Reklama

Reklama

Hráči z Indiany

Trailer

Basketbalový trenér Norman Dale byl v padesátých letech minulého století hvězda. A každý tým pod jeho vedením byl předurčený k vítězství. Každý hráč, který byl ochotný podvolit se jeho mnohdy drsným a nesmlouvavým metodám, měl šanci dotáhnout to opravdu vysoko. Ale našli se i tací, kteří chtěli jít vlastní cestou. A proto má také Norman Dale nyní poslední šanci, jak po útoku na vlastního hráče zachránit svoji téměř mrtvou koučovskou kariéru. Jeho novým a možná posledním týmem se stává družstvo ze zapadlé lokální střední školy v Indianě, které se vždy potácelo na chvostu tabulek a nikdy neokusilo, jak vlastně vypadá opravdová košíková, což se nejvíc projevuje na jeho hráčích, hejskovitých dlouhánech s minimální herní morálkou a ještě menším citem pro zodpovědnost. A Daleovi je jasné, že v tomto družstvu se bude muset mnohé změnit. Otázka ale zní, zda tentokrát nezmůže víc než autorita obyčejná lidskost. Svoje hráče z Indiany dovede ke hvězdám v legendárním sportovním dramatu režiséra Davida Anspaugha držitel dvou Oscarů Gene Hackman. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bílí muži sice neumějí skákat, ale zato umí střílet (než mě někdo obviní z členství v KKK, myslím tím na koš).. Mužstvo outsiderů, počáteční nedůvěra, vštípení té správně herní a životní filozofie a finálový zápas, kdy David proti filištýnským rozhodne v poslední vteřině. Schématem ryze klasické sportovní drama, které od okamžiku občanského referenda o setrvání kouče (pro současnost více než absurdní představa) a rozhodnutí bílého LeBrona Jimmyho přestat býti Bardotkou neuvěřitelně nabere na intenzitě a to především díky skutečnosti, že hudba Jerryho Goldsmithe je pro Hoosiers něco jako vítězná tříbodová střela se závěrečným klaksonem. Tým! ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný film z basketbalového prostředí podle skutečného příběhu. Výborný Gene Hackman v roli trenéra, zajímavé role pro Dennise Hoppera i Barbaru Hershey, uvěřitelní studentští představitelé i většina basketbalových scén, jen jsem si při novém shlédnutí filmu (a s novým "dabingem") opravdu ale opravdu nemohl zvyknout na pokyn "Pauza !". To jsem si vždycky musel na vydejchání dát time-out :-) ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy o tom, jak neznámej a podceňovanej tým něco vyhraje, můžou těžko něčim překvapit. Pokud si na začátku sestavíte seznam klišé, který se hojně vyskytujou ve sportovních filmech, tak je postupně všechny odškrtáte. Když tam začaly padat hlášky jako "Bůh tě chce vidět na hřišti." nebo "Tenhle zápas chci vyhrát pro svýho tátu.", tak jsem měl fakt dost. Nutno dodat, že pokud se zrovna děj neodehrává přímo na hřišti (nebo v šatně), tak je to celkem dobrý. Pro mě je to tak na rozhraní 2-3 hvězdy, ale za solidní výkony Hackmana a Hoppera zaokrouhlim nahoru. Ale čekal jsem teda víc. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

I když sportovní scény nejsou příliš reálné a příběh je od A do Z samé klišé, je toto drama o svérázném trenéru, který dovede skupinku průměrných basketbalistů na mety nejvyšší, jedním z nejlepších filmů točících se kolem sportu jakéhokoliv druhu. Nominací na Oscara oceněný dojemně obdivuhodný výkon Dennise Hoopera ve vedlejší roli, trefná hudba klasika Jerryho Goldsmithe, charismatický Gene Hackman, to vše se rovná legenda mezi sportovními snímky. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Hickory je střední školička v pidiměstečku, na které si nevzpomíná ani aktuální GPS navigace. V roce 1954 na tuto školu přichází basketbalový trenér Dane. Jedná se o sportovního fanatika, který kvůli své umíněnosti a hříchům z minulosti nemůže nikdy získat solidní angažmá. Jeho nový tým stěží zaplní lavičku dvěma náhradníky a každý ctihodný občan městečka by chtěl trenérovi určovat sestavu i strategii. Zvlášť poté, když trenér věnuje většinu času fyzické přípravě a nechává své svěřence pouze snít o míči. Dane ustojí pokus o své odvolání, když se se za něj postaví místní hvězda Jimmy a za svého asistenta si netradičně zvolí podivína, v jehož žilách koluje stoprocentní líh. Bez nejmenších šancí na úspěch vstupuje Hickory do celostátního středoškolského poháru, ve kterém nastupují budoucí hvězdy NBA v dresech bohatých univerzit. A o souboji Davida s mnoha Goliáši je tato pohádka, jejíž scénář sepsal sám mistr Život. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (15)

  • Hlasatel finálového zápasu je Hilliard Gates, který komentoval finále i ve skutečnosti. (KucC)
  • Založeno na pravdivém příběhu z roku 1954, kdy se stal Indianskými mistry tým z malého města jménem Milán. (c.tucker)
  • Skutečný zápas se odehrál mezi Milan indians a Muncie Central Bearcats. Ve filmu byli oponenti South Bend Central Bears. Ve skutečnosti se šampionát odehrál v roce 1954 a ne 1952 jak ve filmu. Skutečné skóre zápasu bylo Milan 32, Muncie Central 30. (c.tucker)

Reklama

Reklama