Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších černobílých hororů společnosti Universal. Příběh je lehkou variací na Drákulovské téma, pouze přenesené do Egypta. Prvků společných s o rok starším Drákulou to má opravdu dost, roli profesora si zopakoval Edward Van Sloan a roli klaďase David Manners. Nemrtvého padoucha si zahrál Lugosiho největší filmový rival Boris Karloff a je třeba poznamenat, že jeho výkon je nepřekonatelný a jeho make-up naprosto úžasný. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Okatá a nesmírně sexy Zita Johann, navíc místy na svou dobu odvážně oděná, zvedá už tak skvělý klasický filmový zážitek ještě o stupínek výš. Boris Karloff tady dokazuje že ne nadarmo patří k těm nejlepším horrorovým hercům všech dob a jeho Imhotep je, a pravděpodobně i zůstane, tím nejlepším. Čili souhlas s jedním z mých oblíbenců - mistrovské dílo! Jasných pět. ()

Reklama

ambron 

všechny recenze uživatele

Kamenný výraz, hypnotické oči, strnulý postoj.... a láska pretrvávajúca stáročia. Freund zvečnil tento klasický hrôzostrašný príbeh o večnej láske dôstojne a aj keď v tejto dobe dokáže vystrašiť len málokoho, filmu nemožno uprieť znepokojivú atmosféru vyšperkovanú desivo presným výkonom Karloffa. Hororová klasika, ktorá pretrvá stáročia ako láska Imhotepa. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Období klasických horrorů Universalu, egyptská mytologie a Boris Karloff. Pro všechno z toho mám slabost a přesto mě Mumie nezaujala, tak jak bych si přál. Scénář je sice poněkud bizarní, ale vlastně docela dobrý. To co nefunguje je Freundova režie. Měl k dispozici perfektní obsazení, dobrý námět, na svou dobu slušný rozpočet či možnost natáčet na místech, kam se již dnes filmaři nemají šanci dostat. Přesto Mumii nedokázal vdechnout život a narozdíl od zbylé tehdejší produkce Universalu se na ní musí nahlížet pohledem své doby. A to je špatně. Moc špatně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mumie patří k těm filmům, kterým lze velmi snadno vytýkat nejrůznější chyby... Ovšem pouze pokud divák zrovna chce. Pokud nechce, stačí mu příběh tak trochu okopírovaný z Drákuly, démonické pohledy Borise Karloffa, pohledná studiová výprava a tu a tam stále působivé napětí k velmi příjemné zábavě. Nic víc, nic méně. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Boris Karloff byl prakticky neznámý, dokud se neobjevil v roli monstra ve filmu Frankenstein (1931). Jeho role se však stala takovou senzací, že o rok později stačilo studiu Universal k propagaci filmu napsat jen "Karloff" a "The Mummy". (Dreadd)
  • Kirk Hammett, hlavní kytarista metalové skupiny Metallica, si nechal na svou nejoblíbenější kytaru natisknout plakát k filmu. Na kytaře je rovněž fráze "It comes to life!". (klingr)
  • Namaskovat Borise Karloffa do vysušené podoby, v které se objevuje na začátku filmu v sarkofágu, trvalo osm hodin. (DaViD´82)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama