Reklama

Reklama

Krtek ve městě

  • Československo Krtko v meste
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Animovaný / Rodinný / Krátkometrážní
Československo, 1982, 29 min

Obsahy(1)

Jednoho dne se na kraji lesa, objeví lidé s buldozery a bagry. Zvířátka bezmocně sledují, jak jejich les mizí. Vtom se objeví helikoptéra, ze které vystoupí několik pánů v obleku, Poté, co položí základní kámen nového města, si všimnou zoufalého krtečka a jeho kamarádů, kteří přišli o svůj domov. Napíší tedy dokument, aby jim nikdo neublížil. Tak se krtek ocitá i s kamarády ve velkém městě, které je přeplněno auty a mrakodrapy. Městský život ale není to pravé pro zvířátka, která stále touží po lese. Tak se krtek a jeho kamarádi pokouší dostat zpět do přírody... (alcielle)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (70)

kinej 

všechny recenze uživatele

Možná nejlepší epizoda z celého krtečka. Tento film je přecpán geniálními nápady Zdeňka Millera. Díky tomu, že se jedná o delší epizodu vešlo se sem toho opravdu hodně z autorovy osobité tvorby. Například továrna, jež trio pařmenů myška, ježek a krtek navštíví působí jakoby ji nakreslilo dítě společně s kubistickým malířem. Nafukovací les a jiné vychytávky působí, jako kdyb snad autoři na něčem byli. Hudba celý tento úlet skvěle dopňuje. Přemýšlím, zda-li by bylo na místě slovo geniální. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Absolutně nejlepší český animovaný film, co jsem kdy viděl. Je v něm něco až neuvěřitelně depresivního, surrealistického a psychedelického. Až obskurní sci-fi poetika prostupuje tento kraťas každým animovaným políčkem. Člověk tu má dojem, že prožít celý život v panelovém bytě snad může být i fajn i když vůbec není. Dechberoucí! ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Krtek ve městě mi z dětství uvízl v hlavě asi nejvíce. Malý hmyzožravec se musí se svými zvířecími kamarády vypořádávat s náhlou ztrátou domova, který se z poklidného lesa mění v rušné město plné lidí. Nicméně pobyt ve městě si zvířátka umí i tak užít po svém skotačivém způsobu. Tento díl má velice silný ekologický podtext, čímž vedle nejmenšího publika osloví rovněž i dospělé. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Tohoto Krtečka mi jako pětiletému dítěti pouštěl dědeček na promítačce. Stará osmička, i ta půl hodina byla na dvou kotoučích a třikrát během projekce se film přetrhl a bylo ho potřeba slepovat... Ale já jsem byl v sedmém nebi - krteček a ještě na promítačce, která dělala ten zajímavý zvuk.... :) No prostě nemůžu jinak než za plný počet :) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Krtek ve městě byla vůbec moje první kniha, kterou jsem si sám přečetl, když jsem se naučil číst. Stále u nás doma má čestné místo v knihovně a už ji občas čtu vlastním dětem. Tento zfilmovaný kraťas, který stojí mimo klasickou večerníčkovou řadu a má samostatný delší příběh, jsem objevil až jako dospělý, když jsem se na něj díval se svými dětmi. Má oproti knize obsahově něco navíc. S dětmi jsem si opět si připomenul smutný příběh zvířecích hrdinů o jejich vyhnání z krásného lesa do nově stavěného a špinavého města. Na rok 1982 je nebývale pokrokový a opírá se do výstavby města a paneláků na úkor přírody. Divím se, že to tenkrát prošlo. To je ovšem optika dnešního dospělého. Přiznám se, že se mi kniha jako malému velmi líbila, ale byl jsem z ní smutný. Stejně jako se líbí mým dětem, které jsou z některých pasáží také smutné. Právě kvůli tomu pocitu nejdu na maximální hodnocení. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • V továrně na hračky je vidět, jak se hračky na pásu balí do krabice. Ve chvíli, kdy jsou na konci čtyři hračky, začne se balit krabice, ale během balení je náhle v krabici pět kousků. (sikky)

Reklama

Reklama