Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedna z nejlepší rolí jinak velké, ale často upozaděné herečky Marcia Gay Harden. Ed Harris jako rozervaný umělec, jehož díla bych si jako jediný kus abstraktního umění pověsila doma na zeď a každý den se z nich těšila. V průběhu filmu jsem úplně zapomněla, že tam hraje Jennifer Connely, která sice film v posledních 15 minutách tak jako Angelina Jolie ve Světu zítřka neosvětlila, ale stejně jako ona příjemně a překvapivě zpetřila. A samozřejmě konec je naprosto neskutečný a krásně vystihující. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od iných "maliarskych" filmov z poslednej doby (Frida, Modigliani) tento nekĺže po povrchu, ani sa nespolieha na vonkajškovú atraktívnosť. Naopak, režisér a hlavný protagonista v jednej osobe sa rozhodol pre menej okázalé, introspektívnejšie rozprávanie, ktoré miestami ohromí svojou hĺbkou a silou, inokedy len tak bezradne a akoby neopodstatnene preletí okolo vás. Keby skrátka Ed Harris aj režijnú stránku svojho filmu zvládol tak bravúrne, ako sa herecky vysporiadal so svojou postavou, vzniklo by dielo porovnateľné s genialitou Pollockových obrazov. Takto je to lepší priemer a musíte buď "ujíždět" na Pollockovi alebo Harrisovi, aby ste mali dôvod vyhlásiť tento film za svojho najlepšieho kamaráta. Lepšieho než váš obľúbený plyšový macík... ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Tradične komponovaná biografická snímka, miestami pôsobiaca ako vystrihnutá z oscarovej brožúry. A to môže byť rovnako výhodou, ako aj nevýhodou. V niektorých momentoch Pollock funguje ukážkovo a dokáže skutočne zaujať, inokedy však mierne nudí a prehnaná stopáž je nutným zlom potrebným k prekresleniu jeho života. Jackson Pollock, famózny umelec a zároveň úbohá troska trpacia problémami s alkoholom a mentálnymi poruchami, bol našťastie nesmierne zaujímavou osobnosťou a Ed Harris mal vyhranenú víziu a presne vedel, ako ju herecky i režijne dať na filmové plátno. Najviac ma bavili scény jeho samotnej výtvarnej tvorby, dokreslenej hravým soundtrackom. A okrem toho mal Harris k dispozícii ešte Marciu Gay Harden, ktorá presne demonštruje, čo si predstavujem pod pojmom "famózny herecký výkon". (7/10) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli životopisné filmy nemusím, "Pollock" má své kvality, z nichž ta největší se jmenuje Ed Harris. Chlapík vzhledově podobný Pollockovi si tímto filmem bezesporu splnil svůj velký sen a to se cení. "Pollock" mi v mnohém připomněl jiný životopisný snímek s rovněž lakonickým názvem "Capote" v režii Bennetta Millera z r. 2005. Herectví Eda Harrise i Philipa Seymoura Hoffmana má k sobě v těchto filmech blízko, oba hrají velmi uměřeně bez velkých gest postavu, se kterou se dokonale ztotožnili a které typově odpovídají. Capote i Pollock zápasili s alkoholem a oba se stali ještě za života legendami. Všem zájemcům o život Jacksona Pollocka lze tento film jen doporučit, ve dvou hodinách stihne seznámit s nejdůležitějšími momenty života tohoto slavného představitele abstraktního expresionismu, včetně jeho tragického konce. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Vzor pro všechny životopisné filmy - takový je Pollock. Mistrně vybírá z příběhu malířského velikána to nejpodstatnější a dokonale ho přibližuje jako člověka, malíře, ožralu, manžela, ale především jako výjimečnou osobnost. A skutečně, největší síla tady tkví v detailech, v obyčejném dloubání se prsty v barvě nebo v rozbitých lahvích od mlíka při opilé jízdě na kole. Ed Harris byl fantastický Jackson Pollock a Marcia Gay Harden o nic horší Lee Krasner. Jsem rád, že jsem to tenkrát poprvé viděl na gymplu při výtvarce (Staněk věděl, co dělá). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama