Reklama

Reklama

Jediná věc nebezpečnější než mise je útěk... Tajný zpravodajský agent Tom Harris (Gerard Butler) pracuje pro CIA a operuje na Blízkém Východě. Uvízne na nepřátelském území v Afghánistánu poté, co selhal  a jeho krytí bylo odhaleno. Nyní musí i se svým tlumočníkem Moem (Navid Negahban) uprchnout. Pronásledují ho nejlepší žoldáci světa a elitní speciální jednotky nepřítele. Dostat se do Kandaháru je jediná šance na záchranu. Zde na hrdinu budou čekat buď spojenecké vrtulníky, nebo kulka s jeho jménem. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (70)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Dvojička ku Covenantovi od Ritchieho. Butler bude drsňák do konca života, jeho parťák bol skvele castingovo obsadený, výpravu to malo perfektnú, vidieť, že to nie je tretia liga resp. céčko, ale poctivé kinobéčko. Aj Travis Fimmel si tu strihol fajn postavu. Nezávidel som veru situáciu Butlerovi a jeho tlmočníkovi, keď po nich šli všetci a viaceré strany zároveň. Normálne človek chápal všetkých agentov, ktorí tam vystupovali na všetkých stranách konfliktu. Neľutujem. Dávam síce len tri hviezdy, ale určite tie lepšie. Musím pozrieť Covenanta, aby som vedel zrovnať a možno zmeniť hodnotenie, takto si nechávam rezervu na väčší z dvojice takmer identických snímkov tohto roka. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Už od prvých momentov mi niečo pripadalo zvláštne. Scenár. Na "mainstreamový" akčný film vysielal príliš atypické signály. Až po odbití záverečných titulkov zisťujem, že ho spísal analytik vojenskej rozviedky, ktorý v realite aj skutočne v (takomto) teréne pôsobil. Toho vplyv bolo možné badať najmä v postranných dialógoch, referenciách na udalosti v pozadí, reflektovaní dopadov širších geopolitických hier na dané prostredia, v správnych a presných poukazovaniach na "regionálne praktiky" a v exaktných geografických zasadeniach a menovitých odkazovaniach na osoby a frakcie. V tomto dlho žiadny konkurenciu nemal a mať ani nebude (naposledy asi len Bigelowej opus 30 minút po polnoci). Problém ale nastáva vtedy, keď sa pozornosť presunie na faktory, ktoré zaujímajú bežného diváka – a tam je úplne vidieť, že LaFortune proste nie je scenárista, ale vojenský analytik – nulový cit pre autentickú dramatizáciu, prílišné prekombinovanie dejových liniek a "se vším všudy" proste z reťaze odtrhnuté a absurditou pomazané situácie (čo je tiež dosť na počudovanie, keď rejža Waugh má za opaskom počiny ako Trestanec a Zločinec). Ja mu to ale, ako až obsesívny fanatik danej témy, zazlievať rozhodne nebudem, nakoľko si značne vážim skôr faktory, ktoré som uviedol v úvode, a od piatich hviezd som teda ďaleko nebol. A bradatý Butler v akčných nárezoch je niečo, čo bolo (pre mňa/pre filmový svet) rozhodne nutné. Kandahar v tejto chvíli čestným členom v mojej pravidelnej rotácii snímok s opakovanými zhliadnutiami. A miestnych 50% je čistý výsmech, nakoľko Ritchieho Covenant s 81% moc odlišný veru nie je... "Welcome to New Afghanistan. Same as the old." (20.6.2023) (2.7.2023) (29.2.2024, cz dab) ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Tentokrát Žérárovi upadl Afganistán, kde ho dostali chuť honit snad úplně všichni. Od zfanatizovaných hadrových hlav přes pandžábské čmoudy až po hyenistické afroštěrbiny. A nebyl by to Žérár, aby si to honění pořádně mačisticky neužil, a tak se opět nonšalantně prošišlal několika nehostinnými provinciemi kozojebů až k předlouhému a řádně srdcervoucímu zamyšlení se nad kulturními diferencemi rodinných hovnot. Takhle to asi zní jako solidní akční porno s poselstvím, ovšem opak je pravdou, a jedná se spíše o takovou dost přeplácanou, prokecanou, místy nudnou a v detailech mongoloidní špionařinu, která se marně urputně snažila céčkově se progejovat k Ryčímu. Ovšem pořád lepší a méně rakovinotvorné i dementizující než libovolné audiovizuální leporelo od Mrvelu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak pravda je, že od spolupráce osvědčené dvojice jsem čekal trochu víc. První hodinu se v podstatě řeší jenom špionáž a politické pletichy. V té druhé se dočkáme i nějaké té akce, ale souhlasím, že není nijak zvlášť výjimečná ani na ní není nic nezapomenutelného. Nicméně do průměru do dotáhne jako vždy charizmatický Gerard a celkem dobrá souhra a chemie s jeho parťákem. Jinak na prakticky totožné téma už jsme tu letos měli film Covenant který mi asi ve finále vychází jako o něco lepší, ale tam se mi to současný hodnocení zdá trochu přestřelený zatím co tady je tak nějak odpovídající a já se s ním víceméně ztotožňuji.55% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Mě ty Butlerovky prostě baví. Jedna úplně stejně jak druhá, u každé z nich sedím přišpendlený do sedadla a čumím na akci s otevřenou hubou a jak to ten chlap dělá, to je mi teda záhadou. Každopádně i Kandahar je akcí nabitá naháněčka, a to tentokrát v Afghánistánu, kde po Butlerovi jde snad každý, kdo dokáže držet zbraň, a tak se na něj ze všech stran řítí auta, motorky, ISIS, vládní jednotky a všichni jej chtějí mrtvého. Není to sice až tak úderné, jak jeho zbylé filmy a ke konci se to trochu vleče, ale pořád převládá pozitivní pocit spokojenosti. Akce dobrá, kamera i pouštní scenérie lahůdka a scéna s naháněním vrtulníkem je skvělým highlightem celého filmu. Koho bavily jeho poslední snímky Plane, Last Seen Alive nebo celá série Pád Londýna, tak vřele i do Kandaharu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Roman (Travis Fimmel) používá při osvobozovací akci a při následné honičce český samopal Scorpion EVO 3. (JohnSmith)
  • Scenár k filmu napísal bývalý analytik vojenskej rozviedky Mitchell LaFortune. Vo filme si strihol cameo, paradoxne taktiež ako analytik. Podieľal sa aj na produkcii ako pridružený producent. (Real Tom Hardy)
  • Scenár vychádza z reálnych skúseností z terénu, ktoré Mitchell LaFortune zažil v službách Defence Intelligence Agency, pri jeho nasadení v Afganistane v roku 2013 a počas kauzy Snowden. (Arsenal83)

Reklama

Reklama