Reklama

Reklama

Mike S. Blueberry chce pomstít vraždu své milenky, a proto vyráží za jejím vrahem. Pronásledování se mění v mystickou cestu plnou tajuplných rituálů a halucinačních vizí... Netradiční western na motivy slavného komiksu Jeana "Moebia" Girauda a Jeana-Michaela Charliera si vás podmaní svým originálním vizuálním pojetím! (oficiální text distributora)

Recenze (107)

AppleCore

všechny recenze uživatele

Vážně nevim co si o tom myslet, film disponuje skvělou kamerou, pěknou hudbou a jednou napínavou akcí, jenže celej dojem pak kazí nepochopitelné digitální efekty, které se sice tváří jako důležitý prvek filmu, ale klidně by se bez nich obešel. Střich je v několika scénách dost zběsilej a nejednou i dost špatně vyřešenej. netroufam si hodnotit hvězdičkama, protože odpad je málo a 5 je moc a to mezi tim se k tomu zkrátka nehodí. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Měl jsem v paměti uloženo jako vizuálně zajímavý western a teď zjišťuji, že Blueberry je spíš pseudointelektuální žánrová splácanina. Pokus o natočení psycho-spirituálního westernu se vůbec nepovedl, nudí a místy vypadá dokonce parodicky. Navíc v mnoha momentech jsem se nedokázal zbavit dojmu, že prostě kopíruje Jarmushova Mrtvého muže. Pár záběrů je sice dobrých, ale to nějak nestačí... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Možná jako surrealistický těžce umělecký horor na těžce artové festivaly by to šlo. Ale jinak to na koukání není, něco jako příběh tu neexistuje, nu a ty drogové vize neocením. ----- Režiséra Jana Kounena u nás známe díky jeho filmu Dobermann - Válka gangů. Což už samo o sobě má vypovídací hodnotu. Blueberry pak má být mystickým westernem. Má být. Ale celkově jde o mišmaš, který je navenek efektní kamerou, prací s obrazem, barvami a hudbou. Ke konci navíc s několika nepochopitelnými trikovými sekvencemi. Velice vágně podaný příběh vypráví o mladíkovi, který se zamiluje do místní prostituky, a tu když ze žárlivosti jeden z drsných klientů (v podání Michaela Madsena) zastřelí, mladík zraněn uteče, najdou ho indiáni a cosi jaksi v něm a na něm vykuřují, mumlají, opravují... A střih - mladík je najednou šerifem v nějakém městečku (nevíme jak, kdy, proč), a po 40 minutách filmu další střih a vidíme v písečných dunách jakéhosi hledače pokladů, jak hledí ke vzdáleným horám a uteče, a opět střih... Těch střihů (a následně postav) je nakonec tolik, že orientace začíná být čím dál složitější, a nějaké pátrání po pokladu indiánů naprosto nezajímavé, stejně tak jako pomsta na vrahovi prostitutky. Dobře, je to natočené podle komiksu, ale i tak se dá vytvořit film, který má hlavu a patu a jde za jedním cílem, ne mnoha zajíci. Jinak disk nabízí v úvodu protipirát, trailery na filmy V Bruggách, P. S. Miluji tě, 10 položek a méně, Volba, Ten večer, jednu reklamu, jinak žádné bonusy. Plusem je kvalitní obraz ve formátu 2,35:1 a dynamická zvuková stopa, která se kromě DD 5.1 dá pustit i v DTS. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek snad nemohl být v mých očích očekávanější - kultovní komiksová předloha (žel bohu jsem nikdy neměl možnost číst, Moebius česky prakticky nevyšel), oblíbený Jan Kounen v pozici někoho, kdo má společně s matkou vždycky pravdu a plejáda slavných herců, z nichž velkou část řadím mezi své velmi oblíbené (Cassel, Madsen, Lewis, Morrison...). I když komiks neznám, je jasné, že Kounen si z původní předlohy musel vzít jen fragmenty a ne nadarmo titulky začínají heslem A JAN KOUNEN SESSION. Jan si z tématu udělal vlastní vizuální show, promítl do něj svůj zvýšený zájem o šamanismus a psychedelii (ve stejný rok natočil dokument Other worlds právě o těchto tématech) a naservíroval nám skvostný westernový trip. Který ovšem chvílemi může nudit a je scénáristicky velmi slabý, na což pak ve finále doplácí atmosféra, neboť divák se musí zákonitě ptát po motivaci jednotlivých postav, všímat si děr a nedostatků a ve finále samozřejmě zažehrat i na to, proč Kounen v tomto případě nezůstal u svého oblíbeného středometrážního formátu. Film navíc působí značně vytrženě z kontextu tím, že si z předlohy zřejmě bere jen co mu přijde zrovna pod ruku a nahrazuje nahodilými novinkami. Na druhou stranu vizuální a mystická stránka vrcholící "jízdou" v jeskyních a vůbec celý závěr filmu můj celkový dojem hodně pootočily směrem k nadprůměrnému dojmu a tudíž i hodnocení - nejen, že velice připomíná FONTÁNU (vizuálně a ve finále vlastně i obsahem), ale je znát, že tvůrce/i nebyli psychedeličtí panicové. Blueberry je originální western, jaký jste asi ještě neviděli, je však otázkou, zda to byla škoda, moje odpověď ve finále zní : ano, byla. PS: Je smutný, že si tímhle dílkem Kounen zřejmě zavřel hodně dveří...(čirá spekulace) ()

T.S.Garp 

všechny recenze uživatele

Ehm, tak jsem se v těch vizích a obrazech úplně utopil a Blueberry byl pro mě totálně zabitý. Zvláště ta závěrečná scéna, kdy se Madsen s Casselem nabumbají a následuje dvacetiminutový videoklip Tool, takže rozuzlení jsem vůbec nepobral. Možná se pletu, ale asi jsem nepochopil, jak mohl být Madsen bez koně v jeskyních dříve než jeho kumpán s koněm. Pěkně jsem se nudil, to Vám tedy povím. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film vznikl na motivy slavného komiksu Jeana Girirauda a Jeana-Michela Charliera. (Vitason)
  • Natáčelo se převážně v Mexiku v lokalitách Chihuahua, Coahuila, Tabernas, Durango nebo Zacatecas. Pár scén bylo natočeno ve Francii. (Terva)

Reklama

Reklama