Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (140)

Fleur6 

všechny recenze uživatele

The Lion in Winter je prazvláštna historická dráma, ba až natoľko, že by som ju zaradila skôr medzi psychologické filmy typu Who's Afraid of Virginia Woolf? či A Streetcar Named Desire (i keď nepredpokladám, že podobných absurdít - vydarených - je veľa). V celom filme dominujú rozhovory postavené najmä na báze tragédií, ktoré sa odohrali v minulosti, výkony hlavných protagonistov (dokonalé bolo, keď sa všetci nasáčkovali do jednej miestnosti:), parodizácia rodinných vzťahov a úplný obraz dotvára komornosť filmu pripomínajúca divadelnú scénu. I keď počas trvania na Vás dopadne pravdepodobne väčšmi ten dramatický ráz, záverečný obraz vyvolá úsmev na tvári a Vy spokojne vypnete film ;) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Kostky jsou vrženy rozzuřeným králem zvířat v kleci. Zkřížení mečů rodinného klanu, jed kulatého stolu. Královská koruna na dosah. Křížová výprava krvelačných charakterů na panství "vybraného chování." Manipulativní intrikánství kymácející se pod erbem zášti, střídmé milosti, lakotné náklonnosti i nutného odpírání. Žhnoucí úklady, drancování hrdosti, tvrdohlavá ctižádost. Zdvořilý podpis sražen k zemi proradností lítou. Cudné zdvořilosti, zapeklité křiky, vyryté na chodník slávy zlaté horečky, šlápot urozenosti lemovaných dialogy opulentními, které spojily ikonické špičky herectví. Zbývá se jen uklonit než spadne opona. Ach, a ten uhrančivý "lucifer" Timothy Dalton, před jehož charismatem je nutno pokleknout. Ztepilé charisma bijící tak jasně do divákových očí. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pro historická dramata hemžící se intrikány a intrikánkami a překypující kvanty dialogů mám slabost odjakživa. Lev v zimě mě proto nemohl nenadchnout. Skvělý scénář podle výtečné divadelní hry (jejíž provedení mi ale v plzeňském divadle kvůli několika velice přehnaným, hysterickým hereckým výkonům nijak zvlášť neučarovalo) si napsal sám autor, rolí se chopila herecká extratřída, hudbu složil mistr J. B.... Tak co chtít víc? Za pozornost stojí rovněž český dabing, který patří k těm nejlepším, jaké jsem kdy slyšel. Bez přehánění. Úvodní čtvrthodinu filmu jsem sice sledoval v původním znění, ale jakmile jsem zjistil, co za dabingový poklad se skrývá v české stopě (Munzar, Adamová, Abrhám, Devátá, Postránecký, Zahajský, Strejček, Mrkvička), přepnul jsem a nechal to tak. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny stredoveky pribeh zo stredovekeho Anglicka o intrigach, sporoch, konfliktoch a casto aj osobnych nesympatiach. Distributor pise ze ide o stredoveke Anglicko z roku 1183 - no a vtedy na Anglicku vladla dynastia Plantagenetovcov 1154 - 1485, a ich nadvladu ukoncila storocna vojna a obcianska vojna Lancasterovci vs Yorkovci , tusim z rokov 1453 - 1485. Kulisy su na urovni a hoci chybaju vyraznejsie bitky a suboje, film stale drzia vo vysokom nadpriemere hlavne dialogy. Vysoko vyzdvihujem vybornu Katarinu Hepburn /Africka Kralovna/, ale ulohy sa dobre zhostil aj Peter O´Toole /Jak ukrast Venusi, Lawrence z Arabie/ a zjavil sa tu aj mlady Timothy Dalton /bondovky Living Daylights a Licence to Kill/, ba dokonca aj Hopkins, ale este neprerazil. Za seba hovorim, ze takmer genialna podivana, viac takychto filmov : 100 % ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Konverzační drama vysokých kvalit, plné piklí, intrik a pokřivených charakterů. Za takový scenář by se nemusel stydět ani Shakespeare. Škoda jen, že divadelní předloha z toho trčí více, než by se slušelo, na úkor plnohodnotného filmového prožitku. A přestože jsem velkým odpůrcem dabingu, tady udělám vzácnou výjimku a musím ho vyzdvihnout, byl znamenitý, s hlasy staré herecké garnitury, z dávné doby K.M.Walló, kdy český dabing patřil mezi nejlepší na světě. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Anthony Hopkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)
  • Scény sa zväčša obmedzujú na hradné prostredie a slúžia ako uštipačné zobrazenie dynastických zápasov. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama