foto

Jaroslav Mareš

  • nar. 24.4.1921
    Husinec, Československo
  • zem. 22.10.2003 (82 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Mareš se narodil 24. dubna 1921 v Husinci u Prachatic. Otec byl lakýrníkem. Na přelomu dvacátých a třicátých let pobýval s rodiči ve Francii, kde jeho matka zemřela na tuberkulózu. Doma se vyučil zámečníkem, a už od mládí hrál v ochotnických souborech (za okupace např. ve strašnickém souboru Aragon). Po válce se rozhodl pro profesionální herectví. Nejdříve vystupoval v činohře Divadla 5. května (1945 – 1948) a v Divadle státního filmu (1948 – 1951). V letech 1952 – 1988 (do odchodu do důchodu) působil v činohře Národního divadla. V padesátých letech účinkoval rovněž na estrádách.

V prvním období svého hereckého života vytvářel chlapecké a hrdinné role s bezprostředním projevem. Kontakt s diváky si osvojil zejména z častého vystupování na estrádách. V Národním divadle ho režiséři obsazovali do drobných rolí, a později do malých charakterních figurek (např. v inscenacích „Maryša“, „Středem země do Afriky“, „Hrátky s čertem“, „Strakonický dudák“). Při vytváření postav Mareš kladl důraz na sociální zázemí, postavu vždy pojímal vážně a málokdy se v ní objevila humor nebo ironie.

Svůj filmový debut si roku 1946 odbyl rolí mendíka ve filmu NEZBEDNÝ BAKALÁŘ Otakara Vávry. Na začátku své kariéry se stal oblíbeným představitelem záporných a kladných mladých hrdinů.

Takový byl například Jaroslav Kohout ve Slavínského POSLEDNÍM MOHYKÁNOVI (1947), Karel ve Vávrově PŘEDTUŠE (1947), student Divíšek v komedii DNES NEORDINUJI (1948) režiséra Vladimíra Slavínského, Venca v Machově VZBOUŘENÍ NA VSI (1949), valcíř Jan Žíbek v dramatu ZOCELENÍ (1950) Martina Friče, Jarda Karhan v Hofbauerově KARHANOVĚ PARTĚ (1951), líný automechanik František Srba ve Wassermanově PLAVECKÉM MARIÁŠI (1952), hodinář František Vích v Novákově a Wassermanově NEJLEPŠÍM ČLOVĚKU (1954), montér Mirek Anděl v komedii ANDĚL NA HORÁCH (1955) Bořivoje Zemana, student Prokůpek v trilogii JAN HUS (1954), JAN ŽIŽKA (1955) a PROTI VŠEM (1956), floutek Vališ ve FLORENCOVI 13:30 (1957) atp.

V pozdějším věku na pro něho režiséři přichystávali menší a okrajové, ale velmi výrazné, postavičky rozličných profesí a charakterů ve snímcích NEPORAŽENÍ (vojín Pepík), PÁTÉ ODDĚLENÍ (poručík Jonáš), DNES NAPOSLED (Rendl), IKARIE XB 1 (člen posádky Milek Wertbowski), HVĚZDA ZVANÁ PELYNĚK (voják Karel Werner), AŽ PŘÍJDE KOCOUR (vedoucí restaurace), TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (okresní tajemník Skřivánek), NAHÁ PASTÝŘKA (Karel Šíp), LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (tlustý kovboj), „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (jednooký generál), SMRT ČERNÉHO KRÁLE (výčepní v „Jedové chýši“), MOTIV PRO VRAŽDU (Kříž), NA PYTLÁCKÉ STEZCE (pracovník na pile) či DŮM PRO DVA (Mrázek).

Popularitu si u diváků získal svými hlavními postavami Jana Skalníka v LÉTĚ (1948) začínajícího režiséra K. M. Walla a legionáře Václava Malého v Čechově ČERNÉM PRAPORU (1958). Naposledy se filmovým divákům představil postavou starého Juze ve snímku VOJTĚCH, ŘEČENÝ SIROTEK (1989) Zdeňka Tyce. Napsal také námět a scénář ke krátkometrážnímu hudebnímu snímku SLUNEČNICE (1965).

Jaroslav Mareš účinkoval rovněž v rozhlase („Muži v offsidu“), v televizi (inscenace HRY LÁSKY PLNÉ, MAGNETICKÉ VLNY LÉČÍ, PAN TAU A CLAUDIE, BANDITÉ, O LÍNÉM HONZOVI, O STATEČNÉ PRINCEZNĚ JANĚ aj., seriály KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA, SŇATKY Z ROZUMU, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, ZLÁ KREV nebo CHOBOTNICE Z II. PATRA atd. a zábavné programy).

Mareš získal za herecký výkon ve snímku ZOCELENÍ (1950) Státní cenu (1951) a v roce 1982 se stal nositelem titulu Zasloužilý člen Národního divadla. Po odchodu na odpočinek se stáhl z veřejného života a v devadesátých letech již vůbec veřejně nevystupoval. Jaroslav Mareš zemřel po dlouhé nemoci a v zapomenutí 22. října 2003 v Praze ve věku osmdesáti dvou let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1989 Vojtěch, řečený sirotek
1988 Duše a dušičky (TV film)
1987 Dům pro dva
1984 Bandité (TV film)
Prodavač humoru
1983 Naši furianti (divadelní záznam)
Zánik samoty Berhof
1982 Viktorka (TV film)
1981 Kdo chce kam... (TV film)
Tu es Petrus (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
1980 Jak napálit advokáta
V hlavní roli Oldřich Nový
1979 Drsná Planina
Na pytlácké stezce
O chudém královstvíčku (TV film)
Postavení mimo hru
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
1978 O statečné princezně Janě (TV film)
Past na kachnu
Polská krev (TV film)
1977 O líném Honzovi (TV film)
1976 Boty plné vody
Dlažba (TV film)
Noc klavíristy
Odysseus a hvězdy
Zákon starého muže (TV film)
1974 Bellinzonova pyramida (TV film)
Jak se Honza učil bát (TV film)
Motiv pro vraždu
1973 Vysoká modrá zeď
1972 Silnice (TV film)
Svatba bez prstýnku
1971 Krkonošské hromování (TV film)
Mrtvý princ (TV film)
Podezřelé prázdniny (TV film)
Smrt černého krále
Ženy v ofsajdu
1970 Čert a Káča (TV film)
Kapacita (TV film)
Na kolejích čeká vrah
Na kometě
„Pane, vy jste vdova!“
Pan Tau a Claudie
1969 Den sedmý, osmá noc
1968 Bylo čtvrt a bude půl
České pohádky: O chytré královně (TV film)
Královský omyl
Maratón
Spravedlnost pro Selvina (TV film)
1967 Čtyři v kruhu
Když má svátek Dominika
Ta naše písnička česká
1966 Dva tygři
Dvě z Říma (TV film)
Flám
Když se čerti rojili (TV film)
Nahá pastýřka
Někoho jsem zastřelil (TV film)
Robin Hood, der edle Räuber (TV film)
Ukradená vzducholoď
1965 Magnetické vlny léčí (TV film)
1964 Hvězda zvaná Pelyněk
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Skok do tmy
1963 Až přijde kocour
Einstein kontra Babinský
Ikarie XB 1
Mezi námi zloději
Světáci (TV film)
Špatně namalovaná slepice
Tři chlapi v chalupě
1962 Sganarel lékařem (TV film)
Úvodní slovo pronese
1961 Florián
Chvíle rozhodnutí (TV film)
Kolik slov stačí lásce?
Ledové moře volá
Procesí k panence
1960 Páté oddělení
U nás v Mechově
1959 Konec cesty
Muž, ktorý sa nevrátil
1958 Černý prapor
Dnes naposled
Zatoulané dělo
1957 Florenc 13,30
Padělek
Zářijové noci
1956 Hra o život
Neporažení
Proti všem
1955 Anděl na horách
Jan Žižka
Nechte to na mně
Větrná hora
1954 Hry lásky plné (TV film)
Jan Hus
Nejlepší člověk
1953 Komedianti
1952 Nástup
Plavecký mariáš
Únos
1951 Akce B
1950 Karhanova parta
Past
Případ Dr. Kováře
Zocelení
1949 Němá barikáda
Odznak
Pád Berlína II.
Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář
Revoluční rok 1848
Soudný den
Vzbouření na vsi
1948 Dnes neordinuji
Kariéra
Léto
Návrat domů
Zelená knížka
1947 Housle a sen
Poslední mohykán
Předtucha
Siréna
Tři kamarádi
Týden v tichém domě
1946 Nezbedný bakalář

TV seriály

1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Děvče od vody (E02)
1986 Gottwald (TV seriál)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Narkomani (E14)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
Peníze z hvězd (E12)
další epizody (6)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Bongo (E08)
Pašeráci (E07)
Divadlo (E04)
Dynastie Nováků (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Řeka (E12)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Zákony pohybu (TV seriál)
Černý Petr (E03)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loď do Hamburku (S01E09)
Strach (S01E08)
Mědirytina (S01E07)
1973 Německé pohádky (TV seriál)
1972 Duhový luk (TV seriál)
1971 Rozsudek (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Svědomí (E13)
Kaprova smrt (E10)
Případ lichého střevíce (E06)
1968 Hup a Hop (TV seriál)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)

Dokumentární

1951 Nejlepší tip

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace