netreba, to nie je herečka, to je maľovaný obraz. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

když zestárlému právníkovi volá kapitán policie, aby se na 10 minut stavil na stanici, že pouze potřebují upřesnit něco ve výpovědi o nálezu mrtvoly malé holčičky, tak právník netuší, že se stal hlavním podezřelým... v jeho výpovědi nacházíme stále větší trhliny, společně s policisty vstupujem do jeho vzpomínek na celou událost a v podstatě sledujeme alternativní minulost (mimochodem tyto scény se mi na filmu líbily nejvíc) a spějeme k šokujícímu doznání. Ale můsím říct, že jsem čekal brutálnější psychický teror, zas taková síla mi to nepřišla... a Monica Bellucci je v tomto filmu vzkutku andělská ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film sa natáčal v San Juan (Portoriko) vo februári 1999. (Arsenal83)
  • Na fotkách za stolom, keď Morgan Freeman vypočúval Gene Hackmana, bol skutočný guvernér Portorika Pedro Rossello a na ďalších fotkách bol policajný superintendent Pedro Toledo. (Arsenal83)
  • Na začiatku si Hearst (Gene Hackman) opakovane mýli Owensovo (Thomas Jane) meno a stále ho oslovuje "Obie". Ide o hlbšiu urážku, ktorá odkazuje na skutočného policajta Williama Obanheina. Obanhein zatkol Arla Guthrieho v Stockbridge, MA za znečisťovanie miesta odpadkami v roku 1965 a niekoľkokrát hrubo prekročil svoje právomoci, keď za takto málo závažný priestupok Gutrhieho spútal, hodil do cely a tam mu nechal odstrániť toaletu, aby sa nemohol obesiť. Incident bol sfilmovaný v Alice's Restaurant (1969), kde Obanhein si vo filme zahral sám seba, pretože, ako povedal: "Radšej budem sám vyzerať ako hlupák, než aby niekto iný hral mňa ako hlupáka." (Arsenal83)

Reklama

Reklama