Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chorvatského městečka Karlovac se válka v Jugoslávii zatím příliš nedotkla. Má jednoho mrtvého hrdinu, kterého jeho syn právě přivezl z fronty pohřbít domů. A má také jednoho Srba, který žije uprostřed chorvatského města. Tichou noc protne několik výstřelů a od té chvíle už v Karlovacu není žádný živý Srb. A tak přijíždí policie, aby vyšetřila smrt srbského lichváře Vasiće. (Snorlax)

(více)

Recenze (21)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Výborný příběh, skvělé zpracování, otřesná závěrečná minuta. Ten hollywoodský konec si odmyslím a je z toho opět báječný film. Brešan ukazuje, jak všemocný je pro film střih. Může ho okleštit, nebo dovyprávět. A já vlastně ani úplně nevím, jestli by byla moc velká škoda, kdyby nám nestihl dovyprávět o zkamenělých srdcích dětí, které prošly válkou s puškou v ruce. Ale ano, vím, byla by to škoda nepoznat ten příběh celý. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

"My všichni jsme svědkové! Kdo nás potřebuje? Musí nás všechny zabít!" Perfektní scénář a zajímavý příběh, který by byl napínavý i bez neustálého střídání časových rovin, které mírně připomíná Kurosawova Rašomona - první segment trvá 10 minut a odvypráví celý příběh až do konce. Následně se film čtyřikrát vrátí, aby doplnil informace, které nám napoprvé neposkytl, takže si divák musí na leccos změnit názor. Ukáže se, že vše je množem zašmodrchanější, nakonec je to propletené tak moc, až to působí trochu křečovitě, ale přimhouřil jsem nad tím oko. Kromě tohoto "vracení" je film plný i flashbacků, flashforwardů a v jednu chvíli dokonce protnutí dvou časových rovin! Přesto všechno není děj nepřehledný. Mimo jiné film reflektuje boj za nezávislost Chorvatska a přiznává zločiny i na chorvatské straně! ()

Reklama

Tanner 

všechny recenze uživatele

Při úvodní fantastické dlouhé sekvenci bez střihu, kdy kamera projde skrze několik exteriérových i interiérových prostor, jsem si dokonce vzpomněl na podobně geniální kousek v podání M. Antonioniho. Dějové vlákno se zde všelijak prapodivně třepí, režie se vrací do stále stejných příběhových bodů, aby je vždy vykreslila trochu jinak, takže divák se může trochu ztrácet, ale z celkového pohledu je poselství více než zřejmé. Postupně se také skrze různé flashbacky a vzpomínky dozvídáme osudy jednotlivých postav. Úhrnem lze o filmu Svjedoci říci, že jde o formálně zajímavou a působivou reflexi balkánského válečného konfliktu. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že Brešan je dnes nejvíce ceněný chorvatský režisér. Asi právem. Tady například skvěle zachytil pokřivenost morálních hodnot, neschopnost rozlišovat dobro a zlo vykořeněných mladíků postižených tragickou válečnou zkušeností. Překvapivě mi to dojde dost prosrbské, zbytečně patetické, ale dobře zahrané, formálně zajímavé a emocionálně působivé. Zvlášt moment, kdy i nezasvěcený divák neznalý literární předlohy (ano-já) zjistí, proč se Pavičićova novela jmenuje "Sádrová ovce". ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zajímavá analýza charakterů, pramenící z pouhé pomsty a zbavení se svědka. Film je v mnoha ohledech hodně výstižný, svým způsobem psychologizující a v detailech přesvědčivý. Bylo to určitě silné. Obrazový hlavolam konstruuje výstavbu děje jinak, než jsem byl zvyklý vídat. Snad aby divák lépe pochopil? Příčiny a projevy nechat žít, či zabít jsou ztvárněny dobře, byť na můj vkus poněkud úspornými prostředky. Možná stejně jako mně vás také dost překvapil konec. ()

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal v oblasti okolo mesta Karlovac v Chorvátsku. (Marek1991)

Reklama

Reklama