Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

k212 

všechny recenze uživatele

Hodinka a půl ve společnosti tohoto matematicko-psychologického filmu rozhodně nemůže uškodit, je to komorní drama o čtyřech lidech a jejich spřízněnosti - profesní a osobní, také o velmi nepatrné hranici mezi šílenstvím a normálností. Což je v podstatě v Důkazu tou největší otázkou předloženou, nicméně nezodpovězenou. Herecké výkony jsou opravdu obdivuhodné a nejen bezchybné postavy Catherine a otce v podání Gwyneth Paltrow a Anthony Hopkinse, ale rovněž Hal Jakea Gyllenhalla a pragmatická sestra Hope Davisové. Jemný a bolestný koncert dvou excentrických, dvou relativně normálních postav, je umocňován citlivou hudbou a přesnou režií. Co víc chtít od takového filmu? Snad onen důkaz? Těžko říct. ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Matematika a zase ta matematika. Jako bych jí neměl dost, když ve škole jí mám až po krk. Ale k věci. Jakmile jsem se dočetl, že film bude o vědě v matematice, tušil jsem, že to nebude nějaký „lehčí“ film, který mě provede svým dějem, ani nebudu vědět jak. Také jsem si ihned vzpomněl na Čistou duši, jenž je pro mě v tomto oboru filmem číslo jedna. Ale kupodivu mě tento film vůbec nezklamal. Naopak. Překvapilo mě, že i když je život matematika velice fádní, vesměs přímočarý a nasměrovaný jen k jednomu cíli, tak to samé nemusí platit i o filmu.. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Další z "povinných" filmů o schizofrenii. Svět matematiky je mi však naprosto vzdálen, takže hlavní jádro filmu, o co šlo, mi bylo lhostejné. Jde poznat, že jde o adaptaci divadelni hry, neboť je film postaven především na dialozích, které jsou mistrné. Gwyneth Paltrow i Anthony Hopkins si střihli pozoruhodné role, ve kterých oba zazářili. Látka je to inspirující, bohužel co se týká matic, důkazů a derivací, se nachází mimo moje schopnosti chápání a vnímání. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když mi řeknete jednou větou, o čem ten film je, bude mi to připadat zajímavější než konečný výsledek. Bohužel. Mně ten scénář pořád přišel příliš divadelní a ani flashbacková režie to nedokázala zakrýt. Naštěstí tu aspoň zbyla čtveřice výborných herců a hereček, jejichž výkony nehodlám zpochybňovat. A pouhý fakt, že z těch čtyř mi připadal nejméně zajímavý Anthony Hopkins, svědčí o tom, že laťka byla nastavena hodně vysoko. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Auburn, Rebecca Miller .. Gwyneth Paltrow mne doposud nikterak zvlášť nebrala. Zato v jejím nejnovějším snímku jsem se jí nemohl nabažit! Parádní, herecky zvládnuté ztvárnění dcery matematika, která se o svého otce nejen stará, ale sdílí i všechno jeho nadání, zdravotní problémy a pracovní nasazení.. Vedle ní se skvělým výkonem prezentoval Anthony Hopkins v roli otce. Obsazení víc než dobře doplňují Jake Gyllenhaal jako student a Hope Davis jako druhá dcera. Výtečné komorní drama, které asi nezaujme každého. Na mne mělo dojem stoprocentní a od počátku doslova strhující! Ano, strhující! Celý film má výborné tempo, celou stopáž nenudí a uběhne dosti rychle. Pokud Vás ovšem dostatečně nezaujme během prvních řekněme deseti minut, ani nemusíte pokračovat. Ale budete ochuzeni o příjemný zážitek, jemuž vévodí herecké výkony, několik příběhových zvratů, bezchybné zpracování rodinných vztahů, komorní atmosféra a nádherný soundtrack. 90%. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama