Reklama

Reklama

Jak krtek ke kalhotkám přišel

  • Československo Krtek a kalhotky (více)

Obsahy(1)

Krtek si chce udělat kalhotky, a tak poprosí ostatní zvířátka, aby mu pomohla. Ruku k dílu přiloží mravenci, čáp, ba dokonce i rak. Když je hotovo, začne se krtek obdivovat ve svém zrcadle a je se sebou spokojen. (skinny9)

Recenze (195)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Sedmá pečeť, Cabiriiny noci, Stezky slávy, Jeřábi táhnou a první Krteček. Ten padesátý sedmý měl něco do sebe. — Jako malinkého mě na tom mátly dvě věci – mluvící kytka, co se kultivovaným ženským hlasem ohrazuje proti útokům brouků a housenek, načež se nechá bez hlesu vyrvat z kořenů, a taky to asi bylo moje první setkání s eliptickým střihem: nechápal jsem, jak krtek ví, co má dělat, když mu to len nestihl říct. Jo, to už je dávno. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší část je kolem 4:47, kdy "vyhání" brouky ze lnu. :-)) Trochu mi vadí občasná krtkova bezohledost. Vyplaší včelu z květiny, budí ježka... Jako by se měl kvůli jeho kalhotkám celý les zbláznit. Aspoň mu to trochu vrátil komár svým kousnutím. A nějaký výchovný přínos je kvůli mnohým biologickým nepřesnostem diskutabilní... ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tohle je úplně jiný Krteček, než ten, kterého si pod tímto označením představuji já. Je úplně jinak kreslený, má ocásek a je namluvený. Tento snímek je typický pro českný animovaný film té doby. Po technické stránce je jistě na vysoké úrovni, příběh je milý, dabing kvalitní. Avšak zlatá éra Krtka pro mě začíná až dílem Krtek a autíčko. Avšak jedná se o povinný předstupeň, kterým prošla spousta kreslených postaviček, která časem zkultovněla. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle krteček byl snad první, na kterého jsem se díval. Taťka mi ho dovezl na videokazetě. Viděl jsem ho několikrát. Je to plně dojemný umělecký skvost hodný dětského světa a podivení nad opravdovostí, která dnes chybí mnoha filmům. Dokáže rozplakat i příjemně zajřát u srdce. Naproto plně vnímáte toho báječného vítečníka. Nechci to více popisovat, tohle se musí vidět. Měl by tady být seznam nejlepších pohádek. Tento by patřil do první dvacítky. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Popis výrobního procesu, dalo by se říct ... A je překrásný! Hned v prvních 50 vteřinách se na rozkvetlé louce objeví asi 20 kvetoucích rostlin. Jsou vyobrazeny tak věrně, že se dají rozpoznat (koukol, jitrocel kopinatý, zvonek luční, řebříček, vlčí mák, smetanka lékařská, kapraď samec, jahodník, sedmíkrásky, netřesk, mařinka vonná, třezalka tečkovaná). Ponechme stranou, že v tomto složení by na louce nikdy současně kvést nemohly, jako pozadí jsou úžasné. Pod borovicí vykukují mochomůrky červené, mezi borůvkami se krčí václavky. Také plejáda zvířátek je pozoruhodná. Krtek má ještě ocásek a není tak stylizovaný jako v pozdějších letech, je tu myška, co se pohybuje a skutečně vypadá jako myš, krásná babočka kopřivová, rak, hlemýžď, poměrně vzácný rákosník tamariškový (na rozdíl od rákosníka obecného je krásně vybarvený s typickým proužkem přes oko), len napadly broučci a housenka (dle zbarevní také babočka kopřivová), včelka, skokan zelený, který nechodí po dvou, ale skáče, jak se na žábu sluší a patří, komár, který je sice stylizovaný, ale má svůj charakteristický bzukot, čáp, ježek, tři křižáci obecní soukají len, armáda čtyřnohých mravenců se osvědčí jako tkalci, sameček roháče stříhá nit, čmelák troubí na kvítek, druhý hraje na list jako na basu, cvček na housličky. Závěrečné zveršované shrnutí jsme si s dětmi přeříkávaly na procházkách. Takto má vypadat animovaný film pro děti - nešizený s dobrým scénářem, profesionálně nadabovaný s podmanivou hudbou. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (10)

  • Kreslená postavička vznikla úplnou náhodou. Zdeněk Miler chcel, aby to bolo zvieratko, ktoré ešte nikdy v rozprávke nehralo. Premýšľal, nič mu nenapadalo, až napokon na prechádzke zakopol o krtinec, čím sa všetko vyriešilo. (Raccoon.city)
  • Jedná se o prvního a zároveň jediného dabovaného Krtečka. O jeho hlas se postaral tehdy pětiletý Jiří Prager. (Roman.Ticka)
  • Kromě mnoha zvířátek nakreslil Zdeněk Miler do filmu i množství rostlin, které jsou v naprosté většině zcela konkrétní. Jsou jimi (víceméně chronologicky podle scén filmu): zvonek okrouhlolistý, jitrocel prostřední, kohoutek luční, podběl lékařský, pcháč oset, drchnička rolní, vesnovka obecná, mařinka vonná, škarda dvouletá, mák vlčí, pampeliška obecná, borovice lesní, jahodník obecný, bojínek luční, třezalka tečkovaná, řebříček obecný, pomněnka, sedmikráska chudobka, smolnička obecná, kokoška pastuší tobolka, hvozdík kropenatý, čekanka obecná, trojštět žlutavý, zeměžluč okolíkatá, rozrazil, heřmánek pravý, blatouch bahenní, vodní mor kanadský, rákos obecný, len setý, bodlák obecný, kopretina bílá, jetel plazivý, heřmánkovec nevonný, mateřídouška vejčitá, masité oplodí jírovce maďalu, lupina mnoholistá, mrkev obecná, jetel luční, růže šípková, devaterník velkokvětý, vřes obecný, brusnice borůvka, přeslička rolní, ploník obecný, pryšec chvojka, máčka ladní, jílek vytrvalý, ocún jesenní, několik kapradin a další. Kromě toho je také možno spatřit tři druhy hub: muchomůrku červenou, václavku obecnou a lišku obecnou. (Thanoris)

Reklama

Reklama