Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pod vlajkou cizinecké legie nalezl jen bolest, špínu a stíny minulosti... Václav Malý (J. Mareš) je mladík z Plzně, který narukoval do jednotek francouzské cizinecké legie a byl nasazen do bojů v neprostupných vietnamských džunglích proti místním partyzánům. V nové rotě se ihned seznámí s krajanem a kaprálem roty Petrem (F. Peterka), jenž si nováčka vezme pod svá křídla a který se chystá spolu s dalšími legionáři v dohledné době uniknout. Když nastane Václavova první výprava do džungle, stane se svědkem válečných hrůz ze strany legionářů a začne zcela přehodnocovat své postoje… Dobově poplatný snímek režiséra Vladimíra Čecha z roku 1958 podle scénáře Miloslava Fábery a Kamila Pixy byl ve své době jedním z mála dostupných dobrodružných a akčních snímků v tuzemských kinech, díky čemuž jeho návštěvnost činila přes dva miliony diváků. Je také ojedinělým českým filmem tematizujícím válku v Indočíně (1946–1954) mezi vietnamskými partyzány a francouzskými vojsky. Poté přímo reagoval na početné skupiny amnestovaných československých navrátilců z řad francouzských legií v padesátých letech – mezi nimi byl i Ervín Páleš, jenž se stal předobrazem hlavního hrdiny a který u filmu působil jako odborný poradce. Natáčení ovšem neprobíhalo v reálných asijských lokacích, jak by se na první pohled mohlo zdát, nýbrž na Žitném ostrově na jihozápadě Slovenska, kde se kupříkladu natáčel také český film Piknik z roku 1967 o amerických vojácích za války v Pacifiku. Při realizaci byl zohledněn také fakt různorodého složení vojáků v legiích – ať už ze samotných Francouzů, Poláků, Němců či Britů, a to se následně projevilo na nebývalém mezinárodním hereckém obsazení. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

GIK 

všechny recenze uživatele

13:20 – žvanění o politice. Marešova dobrá francouzština. Cizinecká legie je zde popsána jako naprostá idylka. Pěkný náborový film, který se za tvrdé valuty prodal do mnoha západních zemí. Po premiéře filmu se náborová kancelář cizinecké legie na Václavském náměstí dostala do zcela nezvladatelného náporu nadšených zájemců. ()

KM Phoenix odpad!

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který i dnes působí dost neobvykle. Ať už se jedná o multikulty přístup, kdy postavy mluví různými jazyky a nejsou otitulkované, až po chvílemi dost nepřesvědčivou "džungli". Nicméně tento film je důkazem, že kdyby k tomu dostal prostor a možnosti, mohla se z Františka Peterky stát domácí hvězda béčkových akčních filmů. Nicméně se jedná o dost křečovité dílo, které samozřejmě také trpí notnou dávkou propagandy. ()

Reklama

Ertai 

všechny recenze uživatele

Co dneska působí lehce směšně muselo v osmapadesátém působit jako zjevení - "akční" film z exotického prostředí s množštvím přestřelek a megakorbou Františka Peterky. Zločinecké francouzské legie tu jsou samozřejmě vylíčeny jako sběr toho největšího póvlu (vraždy civilistů) a zločinců (SSman jako velitel), kteří nemají za nehet soudržnosti (zabití spolubojovníka kvůli kořisti) ale zřejmě ani bojových schopností - vietnamčíci jsou porád někde v houští, ale legionáři padají jak hrušky. Ale už jen kvůli výpravě a zajímavému námětu by tenhle film mohli rádi shlédnout nejen sběratelé obskurností z let padesátých. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velkolepě pojatý dobrodružný film, který se pod rouškou atraktivního prostředí pokouší zakrýt pravou podstatu věci. Jediné, co si zaslouží obdiv a uznání i po letech jsou exteriéry na slovenském Žitném ostrově, který má simulovat neprostupnou džungli. Dobré herecké výkony ve vedlejších rolích (Peterka, Günther Simon, Hannjo Hasse). Vcelku zbytečný a zbytečně shlédnutý film, který mohl nadchnout snad jen dobové publikum. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že film ma prekvapil. Na dobu v ktorej bol natočený, nieje tam cítiť soc. propagandu. Je to tvrdý príbeh z francúzskej légie. Boje v pralese sú natočené vierohodne, a to prostredie je natočené celkom dobre. Herecké výkony F.Peterku a H. Hasse sú výborné. Dobrodružný film, ktorý je dosť veľkým prekvapením. Dávam 65%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Scéna, kde postrieľali v dedine deti, je autentická, ktorú popísal a zažil poradca pri filme Ervín Páleš, ktorý slúžil vo Francúzskej légii. (Raccoon.city)
  • František Peterka (Petr) bol vybraný v konkurze aj vďaka tomu, že sa v tej dobe aktívne venoval vzpieraniu, čím mal atletickú postavu. Kvôli drsnosti vzhľadu sa pred konkurzom tri dni neholil. (Raccoon.city)
  • Technickým poradcom filmu bol Ervín Páleš, bývalý príslušník cudzineckej légie, ktorý sa zúčastnil bojov v Indočíne, avšak neskôr prebehol na stranu Vietminhu a bol repatriovaný do Československa. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno