Reklama

Reklama

Mike S. Blueberry chce pomstít vraždu své milenky, a proto vyráží za jejím vrahem. Pronásledování se mění v mystickou cestu plnou tajuplných rituálů a halucinačních vizí... Netradiční western na motivy slavného komiksu Jeana "Moebia" Girauda a Jeana-Michaela Charliera si vás podmaní svým originálním vizuálním pojetím! (oficiální text distributora)

Recenze (107)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Blueberry je podařený western. Nejedná se o žádnou klasiku jako byly westerny s Waynem, spíše má dost společného s Dead Manem a kupodivu i Apokalypsou, protože buď jak buď těch společných prvků je tam opravdu mnoho. Ať už je to sama pouť tam k mlžným horám či posléze ještě kostrbatější cesta hrdiny do svého duševního nitra... Ačkoliv je to western s modernějším pojetím, ve vizuálu sází na klasiku a už hodně dlouho jsem v novém filmu neviděl tak pěkně udělané zaprášené městečko s honáky, obchodníky, paničkami se slunečníky, šerifem a vůbec vším tím osazenstvem, která tehdy první města na západě měla. V hlavních rolích opravdu září Cassel, který svůj francouzský přízvuk krásně skryl do své filmové postavy, která pochází z Louisiany a kterého bych si před tímto filmem asi do westernu neuměl zařadit :-). Parádní byl i Madsen, tohle jsou prostě filmy přímo pro něj. Madsen je borec, protože ho můžete najít opravdu všude. Od nejhrůznějších béček po parádní záležitosti tuto nevyjímaje. A že mu padouši jdou k tělu už víme nejen z Tarantinových filmů. Řada lidí tu haní příběh, ale ten je vyprávěn dobře a jasně jako cesta za pomstou. Kamera je u filmu úžasná a velmi originální. A jelikož film je doslova prošpikován halucinacemi hlavního hrdiny, dostáváme se k tomu co tu řada lidí vytýká. Posledních 30 minut filmu je totiž totální úlet. Pozorný divák a obzvláště ten, který bude od první minuty filmu naladěn na tu zvláštní frekvenci samozřejmě najde rozuzlení a pochopí. Film tedy není bez závěru. Jelikož se to vše děje v jiném stavu mysli, chápu, že z toho byl leckdo vyděšen. Já sám neříkám ne, ale bohužel film dojíždí alespoň z dnešního pohledu na tehdejší možnosti digitálních animací, které dnes už - bohužel - působí velmi archaicky ba až rušivě. Až jsem si vzpomněl jak jsem si tehdá pouštěl písničky v MP3 na PC v tehdy nepřekonatelném winampu a zapínal si při nich všelijaké ty visualizace evokující mlhoviny, průlety tunely atd... Něco podobného máme v Blueberry, akorát jsou k tomu přidáni hadi, krokodýli, stonožky, červi a další všelijaké havěť... A nejen, že to bylo cítit zvětralinou, ale navíc to bylo dlouhé... před třinácti lety byl z toho všeho halucinogenního hemžení divák v kině asi paf, dnes už to po 5 minutách spíše nudí. Co nezestárlo je tak paradoxně příběh a hrané pasáže v nádherných lokacích. Komixs jsem nečetl ani neviděl, ale myslím, že to celé velmi povedlo. Tohle není klasická kombojka ve stylu poklad na Stříbrném jezeře (nic proti), kde jsou hodní a zlí a střílí po sobě kapslíkovakama... Tenhle western je jinej. Jinej a dobrej. Uvažoval jsem o 4 hvězdách, ale ten digi závěr si to u mně mírně pohaněl... I tak dávám za 3 poctivé kalíšky s indiánským utrejchem. * * * ()

keebl 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, "psychedelický" western jsem ještě neviděl. Výtvarně podmanivá stránka filmu je to hlavní, a téměř jediné, co vás udrží film sledovat. Kovboji náležitě ošuntělí, indiáni o něco méně uvěřitelní, krásné přírodní scenérie i špinavá zákoutí a barů / bordelů / jiných interiérů - bohužel to celé často přesahuje hranici kýče (prolévání tváře halucinujícího hrdiny spolu s krajinou, v níž ještě letí orel). Děj je čitelný, v podstatě vůbec ne složitý, ale z nějakého mě nepochopitelného důvodu tak podivně rozkouskovaný - je vidět, že pan režisér jistě prvoplánovitě nechtěl, aby byl příliš čitelný a divák "musel přemýšlet", ale výsledkem je spíše zmatení, rozčarování, ztráta harmonie. Herecké výkony řekl bych poněkud formální, neurazí, nezaujmou, Casselovi to moc nevěřím, zaujme pár vedlejších roliček a částečně padouch Madsen. Konečně se dostávám k uniku tohoto snímku: mnohým narážkám na šamanismus a indiánské rituály, které vrcholí několika transpersonálními vizemi po požití různých psychedelických látek. Je pěkné, že se někdo do tohoto tématu pustil, ale - kámen úrazu - doporučoval bych tvůrcům se předem s problematikou hlouběji seznámit. Osobně se tomuto a příbuzným tématům již řádku let věnuji, něco jsem také zažil a hle, to co je nám v Blueberry předloženo, tak takhle to vážně v celkovosti nefunguje a nefungovalo. Zajímavé je počítačové ztvárnění různých vizí, témata boje s vlastními "démony" či vstupů do minulosti se pojí s rituály řady světových kultur a mystických tradic, ale rozhodně v tomto rozšířeném stavu vědomí fyzicky nezlikvidujete svého úhlavního nepřítele, který stejně jako vy leží na zemi a jeho vědomí létá v kyberprostoru. Tedy, je pěkné, že téma tvůrci nakousli, snad bylo míněno dobře s ohledem na původní komicsovou předlohu (neznám; snad naznačené rituální nedotaženosti jsou obsaženy již tam), nicméně zde tyto scény působí přes výtvarnou zdařilost příliš samoúčelně, drobný náznak by stačil.. obzvláště závěrečná scéna je nekonečná, a to i pro mě, natož pro člověka, kterému toto téma nic neříká. Případným zájemcům o tuto nesmírně bohatou i složitou (a dnes značně podneňovanou až patologizovanou) problematiku bych raději doporučil např. něco z děl Terrence McKenny nebo Stanislava Grofa, kde se dozví, o co kráčí a jak bezpečně vstoupit do říše divů:-)) ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Kdo viděl.. ví svoje. Já měl možnost to vidět dokonce 2x. Poprvé jsem totiž usnul asi půl hodiny před koncem. Napodruhé jsem byl svěží a tak jsem to dokonce dokázal dokoukat do konce. Myslím, že přenesení duchovna a tajemna do westernu byl docela originální nápad a i vizuální stránka filmu byla vcelku vydařená. Dokonce i herci v hlavních rolích docela potěšily mé oko. Avšak děj byl místy zmatený a konec byl vůbec šílený. Zkrátka a jednoduše. Pro příznivce ranního vysílání čt2 s panoramatickými záběry našich hor je tenhle film naprostá senzace. Pro zbytek (co hledají smysluplný děj) je to ztráta času. 30% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Možná jako surrealistický těžce umělecký horor na těžce artové festivaly by to šlo. Ale jinak to na koukání není, něco jako příběh tu neexistuje, nu a ty drogové vize neocením. ----- Režiséra Jana Kounena u nás známe díky jeho filmu Dobermann - Válka gangů. Což už samo o sobě má vypovídací hodnotu. Blueberry pak má být mystickým westernem. Má být. Ale celkově jde o mišmaš, který je navenek efektní kamerou, prací s obrazem, barvami a hudbou. Ke konci navíc s několika nepochopitelnými trikovými sekvencemi. Velice vágně podaný příběh vypráví o mladíkovi, který se zamiluje do místní prostituky, a tu když ze žárlivosti jeden z drsných klientů (v podání Michaela Madsena) zastřelí, mladík zraněn uteče, najdou ho indiáni a cosi jaksi v něm a na něm vykuřují, mumlají, opravují... A střih - mladík je najednou šerifem v nějakém městečku (nevíme jak, kdy, proč), a po 40 minutách filmu další střih a vidíme v písečných dunách jakéhosi hledače pokladů, jak hledí ke vzdáleným horám a uteče, a opět střih... Těch střihů (a následně postav) je nakonec tolik, že orientace začíná být čím dál složitější, a nějaké pátrání po pokladu indiánů naprosto nezajímavé, stejně tak jako pomsta na vrahovi prostitutky. Dobře, je to natočené podle komiksu, ale i tak se dá vytvořit film, který má hlavu a patu a jde za jedním cílem, ne mnoha zajíci. Jinak disk nabízí v úvodu protipirát, trailery na filmy V Bruggách, P. S. Miluji tě, 10 položek a méně, Volba, Ten večer, jednu reklamu, jinak žádné bonusy. Plusem je kvalitní obraz ve formátu 2,35:1 a dynamická zvuková stopa, která se kromě DD 5.1 dá pustit i v DTS. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Už jsem na to přišla. Možná to bylo nějak takto. Jan Kounen se rozhodl, že natočí western. Pak si někde na divokém západě, uprostřed vyprahlé pustiny a suchého, horkého větru, jež mu s každým poryvem vnášel do očí písek, dal trip a rozhodl se, že to nebude jen obyčejný western. Aby nabylo jeho dílo ještě konkrétnějších tvarů a hlavní postavy měly představy o jeho vizi, nabídl jízdu v tripovém opojení i hereckým borcům Vincentu Casselovi a Michaelu Madsenovi. A tak vzniklo Blueberry. Vcelku obyčejná dějová linie, doplněna působivou kamerou a celkovým psychadelickým zpracováním, jehož vyvrcholením budou závěrečné fantaskně bizarní halucinace. Film jsem měla v úmyslu zhlédnout jen díky jménům Cassel a Madsen. Pánové nezklamali a já byla potěšena jejich výkony. Zajímavé dílo, které však asi každému nedokáže rozproudit krev. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu Lund konaném ve Švédsku 2004. Režisér Jan Kounen si odnesl třetí místo za Zvláštní uznání. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno